Tadej Pogačar, archivní foto

Tadej Pogačar, archivní foto | foto: Â©PHOTOGOMEZSPORT2019

Roglič má titul z Vuelty na dosah. Pogačar slaví vítězný hattrick

  • 51
I v poslední horské zkoušce tohoto 74. ročníku španělské Grand Tour s velkým přehledem ustál všechny ataky rivalů. Ani jednou za celý závod se nedostal do krizové situace a za to je nyní Primož Roglič odměněn. Stačí mu v neděli dojet do Madridu a stane se králem této Vuelty. Báječnou slovinskou sobotu navíc ve Španělsku korunoval vítěz etapy Tadej Pogačar.

Velmi útočná byla předposlední etapa této Grand Tour.

Už krátce po startu přišly první ataky Astany i Movistaru. Rogliče nezaskočily.

Následně na předposledním kopci dne několikrát útočil Miguel Ángel López. Ani on nikoho nezaskočil.

To se naopak dokonale povedlo Tadeji Pogačarovi.

Mladičkému Slovinci rozhodně nechybí odvaha. Ke svému sólu se vydal už 40 kilometrů před cílem. Zvedl se ze sedla, ujel všem favoritům, rychle si vypracoval náskok minuty a půl a virtuálně se cpal na pódium.

Marc Soler s Antoniem Pedredem – dva domestici Movistaru – ho naháněli. Ale náskok neklesal.

I do závěrečného kopce na Plataformu de Gredos vjížděl s náskokem minuty a třičtvrtě.

A to už se příliš nezměnilo.

Byť přišly útoky Lópeze, Majky, Valverdeho a dalších, Pogačar jel neuvěřitelné sólo.

Při své premiéře na Grand Tour si v pouhých dvaceti letech dojel pro třetí etapový triumf, bílý dres pro nejlepšího jezdce do 25 let a také pro posun na pódium.

Přeskočil totiž jak Lópeze, tak i Quintanu, kteří v závěru umdlévali.

Na pódiu v Madridu tak doplní druhého Alejandra Valverdeho a prvního Primože Rogliče. Devětadvacetiletý Slovinec se tak dočká svého prvního titulu z Grand Tour.

Na čtvrtou příčku klesl Nairo Quintana a na pátou pak zlomený Miguel Ángel López.

Jak se vše odehrálo

Nejtvrdší na konec. Poslední horská etapa této Vuelty z Arenas de San Pedro na Plataforma de Gredos přichystala pro jezdce 4 430 nastoupaných metrů. Více než kterákoliv jiná etapa tohoto ročníku.

Boj. Ve čtvrt na jednu ředitel Vuelty Javier Guillén odmával start etapy. A na silnici to okamžitě začalo vřít. Útok střídal útok, až nakonec odjela desítka cyklistů, ale ne na dlouho.

První útoky. Hned na prvních prémiích se Primože Rogliče pokoušeli zaskočit jak Astana, která několikrát zaútočila, zvýšila tempo, tak i Movistar. Ale Jumbo-Visma ukázalo svou sílu, všechny útoky pokrylo a začínalo se znovu.

Pětka v čele. Ujet hlavní skupině se nakonec povedlo pětici cyklistů. Byli v ní Damien Howson, To Geoghegan Hart, Ruber Guerreiro, Nicolas Edet a Sergio Samitier, který sbíral body do vrchařské soutěže.

Zklidnění. V mlze, dešti a nepříjemném větru se předposlední etapa odehrávala. Po úvodních náročných kilometrech pak došlo ke zklidnění situace a únik si vypracoval více než čtyřminutový náskok.

Znovu Astana. Pětapadesát kilometrů před cílem zvýšila Astana znovu tempo na rovině. Odpárala tři Rogličovy pomocníky a po nájezdu do stoupání už se Slovincem zůstal jen George Bennett.

Odvážný Pogačar. Při stoupání na Puerto de Pena Negra několikrát zaútočil López, ale pokaždé ho eliminovali. Až 40 kilometrů před cílem odjel Tadej Pogačar a pustil se do odvážného sóla.

Slovinská Vuelta. Pogačar si vypracoval náskok minuty a půl a o ten už na následujících 35 kilometrech nepřišel. Předvedl úchvatné sólo a stal se hrdinou etapy i celé Vuelty. Na pódiu pro tři nejlepší tak v Madridu doplní krále závodu – Primože Rogliče.

Cyklistický závod Vuelta

20. etapa (Arenas de San Pedro - Plataforma de Gredos, 189 km): 1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 5:16:40, 2. Valverde (Šp./Movistar), 3. Majka (Pol./Bora-hansgrohe), 4. Pernsteiner (Rak./Bahrajn-Merida) všichni -1:32, 5. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -1:41, 6. Higuita (Kol./EF Education First), 7. Teuns (Belg./Bahrajn-Merida) oba -1:49, 8. Quintana (Kol./Movistar) -1:56, 9. Nieve (Šp./Mitchelton-Scott), 10. Kelderman (Niz./Sunweb) oba -1:59, ...58. Štybar (ČR/Deceuninck-Quick Step) -18:43.

Průběžné pořadí: 1. Roglič 80:18:54, 2. Valverde -2:33, 3. Pogačar -2:55, 4. Quintana -3:46, 5. López (Kol./Astana) -4:48, 6. Majka -7:33, 7. Kelderman 10:04, 8. Hagen (Nor./Lotto-Soudal) -12:54, 9. Soler (Šp./Movistar) -22:27, 10. Nieve -22:34, ...56. Štybar -2:39:31.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa