Velkolepé finále Vuelty. Contador vyhrál na Angliru a Froome jistil titul

  18:00aktualizováno  18:20
Až do dvacáté etapy Vuelty čekali španělští fanoušci na domácího vítěze. A až na vrcholu monumentálního stoupání Alto de l ́Angliru se dočkali. Byl to triumf skoro pohádkový, obstaral ho totiž v neděli se s kariérou loučící Alberto Contador. V čele závodu zůstal v sobotu třetí Chris Froome, kterému tak v neděli stačí dojet do Madridu a dočká se premiérového triumfu na španělské Grand Tour.

POSLEDNÍ PISTOLERŮV VÝSTŘEL. Alberto Contador se s kariérou profesionálního cyklisty rozloučil stylově - vítězstvím na Angliru. | foto: UnipublicProfimedia.cz

Možná není tak slavné jako Alpe d ́Huez, Mont Ventoux, nebo Stelvio, zato je podle mnohých nejtěžší.

Stoupání na Alto de l ́Angliru bylo soudcem letošního 72. ročníku Vuelty.

„Je to kolos, zvolili jsme ho správně,“ radoval se už před startem Javier Guillen.

Oprávněně.

Než k němu cyklisté v sobotu dorazili, museli zdolat dvě stoupání první kategorie, ale také mokré a nebezpečné sjezdy z jejich vrcholů.

A právě ten první z Alto de la Cobertoria se stal osudným pro duo Astany – Miguela Ángela Lópeze s Fabiem Aruem, kteří ztratili kontakt s hlavní skupinou a už se do ní zpět nedostali.

Ještě před úpatím Angliru pak vpřed podle očekávání vypálil Alberto Contador.

„Poslední bitva,“ napsal si před startem k fotce na svém Instagramu.

A tak bojoval.

09.září 2017 v 17:40, příspěvek archivován: 09.září 2017 v 18:21

#LV2017 Pour son avant-dernière journée de course, Alberto Contador se dirige vers la victoire. 1'20" d'avance sur le groupe des favoris ! https://t.co/aQtXpZY4bs

Marně ho stahovali cyklisté Sunwebu, Sky a poté Bahrain Meridy. On postupně pohlcoval zbytky z původně osmnáctičlenného úniku, až 5,5 kilometru před cílem zůstal na Angliru úplně sám.

Měl před sebou posledních pět kilometrů v horské etapě v životě. Projel je tak, jak si ho všichni fanoušci i obdivovatelé budou pamatovat.

Na kole znovu tančil ze strany na stranu a pokořoval tak Kozí stezku s až 23 procentním sklonem. V průběhu stoupání si vypracoval náskok až minuty a půl a virtuálně se sunul na pódium pro nejlepší tři muže závodu.

V závěrečných kilometrech mu ale síly docházely, přesto první místo přes veškeré vyčerpání z náročných tří týdnů udržel.

Se svou závodní kariérou se tak loučí jako král – vítězně.

„Lépe to ani skončit nemohlo, než vítězstvím na Angliru,“ usmíval se Contador v cíli. „Věděl jsem, že v minulosti se ve sjezdu z Cordalu hodně padalo, ale musel jsem s Pantanem zaútočit tam, abych si vytvořil nějaký náskok,“ vysvětloval pak svou strategii.

Na druhém místě za ním do cíle dorazil Wout Poels, který si hned za sebou přivezl svého lídra Chrise Frooma.

09.září 2017 v 17:57, příspěvek archivován: 09.září 2017 v 18:20

#LV2017 Chris Froome remporte pour la première fois de sa carrière @lavuelta ! Bravo https://t.co/BuPMH34k4h

Britský cyklista je tak po čtyřech triumfech z Tour de France blízko prvního ze španělské Vuelty. V neděli mu stačí akorát dojet do cíle v Madridu.

Pokud to dokáže, stane se prvním cyklistou v moderní éře (s Vueltou na podzim), kdo napodobí francouzské velikány Jacquese Anquetila (1963) a Bernarda Hinaulta (1978), kteří dokázali Tour i Vueltu vyhrát v jednom roce.

Druhé místo i přes trápení v závěrečném kopci udržel Vincenzo Nibali a na to třetí se posunul Ilnur Zakarin, který v posledních kilometrech utrhl před sobotou třetího Wilka Keldermana. O pouhých 20 vteřin tak v pořadí porazil Contadora.

Nizozemec tak den před koncem závodu spadl na pátou příčku.

Jak se vše odehrálo

Mokro na startu. Až po druhé hodině odpoledne se 160 závodníků sešlo na startu v Corveře. Kromě dresů měla velká část z nich na sobě i pláštěnku. Očekávalo se, že celou dvacátou etapu proprší a predikce se později potvrdily.

A peloton se dělí. Hned po startu čekalo na cyklisty nehodnocené stoupání na La Reigadu a už při něm se hlavní pole začalo dělit. Trvalo ale dvacet kilometrů, než se vytvořil únik dne.

Nikam daleko nepojedete. Mezi osmnáctkou, která se od pelotonu oddělila, šlapali třeba bratři Adam a Simon Yatesové (Orica), Romain Bardet (AG2R) nebo Nicolas Roche (BMC). V čele pelotonu se ale usadil Contadorův Trek a odstup mezi oběma skupinami zůstával kolem minuty. „Únik se vytvořil, zatímco my vedeme peloton, aby náskok nebyl příliš velký. Alberto je hladový po výhře,“ psal tým na svém Twitteru.

Únik se rozpadá. Závod na čele při stoupání na La Cobertorii rozproudil Enric Mas (Quick-Step), který hned na úpatí kopce zaútočil. Zůstalo s ním už jen dalších deset cyklistů, kteří si udržovali náskok minuty a půl na hlavní balík, nyní už vedený také Bahrain Meridou.

Dělí se i peloton. A byl to právě Nibaliho Bahrain, který v následném mokrém sjezdu udával tak vysoké tempo, že z pelotonu zbyla přibližně 20členná skupina, ve které ale chyběli čtvrtý muž průběžné klasifikace Ilnur Zakarin, nebo duo Astany – Miguel Ángel López s Fabiem Aruem. Ruský cyklista se ale při následném výstupu na Alto del Cordal vrátil zpět.

Villella králem vrchařů. Jelikož i druhým stoupáním první kategorie projeli nejprve cyklisté z úniku, kteří ho v pořadí neohrožovali, stal se Davide Villella s předstihem vítězem vrchařské soutěže letošní Vuelty. Na Angliru už ho bodově nemohl nikdo předstihnout.

Pády, pády a pády. Při sjezdu k úpatí Angliru skončili na zemi jak Marc Soler v úniku, tak Vincenzo Nibali s Davidem de la Cruzem (který nakonec odstoupil) v hlavní skupině. Ital ale potíže zažehnal a ještě před začátkem závěrečného kopce Vuelty se vrátil zpět.

09.září 2017 v 17:08, příspěvek archivován: 09.září 2017 v 18:22

Et De La Cruz à terre désormais. #LV2017 https://t.co/8W4VX2vfqm

Contadorův útok. Kamery to sice nezaznamenaly, ale útok El Pistolera přišel na konci sjezdu z Alto del Cordal. Loučící se Španěl ujížděl ze skupiny favoritů spolu s týmovým kolegou Jarlinsonem Pantanem, zatímco v pelotonu spouštěl alarm Sunweb – tým průběžně třetího Wilka Keldermana, ke kterému se Contador časově blížil.

A už je v čele. 10 kilometrů před cílem Pantanova šichta skončila, ale ani tehdy cyklista Treku nezůstal sám. Nahoru ho táhl Španěl Enric Mas jedoucí za belgický Quick-Step. Snad i on chtěl, ať se legenda loučí velkým vítězstvím. Za necelé dva kilometry byli oba Španělé u Marczynskiho, který s nimi ale dlouho nevydržel. Naopak se dotáhli Romain Bardet s Markem Solerem.

Marná Pellizottiho snaha. Skupinu favoritů na pouhých osm mužů očesal Franco Pellizotti, ale byl to pak paradoxně jeho lídr – Vincenzo Nibali, kdo v závěru nestačil. Zatímco Froome s Poelsem pak marně stíhali vepředu jedoucího Contadora, za nimi se ještě odehrávala bitva o třetí místo. Navrch měl nakonec Ilnur Zakarin, který je tak v sedmadvaceti blízko prvním stupňům vítězů z jedné z cyklistických Grand Tour.

Pohádková rozlučka. Až na metu 5,5 kilometru se s Contadorem držel Marc Soler, než na silnici úplně zastavil. Pak už to bylo na čtyřiatřicetiletém Španělovi. Dlouho držel na zrychlujícího Frooma s Poelsem minutový náskok, až v posledních dvou kilometrech se začal rapidně snižovat. Přesto to Contadorovi o 17 vteřin stačilo. Mohl tak naposledy v kariéře projet cílem cyklistického závodu nikým neatakován s rukama nad hlavou.

Cyklistický závod Vuelta

Corvera de Asturias - Alto de l'Angliru (119,2 km):

20. etapa: 1. Contador (Šp./Trek-Segafredo) 3:31:33, 2. Poels (Niz./Sky), 3. Froome (Brit./Sky) oba -17, 4. Zakarin (Rus./Kaťuša) -35, 5. Pellizotti, 6. Nibali (oba It./Bahrajn-Merida), 7. Kruijswijk (Niz./LottoNL-Jumbo) všichni -51, 8. Kelderman (Niz./Sunweb) -1:11, 9. Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) -1:25, 10. Woods (Kan./Cannondale-Drapac) -1:36.

Průběžné pořadí: 1. Froome 79:23:37, 2. Nibali -2:15, 3. Zakarin -2:51, 4. Contador -3:11, 5. Kelderman -3:15, 6. Poels -6:45, 7. Woods -7:56, 8. López (Kol./Astana) -8:59, 9. Kruijswijk -11:04, 10. Van Garderen (USA/BMC) -15:36.

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Ustup, WNBA! Clarková má nečekanou nabídku na pět milionů dolarů

29. března 2024  5:58

Pohádkovou smlouvou na pět milionů dolarů (117 milionů korun) se snaží organizátoři basketbalové...

Čekání na životní slalom. Sen jsem si ještě nesplnila, říká Dubovská

29. března 2024

Premium Už dlouho sní o tom, že se jednou probojuje na stupně vítězek. I před touto zimou lyžařka Martina...

Barcelona se chytla a vyhrála na Bayernu. Němci ztratili šanci na play off

28. března 2024  23:18

Basketbalisté FC Barcelona s Janem Veselým a Tomášem Satoranským zvítězili v 32. kole Euroligy v...

Střešovice i podruhé v semifinále uspěly, Boleslav s Vítkovicemi srovnala

28. března 2024  22:13

Florbalisté mistrovského týmu a vítěze základní části Tatranu Střešovice vyhráli v druhém duelu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...