Bitvu s kopci i počasím vyhrál mladý Pogačar, do čela Vuelty jde Quintana

  18:09aktualizováno  19:33
V boj cyklistů se stoupáními i počasím se proměnila devátá etapa Vuelty. Drsné podmínky v Andoře nejvíc vyhovovaly Tadeji Pogačarovi. Jezdec stáje UAE Emirates za prudkého lijáku a spršky krup výtečně zvládl závěrečná stoupání i rozbahněný šotolinový úsek, předstihl uprchlíky a v pravou chvíli zaútočil ze skupiny favoritů. Díky tomu dvacetiletý Slovinec vyhrál etapu při své premiéře na Grand Tour. Nairo Quntana oblékne červený dres lídra závodu.

Slovinec Tadej Pogačar slaví víětzství v deváté etapě Vuelty. | foto: Â©PHOTOGOMEZSPORT2019

Devátá etapa Vuelty měřila pouhých 94,4 kilometru. V horském státě Andorra vytvořila trať na mapě osmičku, aby vedla přes pět vrcholů, které si organizátoři vytyčili. A proměnila se v epickou bitvu nejlepších cyklistů.

Na jejím konci se celý usměvavý, ale také promočený, přihnal nejrychleji do cíle mladý Slovinec Tadej Pogačar (UAE). Ve 20 letech při svém prvním startu v třítýdenním klání vyhrál brutální etapu.

Za ním se přiřítil Nairo Quintana (Movistar). I Kolumbijec měl ve tváři šťastný výraz. Matador světové cyklistiky se díky tomu dostal do vedení v celé Vueltě. Průběžně však vévodí pořadí jen o šest vteřin před Primožem Rogličem, dalších jedenáct ztrácí Miguel Ángel López a tři další Alejandro Valverde.

Čtyři favorité na celkový triumf zůstávají v blízkém spojení.

Ne všichni jsou s tím však spokojení a závěrečné kilometry deváté etapy se proměnily v jejich obrovský souboj.

Lopéz, bouřka a výjezd z tunelu

Posledních 20 kilometrů nedělního menu Vuelty znělo - Alto de la Comella (4,2 km, 8 procent), Alto de Engolasters (4,8 km, 8,3 procenta) a Alto Els Cortals d’Encamp (5,7 km, 7,8 procenta). Mezitím čtyřkilometrový šotolinový úsek a žádný sjezd.

Už 20 kilometrů před cílem vyrazil z prořídlé skupiny favoritů Miguel Ángel Lopéz. Mladý Kolumbijec chtěl využít práce svých domestiků z Astany, kteří očesali v předchozím stoupání na Coll de la Gallina peloton.

První nástup mu ještě nevyšel. Stáhli ho Quintana, a poté i Roglič a Valverde. Takže fantastická čtyřka byla pospolu. S nimi několik dalších jezdců. Krátký nástup zkusil Valverde. Žádná změna.

A po něm se opět opřel do pedálů López. Jeho dlouhý nástup byl úspěšný!

Mladý Kolumbijec získal několik desítek metrů a svištěl do stoupání na Comella. Tempo zadní skupiny musel jet Roglič. Lídr Jumbo-Visma byl zatím ve snaze osamocen. Duo z Movistaru, Quintana a Valverde, nechtělo spolupracovat. Naopak. Roglič musel odrážet jejich nástupy.

Mezitím López dojel svého parťáka z Astany Gorku Izagirreho, který byl v úniku dne čítajícím na začátku 36 cyklistů. Stoupání na vrchol mimořádné kategorie Coll de la Gallina však řádně protřídilo.

Bask Izaggire nasadil tempo a rozrážel svému lídrovi stále řidší a řidší vzduch. López navýšil náskok na největší soupeře na 35 vteřin.

Za ním se stále taktizovalo. Slovinec Roglič jel vpředu bez pomocníků a za zadním kolem měl pověšeného Quintanu, nebo Valverdeho. Ti na střídačku zkoušeli nástupy rozhodit vynikajícího tempaře. Ale nepovedlo se jim to,

A pak to přišlo.

Zbývalo 12 kilometrů do cíle. Nebe přikryla temná mračna, z nichž se spouštěl prudký déšť a kroupy. Televizní přenos vypadl. Záběry z cíle ukazovaly valící se vodu po silnici a kroupy.

A jezdce po vystoupání k přehradě Engolasters čekal čtyřkilometrový šotolinový úsek. Ještě dopoledne suchá a prašná stezka podél vody se proměnila v bahnitý a nebezpečný terén.

To už Lópezovi pomáhal další domestik Jakob Fuglsang, který také původně jel ve skupině uprchlíků. Roglič měl krátce k ruce Gesinka. Jenže v takovém počasí to byla hlavně bitva jednotlivců. S terénem, počasím i hlavou.

Až na konci úseku, po projetí krátkého tunelu, se počasí umoudřilo. Zbývalo pět kilometrů do cíle na Alto Els Cortals d’Encamp. Úplně vepředu šlapal poslední ze statečných uprchlíků Marc Soler (Movistar). A za ním? Jeho týmový parťák Quintana a také Pogačar. Až s odstupem López, Valverde a Roglič.

Co se stalo? Podle špinavého dresu a zkrvaveného levého lokte Lópeze zřejmě postihl pád. Jeho tempo pak už jen uvadalo.

Rozhodla o vítězi etapy taktika týmu?

Tři kilometry do cíle.

Na první pozici stále Soler, půl minutky za ním Quintana a Pogačar. Tohle může být velký den Movistaru. Pětadvacetiletý Španěl Movistaru se však najednou ohlíží a rozhazuje rukama. Kroutí hlavou. Nadává. Znovu a znovu. A hlavně: zpomaluje.

Pravděpodobně dostal do vysílačky pokyn: „Počkej na Quintanu.“ Přitom on se cítí tak dobře. V hlavě má svůj možný první triumf na Grand Tour. Ovšem poslouchá.

Po chvíli ho dojíždí Quintana s Pogačarem.

A Slovinec nastupuje! Výborný timing.

Uhání vpřed, zatímco Soler otráveně jede tempo podle Quintany, který se stále vzdaluje dalším pronásledovatelům. López trpí a ztrácí. Valverde s Rogličem bojují bok po boku.

Závěrečné stovky metrů však patří dvacetiletému talentu ze stáje UAE. Na Pogačara už nikdo nemá. V závěrečných stovkách metrů září štěstím. Jede si pro svůj velký triumf.

„Neuvěřitelná etapa,“ líčí v cíli. „Těšil jsem se na ní a když jsem včera viděl předpověď, že má pršet, měl jsem radost. Snažil jsem se následovat útoky ostatních a na šotolině jet naplno. A vyšlo to,“ říká nadšeně po své skvělé taktické jízdě. 

Za ním dojíždí o 23 vteřin zpět Nairo Quintana. O dalších 25 později pak Valvede s Rogličem, za nimi zklamaný Soler, López ztratil nakonec na Slovince 61 vteřin. Celkové pořadí se vyrovnává.

V pondělí je na Vueltě volný den, v úterý budou cyklisté o červený dres lídra bojovat v individuální časovce ve francouzském Pau.

Jak se vše odehrálo

„Jen“ 94,4 kilometru. Organizátoři přichystali krátkou, ale obtížnou etapu. Cyklisté při nedělním putování Andorrou měli překonat 3370 výškových metrů.

Kolik vydrží Edet? V červeném dresu vstupoval do etapy Nicolas Edet z Cofidisu. Lídrem závodu se stal díky povedenému úniku v předchozím dni. Tentokrát do úniku pustil peloton 36 jezdců.

Úvodní stoupání. Na Coll d’Ordino, stoupání první kategorie, vyjel jako první Mikel Bizkarra (Euskadi-Murias). Za ním takřka všichni uprchlíci a s odstupem dvou minuty peloton vedený Cofidisem.

Gallina. Po dlouhém sjezdu následovalo stoupání mimořádné kategorie na Coll de la Gallina. Ve 13 kilometrů dlouhém kopci udržovali uprchlíci náskok čtyř minut a peloton v počátku kontroloval Movistar.

Astana zabírá. Poté se však na čelo hlavní skupiny vytáhla Astana. Dario Cataldo zvyšoval tempo a v hlavním poli zbylo 12 jezdců. Krutě platil za mechanické problémy Esteban Chaves (Mitchelton-Scott), který se dlouho nemohl dotáhnout do pelotonu. Trpěl Fabio Aru (UAE), jehož naděje na slušné celkové umístění na Vueltě shořela v polovině etapy.

Statečný Bouchard. Sedmadvacetiletý Geoffrey Bouchard (AG2R) se vydal na sólovou jízdu. Na Gallinu vyjel první v následném sjezdu si vybudoval náskok minuty a půl na kolegy z úniku, ale jeho naděje na větší slávu zhasla při atacích favoritů v posledních kilometrech.

Závěrečný triptych. Miguel Ángel López na nic nečekal a nastoupil hned v úvodu posledních stoupání. Dobře měl rozvržené pomocníky Izaggira a Fuglsanga, jenže nezvládl přejet šotolinu.

Kolem přehrady Engolasters. Čtyřkilometrový úsek připomínající šotolinovou cyklostezku měl letos premiéru. Zbrzdil Lópeze i Rogliče, který podle zpráv z Jumbo-Visma také spadl.

Chytrý Pogačar. To dvacetiletý Slovinec jel celou dobu hlavně své tempo. Bez domestiků se neustále díky tomu dotahoval na skupin favoritů. Na nástupy Valverdeho či Quintany nemusel hned reagovat. Soustředil se na sebe. Díky tomu jel stále v kontaktu a pak v rozhodující chvíli zaútočil.

Vuelta - 9. etapa

Andorra la Vella - Cortals d'Encamp, 94,4 km

1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 2:58:09, 2. Quintana (Kol./Movistar) -23, 3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma), 4. Valverde (Šp./Movistar) oba -48, 5. Soler (Šp./Movistar) -57, 6. Pernsteiner (Rak./Bahrajn-Merida) -59, 7. Higuita (Kol./EF Education First), 8. Kelderman (Niz./Sunweb), 9. López (Kol./Astana) všichni -1:01, 10. Geoghegan Hart (Brit./Ineos) -1:38, ...113. Štybar (ČR/Deceuninck-Quick Step) -32:25.

Průběžné pořadí: 1. Quintana 35:18:18, 2. Roglič -6, 3. López -17, 4. Valverde -20, 5. Pogačar -1:42, 6. Hagen (Nor./Lotto-Soudal) -1:46, 7. Edet (Fr./Cofidis) -2:21, 8. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -3:22, 9. Kelderman -3:53, 10. Teuns (Belg./Bahrajn-Merida) -4:46, ...75. Štybar -1:06:17.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Už není cesty zpět. Hradilek myslel na olympiádu, ale zradila ho ruka

24. dubna 2024  16:58

Před jedenácti lety vládl světovým peřejím. Měl olympijské stříbro z Londýna a stal se mistrem...

Doviziosa čeká po nehodě dlouhá rekonvalescence, týdny bude na vozíku

24. dubna 2024  16:14

Trojnásobného vicemistra světa MotoGP Andreu Doviziosa čeká po těžké nehodě při motokrosovém...

Zakázaná látka v kořence. WADA mlčela o pozitivních testech čínských plavců

24. dubna 2024  15:51

Sotva utichly emoce po rozhodnutí v dopingové kauze ruské krasobruslařky Kamily Valijevové, otřásá...

Mladí odcházejí, základna se zužuje. Skoky dostávají na frak, mrzí šéfa Dukly

24. dubna 2024  15:03

České skoky na lyžích drží nad vodou už jen poslední mohykán: Roman Koudelka. Další reprezentanti i...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...