Jak Vuelta šplhala k jezerům. Tady začala reconquista. I ta Quintanova

  13:35
Lagos de Covadonga. Pro španělské cyklisty se dvě romantická jezera dávno stala poutním místem, podobně jako je pro ty italské posvátný vrchol průsmyku Stelvio, nebo pro ty francouzské osamělá hora Mont Ventoux. A právě při pouti k jezerům Covadongy se v pondělí odehrála i zatím nejtvrdší bitva letošní Vuelty.

Nairo Quintana při své cestě za triumfem v desáté etapě Vuelty s cílem na Lagos de Covadonga. | foto: Profimedia.cz

Nairo Quintana při ní nasadil na kole výraz typu „no tak prostě šlapu a ani to se mnou nic nedělá“.

Vzpomínáte? Ještě v červenci při Tour nedokázal útočit a v cíli etap často lapal po dechu. V zákulisí závodu se tehdy nejprve mluvilo o tom, že bojuje s neznámým virovým onemocněním a pak pro změnu on sám hovořil o alergii.

Ale v pondělí na Vueltě byl Quintana úplně „jiným“ mužem. Takovým, jenž míní vyhrát a tvrdě jede za svým cílem.

Ovládl ikonickou etapu cyklistické Vuelty na Lagos de Covadonga.

Když to vše vykonal, svěřoval se: „Dnešek mi dodal hodně sebevědomí. Tým pracoval skvěle, já sám jsem se cítil skvěle. A byl jsem extrémně motivovaný. Vždycky jsem snil o tom vyhrát právě tady.“

VÍTĚZ. Nairo Quintana slaví vítězství v cíli 10. etapy Vuelty.

Červený dres lídra závodu, který v neděli ztratil (nebo spíše jen propůjčil) Davidu de la Cruzovi z Etixxu, si malý Kolumbijec s pokerovou tváří opět vydobyl zpět.

Chris Froome naopak pokračoval v 10. etapě ve své tónině z Tour aneb „letos vážně nikdy nevíte, co ode mě můžete očekávat“.

Na počátku vyčerpávajícího 12kilometrového stoupání ztrácel lídr Sky až 50 vteřin na další favority závodu. Co se to děje? Král Tour je vyřízen? Ne, není. Jen chvíli počkejte.

Potom nastolil vlastní strojové tempo a míjel jednoho soupeře za druhým.

Alberto Contador, nohu zatejpovanou v barvách španělské vlajky a ruku zabandážovanou, se Brita ani nestihl zachytit.

Pouze Quintanu už Froome nedostihl.

Vueltě tak nyní vévodí trio Quintana, Valverde, Froome. A Leopold König zůstává i po dosud nejnáročnějším testu, který v sezoně 2016 na etapových závodech podstoupil, na šesté příčce. O tři vteřiny za pátým Contadorem.

Cílem etapy projel Čech se ztrátou 1:32 minuty. Stejně jako ostatní ho půlhodinové stoupání tolik bolelo. Poprvé v kariéře poznal, proč je právě tento výšlap tak obávaný a proč ho Vuelta považuje za své rodinné stříbro.

Podvacáté v historii závodu se jezdci drápali k jezerům Covadongy. „Je to bez debat nejsymboličtější stoupání závodu,“ napsal list El Mundo.

Slavný Bernard Hinault o něm kdysi pronesl: „Je pro Vueltu tím, čím je Alpe d’Huez pro Tour.“

Hinaultovo přirovnání pokulhává. Obě stoupání jsou sice podobně dlouhá i strmá, jenže Huezy představují výšlap skrz vykřičený a často i opilý dav do známého horského resortu. Zato tady? „Pouť do země nikoho,“ líčil bývalý britský cyklista Robert Millar.

Na samém konci čeká romantická krajina, která jako by inspirovala J. R. R. Tolkiena k bájné Středozemi. Po travnatých loukách by mohli chodit elfové, v hlubokých jeskyních kutat trpaslíci a u okouzlujících jezer čarovat Gandalf.

Jde o kraj majestátní, magický i tajuplný. Právě tady vlastně započala reconquista, když v roce 718 družina křesťanských bojovníků vedená vizigótským šlechticem Pelayou porazila mnohem početnější maurské vojsko. Dle legend tím dala první podnět ke znovudobytí celého poloostrova. V Covadonze si Don Pelaya vytvořil svoji základnu a později odtud také vládl Království asturskému. Dnes je pohřben v jeskyni, která se stala poutním místem.

A pod jeskyní stoupání k jezerům začíná.

NEŽ PŘIJELI FANOUŠCI A CYKLISTÉ. Jezera Enol a Ercina leží ve výšce 1 134 metrů v národním parku Picos de Europa. Vuelta se k nim poprvé vydala v roce 1983.

Tady se zdálo, že Chris Froome potkal krizi v nejméně vhodnou chvíli. Zaostával, hovořil do vysílačky, šlapal za parťáky Kennaughem a Lopézem.

Později k průběhu této etapy pronesl slova, která jsou pro něj netypická: „Dnes jsem se víc než čísly řídil vlastními pocity. Po Tour a po olympiádě se snažím využít všechno, co ve mně zbylo, a dostat ze sebe to nejlepší. Jel jsem kopec tím nejlepším možným tempem a především podle toho, jak se mé nohy cítily.“

Jedním slovem: Nepanikařil.

„To bylo od Chrise inteligentní závodění! Ne každý zná své limity stejně dobře jako on,“ chválil ho od obrazovky Roman Kreuziger.

Brit usoudil: „Pokud bych do toho hned vyloženě bušil a snažil se hned udržet Quintany a ostatních, možná bych nakonec ztratil ještě více času.“

SOUBOJE TITÁNŮ. Chris Froome při své stíhací jízdě na Lagos de Covadongu dojíždí a předjíždí Alberta Contadora. Co mu síly stačí se s ním drží Alejandro Valverde.

Když pominula jeho počáteční krize, nasadil k velkolepé stíhací jízdě, zatímco daleko před ním Contador vyplýtval síly při snaze držet se energií nabitého Quintany. Což španělský lídr stáje Tinkoff později i sám přiznal: „Měl jsem dvě možnosti. Buď jít po Quintanovi, nebo zůstat raději s Froomem, hlídat si ho a před cílem se na něj pokusit najet čas. A zvolil jsem špatně.“

Třikrát v kariéře jel Contador Vueltu, třikrát ji vyhrál. Má zde stoprocentní úspěšnost. Etapa do Covadongy, která před 20 lety ukončila kariéru legendárního Miguela Induraina, však nyní zasazovala velkou ránu i El Pistolerovým ambicím na možná poslední titul z klání Grand Tour.

„Páteční pád sebral Albertovi síly, které tentokrát tak moc potřeboval,“ podotkl Steven de Jongh, sportovní ředitel Tinkoffu.

Bitva na Covadonze každopádně nezklamala. Nikdy nezklame.

Karty letošní Vuelty byly po ní nově zamíchány.

Mezi Quintanou a Froomem ještě sice drží druhou příčku grandtourový nezmar Alejandro Valverde, nicméně už nyní se mnozí experti i fanoušci těší na souboj Quintana - Froome na té nejvyšší úrovni, kterého se letos při Tour nedočkali.

Movistar doposud působí jako nejsilnější stáj v závodě.

Quintana s vědomím svého náskoku 58 vteřin tvrdí: „Momentálně se cítím silnější než Froome. Ale on je pořád v pořadí až příliš blízko. Stále je favoritem číslo 1. Já potřebuji tři minuty k dobru před dlouhou časovkou v 19. etapě, abych si byl jistý, že vyhraju.“

Co na to Froome?

„Má současná ztráta na Naira je velká. Jestliže získám v nejbližších etapách nějaký čas zpět, bude to ideální. Nebo se alespoň pokusím už nic víc neztratit a budu čekat na časovku.“

29.srpna 2016 v 19:52, příspěvek archivován: 30.srpna 2016 v 14:12

Recovery time #LV20161@lavueltatpic.twitter.com/DuOYdXWDJvJv

Jeho pomocník David Lopez, který mu byl k ruce i při krizi na úpatí Covadongy, ujišťuje: „Chris bude lepší, čím bude Vuelta delší. Po Tour a po olympiádě je přirozené, že se ještě nedostal na svoji jindy běžnou úroveň. Cestování, změny pásem a řada povinností se na něm podepsaly. Ale bojuje. A já věřím, že může vyhrát.“

Vyhrát chce stále i Contador. „Pro nic jiného jsme sem nepřijeli,“ říká Španěl. Staré známé pravidlo praví: Nikdy neodepisujte Contadora. Jen připomeňme, jak v roce 2012 dokázal jedním mocným útokem na Fuente Dé zvrátit ve svůj prospěch zdánlivě prohranou Vueltu.

Letos ztrácel půdu v Galicii, načež upadl v 7. etapě a kvůli bolesti dokonce na chvíli zvažoval, že vzdá. Nyní se svěřuje: „Nechci použít slovo nemožné, ale na cestě k vítězství jsem ve velmi složité pozici.“

Vuelta, ta tolikrát nevypočitatelná cyklistická dáma a zároveň vždy poutavá podívaná plná zvratů, se mezitím v úterý zastavila v Oviedu k vytouženému dni volna, při němž cyklističtí dobyvatelé „léčili“ své vyčerpání.

Ale už ve středu, na dalším proslulém stoupání Peňa Cabarga, se boje velikánů opět rozhoří.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Dynamo může odtáhnout kdokoliv, v semifinále to snad bude naše lajna, věří Pánik

28. března 2024  16:52

Ve čtvrtek večer se definitivně utvoří dvojice pro extraligové semifinále. Pardubické Dynamo vyzve...

ONLINE: Krok od historického obratu. Budějovice hrají v Třinci sedmý zápas

28. března 2024  16:45

Sledujeme online Českým Budějovicím se jako čtvrtému týmu v historii play off české extraligy podařilo odvrátit tři...

Úvodní zkoušku Keňské rallye vyhrál Neuville, o desetinu porazil Tänaka

28. března 2024  16:16

Zahajovací rychlostní zkoušku Keňské rallye vyhrál lídr mistrovství světa Thierry Neuville, o...

Skončím, až mě fotbal přestane bavit nebo až mi to nepůjde, říká Messi

28. března 2024  15:50

Fotbal na nejvyšší úrovní hraje dvacátým rokem, za necelé tři měsíce mu bude sedmatřicet. Tak jak...

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...