Evenepoel ujel na Vueltě i Rogličovi a jde do červené. Etapu má Vine

  12:30aktualizováno  17:41
Stíhala ho taková jména jako Remco Evenepol či Enric Mas, Jay Vine si s tím ale nic nedělal. Jezdec týmu Alpecin-Deceuninck pokračoval v soustavném tempu a za své úsilí byl i odměněn. Stal se vítězem šesté etapy španělské Vuelty. Evenepoel ale smutnit nemusel, oblékl se do červeného dresu pro lídra celkové klasifikace.

Remco Evenepoel v červeném dresu pro lídra Vuelty. | foto: ČTK

Evenepoel byl před Vueltou sebevědomý. Hlásil, jak zesílil, zlepšil se v technice, ještě něco zhubl. A první horský dojezd naznačil, že věděl, o čem mluví.

Dvaadvacetiletý Belgičan nejprve těžil ze skvělé práce svého týmu Quick-Step Alpha Vinyl. Během závěrečného stoupání na Pico Jano pak za to vzal sám a očesával skupinu favoritů.

ONLINE

Šestou etapu Vuelty jsme sledovali podrobně

Postupně ztráceli Richard Carapaz, Simon Yates… A posléze se pozadu ocitl i Roglič.

Evenepoela se udržel jen Enric Mas z Movistaru a ve dvojici vystoupali na vrchol. Roglič a spol. páskou projeli až o minutu a 22 sekund později.

Ještě více ztratil předchozí lídr Rudy Molard z Groupamy, a proto bylo jasné: Evenepoel jde červené! Na druhého Francouze má k dobru 22 sekund, třetí Mas ztrácí 28 sekund a čtvrtý Roglič 1:01 minuty.

„Je to splněný sen. A věc, pro kterou jsme tak dřeli,“ líčil Evenepoel. „Musím poděkovat celému týmu, jakou práci předvedl. Jeli neskutečně. A já jsem prožil možná nejlepší den na kole.“

K dokonalému dnu chybělo Evenepoelovi už jen jediné: etapové vítězství.

Pro něj si po bojovném výkonu dojel Vine. Na startu posledního stoupání se odpoutal z hlavní skupiny, předjížděl jednoho uprchlíka za druhým až se šest a půl kilometru pod vrcholem objevil na čele.

Zprvu se zdálo, že ho Evenepoel s Masem stahují, jenže Australan byl proti. Udržel vysoké tempo a páskou projel s náskokem patnácti sekund.

Ve 26 letech si tak připsal další pozoruhodný moment do svého životopisu. Profesionálem se stal až v pozdějším věku, mezi elitu v Alpecinu se dostal díky svým výkonům na virtuální platformě Zwift.

A teď slaví první profesionální vítězství.

„Je to snad nemožné,“ smál se. „Chtěl jsem do úniku, ale nepovedlo se to. Pak jsem zůstával ve skupině, čekal na šanci. A vyšlo to. Pořád to nemůžu pochopit.“

V závodě už pokračuje pouze jeden z dvojice Čechů. Jan Hirt byl totiž před startem pozitivně testovaný na covid a musel odstoupit.

Po páté etapě mu patřilo až 167. místo s mankem přes půl hodiny. Nyní se možná ukázal důvod.

Hirtova mise na Vueltě skončila. Má pozitivní test na covid, musel odstoupit

„Už pár dní jsme zdraví Jana Hirta monitorovali, měl menší příznaky, proto jsme ho i izolovali od zbytku týmu. Ve čtvrtek ráno podstoupil test a ten vyšel pozitivně, proto ho ze závodu stahujeme,“ řekl k tomu Ruben De Gendt, týmový doktor týmu Intermarché.

Vojtěch Řepa v šesté etapě skončil na 131. pozici se ztrátou 26:40 minuty.

Jak se vše odehrálo

Poprvé do hor. Byla to dosud nejtěžší zkouška. Poprvé cyklisté zamířili do hor, poprvé je čekaly vrchařské prémie první kategorie. Výšlap Collada de Brenes měřil 6,8 kilometru s průměrem 8,2 procent. Pico de Jano, kde se nacházel i cíl, měl 12,6 kilometru a průměr 6,5 procent.

Jen jeden Čech. V úvodních etapách ztrácel a v celkové klasifikace měl manko už více než třicet minut. A zřejmě se ukázal důvod. Hirt byl před startem pozitivně testovaný na covid a musel odstoupit. Z Čechů tak už zbyl jen Řepa.

Rychlý únik. Mohla to být vhodná etapa pro vítězství ze skupiny uprchlíků. Tolik odvážlivců se ale nakonec nenašlo. Po šestnácti kilometrech se z pelotonu odpojila desítka jezdců, vypracovala si náskok a denní únik byl na světě.

Různé dresy. Ani jeden tým neměl v úniku dvojí zastoupení. Šlapali zde třeba Masnada z Quick-Stepu, Bakelants z Intermarché, Cataldo z Treku, Oliveira z Movistaru, Padun z EF či Meurisse z Alpecinu.

Těžké podmínky. Počasí tentokrát cyklistům příliš nepřálo. Ochladilo se pod dvacet stupňů, pršelo, silnice byly mokré. Nebylo divu, že k vidění bylo i několik menších pádů.

Virtuální lídr. Nejvýše byl v čelní skupince postavený Bakelants, jenž ztrácel na lídra Molarda z Groupamy 5:02 minuty. Náskok úniku vystoupal mnohem výš, a tak na chvíli mohl Belgičan zvolat: Virtuálně vezu červenou!

Stahujeme. Příliš dlouho ale ve virtuálním vedení nevydržel. Po výšlapu na vrchařskou prémii druhé kategorie se na čelo pelotonu přesunul Quick-Step a začal náskok úniku stahovat. Když se jezdci blížili ke Collada de Brenes, k dobru měli už jen tři minuty.

Ineos jede. A odstup letěl pořád dolů. Na startu stoupání se totiž na čelo posunuly týmy Ineos a posléze Quick-Step a přitvrdily tempo. Peloton se natáhl, rozpojil. Favorité ale zatím zůstávali pohromadě.

Sám. Když jezdci v úniku viděli, že se balík blíží, začali si nastupovat. Nejvíce sil ukázal Padun, jenž se vydal do osamoceného úniku a vypracoval si i přes minutu k dobru na své někdejší kolegy.

Lídr ztrácí. Ostré tempo nesedělo ani Molardovi, muži v červené. Dva kilometry pod vrcholem ho kamery našly, jak se pohybuje za skupinou s Rogličem a spol. a jeho ztráta neustále narůstala.

Je zpět! Francouz ale zabojoval. V náročném, mokrém sjezdu se i díky týmovým kolegům přibližoval k hlavní skupině. Čtrnáct kilometrů před cílem se jeho úsilí vyplatilo, byl zpět.

Yates to zkouší. Už devět kilometrů před cílem si favorité začali nastupovat. Nejprve to zkusil Yates a o pět set metrů dál pozornost vyzkoušel i Evenepoel. Skupina se tenčila, ztráceli třeba Carapaz, Landa či Arensman a znovu nestačil ani Molard.

Evenepoel pokračuje. Evenepoel pokračoval v pravidelném tempu a pozadu se ocitali další a další jezdci. Poté, co odpadli i Roglič a Sivakov, zůstal mladý Belgičan jen s Masem.

Nový první muž. Padun stále bojoval, jenže bylo znát, že mu docházejí síly. Šest a půl kilometru před cílem se kolem něj přehnal Vine z Alpecinu, který se předtím odpoutal z hlavní skupiny, a blížili se i Evenepoel s Masem.

Dokázal to. Zdálo se, že Evenepoel s Masem Vinea stahují. Jenže omyl. Australan si svůj náskok udržel a jel si pro první velký triumf.

Cyklistický závod Vuelta

6. etapa (Bilbao - San Miguel de Aguayo, 180 km)

1. Vine (Aust./Alpecin-Deceuninck) 4:38:00, 2. Evenepoel (Belg./Quick-Step Alpha Vinyl) -15, 3. Mas (Šp./Movistar) -16, 4. Ayuso (Šp./SAE Emirates) -55, 5. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma), 6. Sivakov (Fr./Ineos Grenadiers), 7. Geoghegan Hart (Brit./Ineos Grenadiers), 8. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe), 9. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers), 10. S. Yates (Brit./BikeExchange-Jayco) všichni -1:37.

Průběžné pořadí: 1. Evenepoel 20:50:07, 2. Molard (Fr./Groupama-FDJ) -21, 3. Mas -28, 4. Roglič -1:01, 5. Ayuso -1:12, 6. Sivakov, 7. Geoghegan Hart oba -1:27, 8. Rodríguez -1:34, 9. S. Yates -1:52, 10. Almeida (Portug./SAE Emirates) -1:54.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

28. března 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zrušte zahájení olympiády na Seině, vyzývají francouzské tajné služby

29. března 2024  11:12

Francouzské zpravodajské služby přišly s doporučením zrušit kvůli hrozbě teroristického útoku...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Útočník Buffala Thompson zazářil čtyřmi góly proti New Jersey

30. března 2024  6:22,  aktualizováno  6:53

Hvězdou jediného pátečního zápasu hokejové NHL mezi Buffalem a New Jersey byl domácí útočník Tage...

A zase budu na Tour. Kreuziger o změnách v cyklistice, penězích i Češích

30. března 2024

Premium Už když jsme se spolu bavili loni v prosinci, nosil v hlavě podrobnosti o etapách příští Tour....

Hermannová se Štochlovou postoupily v Saquaremě do play off

29. března 2024  23:22

Plážové volejbalistky Barbora Hermannová s Marií-Sárou Štochlovou i na druhém turnaji v sezoně...

Přes výhru v odvetě končí stolní tenistky Hodonína v LM po semifinále

29. března 2024  23:19

Stolní tenistky Hodonína zdolaly v odvetě semifinále Ligy mistryň francouzský Étival 3:2, při...

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...