Na větru vládl tým Quick-Step. Lampaert jde na Vueltě do červeného

  17:40aktualizováno  18:08
Mluvilo se o nich jako o největších favoritech na zisk etapového prvenství. A belgická stáj Quick-Step tuto roli během větrného dne na španělské Vueltě potvrdila. V závěru se po perfektní spolupráci s Matteo Trentinem radoval Yves Lampaert. Belgičan slaví historického vítězství, oblékne si i dres pro lídra celkové klasifikace.

DOMINANCE QUICK-STEPU. Yves Lampaert projíždí cílem druhé etapy na prvním místě a za ním vše na tom druhém kontroluje stájový kolega Matteo Trentin. | foto: Profimedia.cz

Byla nervózní, dlouhá a velmi horká. Přesně taková, jakou ji peloton očekával.

„Jsou to vždy těžké dny,“ vyprávěl před startem druhé etapy Alberto Contador. „Někdy můžete získat, někdy můžete ztratit,“ doplnil muž, jenž se právě na Vueltě loučí s profesionální kariérou.

Peloton strávil více než 200 kilometrů podél francouzského pobřeží. Předpovědi slibovaly úseky, kde se cyklisté museli vypořádat se silným bočním větrem. V druhé polovině závodu mělo foukat zprava rychlostí až 40 kilometrů v hodině.

Jenže stáje na celkové pořadí si vypjatou a nervózní situaci pohlídaly.

20.srpna 2017 v 17:39, příspěvek archivován: 20.srpna 2017 v 17:53

That's 11 Grand Tour victories for the team this season, an all-time record for Quick-Step Floors! #WayToRide #Giro100 #TDF2017 #LV2017 https://t.co/36OMhXn8zh

Hned po startu se bojovalo o každý centimetr asfaltu, na čele nechyběl žádný z celků na celkové pořadí. Vysoký rychlostní průměr nedal šanci ani uprchlíkům.

Týmy Trek i Kaťuša se několikrát snažily rozdělit peloton. Jenže marně. Do cílového města Gruissan dorazil balík pohromadě.

Do posledních kilometrů se na prvních dvou místech přiřítili Yves Lampaert a Matteo Trentin. Právě za jeho kolem zůstávali další favorité, když si Trentinův belgický kolega získal zhruba stometrový náskok.

„Matteo na mě zakřičel jeď, jeď! Tak jsem to zkusil,“ vyprávěl 26letý Belgičan v cíli.

Jeho náskok už nikdo nedokázal zlikvidovat.

„Během toho závodu jsme nenašli moment, kdy bychom mohli peloton roztrhat,“ vyprávěl Lampaert, jenž vysvlékl z červeného dresu pro lídra závodu Rohana Dennise. Australan totiž do cíle dorazil se ztrátou 13 vteřin.

„Nyní si to ještě neuvědomuji,“ dodal Lampaert, jenž startuje na své druhé Grand Tour. Loni debutoval právě na Vueltě a nejlépe zde skončil v etapě na čtvrtém místě.

Matteo Trentin podtrhl úspěšný den belgické stáje druhým místem. Quick-Step získal letos už 42. etapové prvenství, z toho jedenácté na závodech Grand Tour.

V celkovém pořadí má tak Lampaert náskok jediné sekundy na týmového parťáka Trentina. Třetí je Daniel Oss z týmu BMC.

Jak se vše odehrálo

Nejrovinatější etapa. Naprostou „placku“ nabídla druhá etapa letošní Vuelty. Trasa podél francouzského pobřeží z Nimes do Gruissanu měřila 204 kilometrů. Kromě vysokých teplot, jež překračovaly 30 stupňů Celsia, se také těsně před startem mluvilo o silném bočním větru.

20.srpna 2017 v 12:32, příspěvek archivován: 20.srpna 2017 v 17:58

#LV2017 stage 2 underway, crosswinds and echelons expected, time gaps possible. for #BORAhansgrohe & @majkaformal #stayinfront https://t.co/30umRzApMH

Jedna ze čtyř příležitostí. Itinerář závěrečného závodu Grand Tour nenabízí příliš šancí pro hromadný dojezd hlavního balíku a souboj elitních sprinterů. První možnost se rychlíkům naskytla právě v nedělní druhé etapě.

Boj od prvních kilometrů. Na širokých francouzských silnicích se na čele hlavního balíku vyskládaly sestavy Sky, Treku, Kaťuše či BMC. Důvod byl jednoduchý – ochránit své závodníky na celkové pořadí. Po dvou hodinách na silnici se rychlostní průměr pohyboval na hranici 45 kilometrů v hodině.

Na nás si dávejte pozor! Poprvé se peloton snažil rozdělit Jarlinson Pantano. Vrchní domestik Alberta Contadora zavelel k nástupu a stáj Trek nadělila hlavní pole. V čelní skupině ale nechyběl žádný z favoritů na celkové pořadí. Po deseti kilometrech už byli jezdci znovu pohromadě.

Froome ztrácí. Ale pouze na několik minut. Brita potkal technický problém. Naštěstí pro něj vše přišlo v momentě, kdy se obě skupiny na čele spojily. Domestici týmy Sky tak měli o něco lehčí práci s dovážením svého lídra zpět do popředí.

20.srpna 2017 v 16:41, příspěvek archivován: 20.srpna 2017 v 17:58

@chrisfroome With just under 40km to go Team Sky are on the front of the peloton on a cagey afternoon so far at #LV2017 @PhotoGomezSport https://t.co/n48kcDGAOr

Nervozita si vybírá první oběti. Do cíle zbývalo 57 kilometrů, když druhou polovinu pelotonu potkal pád. Na kraji vozovky později zůstávali Marc Fournier (FDJ), Javier Moreno (Bahrain-Merida) a Anass Ait El Abdia (UAE). Zatímco jezdec týmu FDJ později nasedl zpět na kolo a pokračoval v závodě, Maročan v barvách týmu Emirates vzdal kvůli zlomenině klíční kosti, později odstoupil i Moreno, domestik Vincenza Nibaliho.

Závěrečné kilometry. Na čele těsně před cílem byly nejvíce k vidění rudé dresy týmu Kaťuša, míhal se zde i Chris Froome. Jenže nikdo z nich se nakonec neradoval.

My tři to zvládneme. Jako první se v dresu Quick-Stepu o tempo postaral Niki Terpstra, poté ho vystřídal Matteo Trentin. Ital ale vzápětí pobídl svého belgického kolegu Yvese Lampaerta. Ten se chopil šance a pelášil pro kariérní vítězství. „Mám ten poslední kilometr rychlý,“ usmál se poté v cíli.

Cyklistický etapový závod Vuelta

2. etapa

Nimes - Gruissan (203,4 km): 1. Lampaert (Belg./Quick-Step) 4:36:13, 2. Trentin (It./Quick-Step), 3. Blythe (Brit./Aqua Blue Sport), 4. Theuns (Belg./Trek-Segafredo), 5. Modolo (It./SAE Team Emirates), 6. Schwarzmann (Něm./BORA-hansgrohe), 7. Van Asbroeck (Belg./Cannondale-Drapac), 8. Oss (It./BMC), 9. Konrad (Rak./BORA-hansgrohe), 10. Nibali (It./Bahrajn-Merida) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Lampaert 4:52:07, 2. Trentin -1, 3. Oss -3, 4. Dennis (Austr./BMC), 5. Van Garderen (USA/BMC), 6. Roche (Ir./BMC) všichni -17, 7. Alaphilippe (Fr./Quick-Step), 8. Kelderman (Niz./Sunweb) oba -18, 9. Froome (Brit./Sky), 10. Poels (Niz./Sky) oba -21.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Koubek: Vyloučení všechno změnilo, odešli jsme se vztyčenou hlavou

18. dubna 2024  22:53

Šestnáct zápasů, porážka až v tom posledním a to ještě po prodloužení. Dlouhá evropská cesta...

Dřina na začátek. Perušič se Schweinerem v Tepicu porazili Italy

18. dubna 2024  22:04,  aktualizováno  22:28

Beachvolejbaloví mistři světa Ondřej Perušič a David Schweiner zahájili turnaj Pro Tour kategorie...

Kapitán Smoleňák: A máte příběh pro Netflix! Džegrův gól nás povzbudil

18. dubna 2024  22:12

Hráči na kladenské střídačce euforicky vyskočili, stadion vibroval a kotel nadšeně zpíval: My chcem...

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...