Tadej Pogačar z UAE Emirates dojíždí na prvním místě 13. etapy Vuelty. Za ním...

Tadej Pogačar z UAE Emirates dojíždí na prvním místě 13. etapy Vuelty. Za ním jede lídr závodu Primož Roglič z týmu Jumbo-Visma. | foto: AP

Slovinský den na Vueltě. Pogačar ovládl etapu, Roglič navýšil vedení

  • 17
Byl to tvrdý boj na konci 13. etapy cyklistické Vuelty. Finální výšlap na stěnu Los Machucos dal cyklistům pořádně zabrat. Pro vítězství si po skvělém výkonu dojel slovinský mladíček Tadej Pogačar z UAE Emirates. Spolu s ním dorazil do cíle i jeho krajan Primož Roglič z Jumbo-Visma, který navýšil své vedení v boji o červený dres.

Sto šedesát šest kilometrů, šest vrchařských prémií druhé nebo třetí kategorie. A na závěr ještě Los Machucos, 6,8 kilometrů dlouhý výšlap mimořádné kategorie s maximálním sklonem přes 25 procent.

Pořádně vydatné bylo menu páteční etapy.

„Na Los Machucos je to jen o nohách. Primož Roglič není stroj, je to člověk, musí mít nějaké slabiny. A ty my najdeme,“ burcoval před startem v Bilbau Miguel Ánchel López.

Slovinec však svou slabinu neodhalil. Naopak.

Do cíle zbývalo 6 kilometrů, startovní pole už ukrajovalo první metry ze závěrečného stoupání. Na čele závodu šlapal osamocený Bruno Armirail.

Za ním byla s odstupem půl minuty skupina jeho pronásledovatelů. O dvě minuty později byl prořídlý zbytek pelotonu s hlavními favority na celkové prvenství.

Armirail srdnatě bojoval, ale jeho náskok se tenčil.

A 4 kilometry před vrcholem zcela vymizel. Kolem něj se přehnal Pierre Latour.

Tou dobou už hlavní favorité pohlcovali jezdce z původního úniku. Zejména dvojice Slovinců Roglič a Tadej Pogačar jela skvěle. Postupně na ně začal ztrácet Nairo Quintana, Alejandro Valverde, López…

Až zbyli pouze oni dva.

Roglič a Pogačar pokračovali ve strojovém tempu, řítili se na vrchol kopce. Zdolávali prudké stoupání, jehož povrch místy tvořily pouze betonové panely.

Už jim odolával pouze Latour.

Ale nakonec ani on na Slovince nestačil.

Roglič před sebe v cíli pustil Pogačara, který si tak připsal druhý triumf v letošním ročníku Vuelty. Celkově oslavil sedmé kariérní vítězství.

S odstupem za nimi přijížděli do cíle zbylí favorité. O 27 vteřin později čtvrtý Valverde spolu s pátým Quintanou, o minutu a sekundu pozadu sedmý López.

Roglič tak vede celkové pořadí o 2:25 minuty před druhým Valverdem. Na třetí místo se posunul Pogačar, jenž na svého krajana ztrácí 3:01 minuty.

Jak se vše odehrálo

Bez bývalého vítěze. Těsně před třináctou hodinou se peloton vydal na svou 166 kilometrů dlouhou pouť do cílové destinace na Los Machucos. V početném startovním poli chyběl celkový vítěz z roku 2015 Fabio Aru (UAE Emirates), který nemohl kvůli svalovému zranění pokračovat.

Čekání na únik. Přes třicet kilometrů jel hlavní balík pohromadě, nikdo z uprchlíků si nedokázal vypracovat větší náskok. To se povedlo až Woutu Poelsovi (Ineos), jenž zaútočil během stoupání na úvodní vrchol Alto de La Escita.

Jedeme. Poels pokračoval ve svém snažení. Zanedlouho se k němu připojili i Jesús Herrada (Cofidis) a Geoffrey Bouchard (AG2R). Ve sjezdu se do čelní skupinky postupně dotahovali další a další závodníci. Na úpatí následujícího výšlapu na Alto de Ubal už únik čítal 30 jezdců.

Nástupy. Dlouho však početná vedoucí skupina pospolu nezůstala. Během výjezdu na třetí vrchařskou prémii Collado del Asón ji roztrhal nástup trojice Thomas de Gent (Lotto Soudal), Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo) a Poels.

Klid. Peloton, jenž táhl tým Jumbo-Visma, se nikam nehnal. Nechával čelní skupinu jet a jeho manko vzrostlo na 8 minut a 30 sekund. To vyhovovalo uprchlíkovi Sergiu Higuitovi z Education First, který před startem ztrácel na vedoucího muže Rogliče 10:21 minuty.

Sám. 58 kilometrů před cílem se z čelní skupiny odpojil Héctor Sáez. Cyklista týmu Euskadi-Murias si vypracoval minutový náskok na své pronásledovatele. Na začátku stoupání na Los Machucos o něj ale přišel.

Astana přidává. Do cíle zbývalo 31 kilometrů, když se na čelo pelotonu přesunul celý tým Astany, rozjel ostré tempo a ztráta na čelo začala výrazně klesat.

Los Machucos. Potíže však Rogličovi Astana nepřidělala. Slovinec v těžkém stoupání měl navrch, spolu s Pogačarem nastoupil a navýšil své vedení.

Cyklistický závod Vuelta - 13. etapa

Bilbao - Los Machucos, 166,4 km

1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 4:28:26, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) stejný čas, 3. Latour (Fr./AG2R La Mondiale), 4. Valverde (Šp./Movistar), 5. Quintana (Kol./Movistar), 6. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) všichni -27, 7. López (Kol./Astana) -1:01, 8. Brambilla (It./Trek-Segafredo), 9. Soler (Šp./Movistar), 10. Kelderman (Niz./Sunweb) všichni -1:08, ...98. Štybar (ČR/Deceuninck-Quick Step) -20:04.

Průběžné pořadí: 1. Roglič 49:20:28, 2. Valverde -2:25, 3. Pogačar -3:01, 4. López -3:18, 5. Quintana -3:33, 6. Majka -6:15, 7. Edet (Fr./Cofidis) -7:18, 8. Hagen (Nor./Lotto-Soudal) -7:33, 9. Kelderman -7:39, 10. Teuns (Belg./Bahrajn-Merida) -9:58, ...75. Štybar -1:36:31.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa