Chris Froome během stoupání na Los Machucos. | foto: Unipublic

VZPOMÍNKA: Co se dělo před dopingovým testem Chrise Frooma

  • 105
Po 18. etapě Vuelty měl Chris Froome při testu v těle vyšší hladinu salbutamolu, než pravidla povolují. Hájí se, že užil lék na astma v rámci povolené normy, ale že dopingový problém mohly způsobit vnější vlivy. Skutečně to tak bylo?

Byl jsem tehdy na Vueltě. Vzpomínky, z nichž některé se zdály být nepodstatné, nyní ožívají a propojují se do nových souvislostí.

Chris Froome se provinil 7. září po osmnácté etapě, o čemž byl informován o dva týdny později. Dosud nebyl suspendován. UCI si vyžádala od Frooma i jeho stáje Sky další informace.

Tisková konference s Froomem o volném dni v Logroňu, tři dny před testem. Rychlovka. Řady židliček pro novináře jsou rozestavěné ve vestibulu hotelu. Potom mluvčí týmu Sky přivede Frooma, ten deset minut odpovídá a je konec.

Chris Froome

Přehledně o kauze

Některým kolegům připadá přetížený, skrývá kašel, s nímž často v minulosti bojoval i po etapách. „Nejste nemocný?“ ptají se ho. 

Zakroutí hlavou. Ovšem byl by blázen, kdyby soupeřům přes média přiznal slabost. 

O den později ovládne časovku a navýší svůj náskok.

Froomův pomocník z týmu David Lopéz tehdy španělské novinářce Ainaře Hernandové vykládá: „Spal jsem na pokoji vedle Chrise a během noci mě budil svým kašlem.“

Sedmnáctá etapa vede na Los Machucos. V celé současné kauze jde o klíčový den. Froome na jeho konci přizná, že si už na startu etapy připadal prázdný: „Napadlo mě tam, že dnes zaplatím za úsilí v časovce.“ 

Stoupání na Los Machucos je novinkou v itineráři Vuelty. Hrbolatý asfalt, občas jen betonové bloky, zrádné rampy, falešné rovinky. „Absolutně brutální,“ okomentuje ho lídr závodu. Navíc ta zima. A potom i déšť. V chladných podmínkách se Froome vždy cítil hůř.

Šest kilometrů před cílem jeho největší soupeři útočí a Brit jim nestačí, mezera se stále zvětšuje. Poprvé za celou Vueltu vidím Frooma zjevně trpět, pomocníci z týmu Sky ho „táhnou“ do cíle. Protne jej 42 vteřin za Italem Nibalim, na nějž mu celkově zůstává jen něco málo přes minutu k dobru.

Za cílem se Froome třese. Týmy tu nemají své autobusy, protože po úzké silničce by se nahoru nedostaly, jezdci se převlékají v autech a plátěných stanech. Ve vlezlé mlze postává u pódia zabalen do deky a čeká na ceremoniál. Musí si dojít hned pro tři výsostné dresy. 

Vyhlášení se vleče, zas a znovu kašle. 

Froome na podiu po etapě na Los Machucos:

06.září 2017 v 17:08, příspěvek archivován: 15.prosince 2017 v 10:40

Ne, ještě to není hotové. "Trochu jsem zaplatil za časovku," říká @chrisfroome v cíli 17. minuty Vuelty. Z jeho náskoku zbylo 1:13 minuty. https://t.co/UVhbmPDT2y

Na tiskové konferenci poté monotónním hlasem tvrdí: „Všechno se bude sčítat. Kdybych se dnes vydal přes míru, další etapy by mi vystavily účet.“

Autem týmu Sky ho vezou z vrcholu do hotelu. Ne, není to právě blízko. 

A potom...

Podle Froomovy verze se toho dne jeho astma zhorší natolik, že poslechne radu lékaře týmu Sky, aby si vzal větší dávku salbutamolu. Takovou, se kterou by se stále vešel do 1000nanogramové normy.

Nazítří je v 18. etapě ke klášteru v Liébaně opět vše jinak, obživlý Brit ujíždí Nibalimu a míří k titulu. Za cílem jde už posedmnácté během této Vuelty na antidopingový test, který je pro lídra závodu povinný. 

Ale tentokrát z něj čistý nevyjde.

Udělal předtím při dávkování triviální chybu?

Udělal ji omylem? On, nebo doktor?

Či snad podváděl? 

Věděl však, že opět půjde na test...

Vše následující je hrou lékařů a právníků. Sám musí jen čekat, zda ho trápení na Los Machucos bude stát mnohem víc než těch 42 vteřin ztráty. 


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa