Primož Roglič v osmnácté etapě Vuelty. | foto: Profimedia.cz

Roglič není Dumoulin. Jak se historie na Vueltě neopakovala

  • 3
Becerril de la Sierra (Od našeho zpravodaje) - Prověřili ho, zaútočili na něj, pokusili se ho v osmnácté etapě zbavit pomocníků a uštvat. Ale Primož Roglič vše ustál. Dokonce navýšil náskok! Lídr týmu Jumbo vede po čtvrteční horské zkoušce Vueltu o 2:50 minuty, už opět před Alejandrem Valverdem. Nenaplnila se přání týmu Movistar, Slovinec nezaplatil za předchozí vypětí.

Ve středu se celé Jumbo extrémně vysílilo při bláznivé honičce za uprchlíky do Guadalajary. Po ní Nairo Quintana hlásil: „Přesně takový byl náš cíl: oslabit Rogliče i jeho tým co nejvíc, aby to v následujících dnech odnesli. Vrátili jsme se s Movistarem do bitvy o červený dres.“

Jenže vrátit se do ní a skutečně jej získat jsou dvě naprosto odlišné věci, jak stáj Movistar ve čtvrtek pochopila.

Ze startu 18. etapy v městečku Colmenar Viejo se na jihu otvíral pohled na blyštivé panorama Madridu. Zato na severu odtud se tyčila hradba skalnatého pohoří Guadarrama s vrcholy Navacerrada, Morcuera a Cotos, kam se Vuelta vydávala - a jež vyvolávalo silné reminiscence.

Ano, přesně tady se to v září 2015 v poslední horské etapě španělské Grand Tour stalo. Tým Astana sérií drtivých útoků zcela zničil dosavadního lídra závodu Toma Dumoulina a vysvlékl ho z červeného trikotu, který naopak vybojoval pro svého lídra Fabia Arua.

A podobností se nabízelo i více.

Dumoulinovým sportovním ředitelem v jeho tehdejším týmu Giant Alpecin byl Addy Engels. Tentýž muž, jenž nyní vede Primože Rogliče v Jumbu.

Ovšem při připomínce roku 2015 Engels před čtvrtečním startem jakékoliv srovnání se čtyři roky starým příběhem odmítal. 

„Tom (Dumoulin) tehdy před etapou vedl jen o šest sekund, byl na počátku kariéry jezdce pro celkové pořadí a měl k sobě mnohem slabší tým, než má Primož. Takže jsme věděli, že jakmile začnou útoky, bude v horách izolovaný.“

Také tentokrát, jakmile začaly na Morcueře při předposledním stoupání dne útoky na Rogliče, byla u toho opět jednou Astana. 

Průběžně pátý Miguel Ángel López atakoval zas a znovu.

Kolumbijský „Superman“ překypoval energií. 

A ujížděl dalším favoritům Vuelty.

Jenže Roglič nezůstal sám. 

Sepp Kuss nasadil pravidelné tempo, jímž Kolumbijce drželi v bezpečném dosahu třiceti sekund. Potom se k nim stáhl z úniku další jezdec Jumba Neilson Powless a pomohl Lópeze přitáhnout zpět.

Na posledním vrcholu Cotos se situace opakovala. López atakoval. Roglič už  byl v tu chvíli při bitvě mocných bez pomocníků, ale využil Alejandra Valverdeho, aby za jeho kolem doskočil k Lópezovi.

Zbýval sjezd do Becerril de la Sierra. Skupinka López, Valverde, Roglič a Majka se hnala do cíle, zatímco ztráta Quintany a bílého Tadeje Pogačara narůstala až k minutě.

Úplně vepředu zatím zůstával poslední cyklista z původního úniku, 22letý Kolumbijec Sergio Higuita z týmu Education First.

„Na konci etapy už to bylo víc o srdci než o nohách, opravdu hodně jsem trpěl,“ vyprávěl. „Ale kolumbijští fanoušci, kterých tu opět jednou byla spoustu, mi dodávali energii.“

Pro tým Education First byl jeho triumf obrovskou satisfakcí.

Vzpomínáte na úvodní týden Vuelty a na pády a ztráty americké stáje? Závod museli předčasně opustit Rigoberto Urán, Hugh Carthy a Tejay van Garderen.

„Tehdy jsme si slíbili, že budeme bojovat i za ně,“ vyprávěl Higuita. Právě on a Lawson Craddock se v následujících etapách usilovně tlačili do všech možných úniků. Teď byli odměněni.

O čtvrt minuty po Higuitovi se přihnali favorité. Roglič v souboji o bonus přespurtoval Valverdeho. Movistar na něj tentokrát nevymyslel nic.

„Těžký, ale dobrý den pro celý náš tým. Můžeme být optimisty do zbytku Vuelty,“ prohlásil muž v červeném.

Jeho šéf Addy Engels se u autobusu Jumba usmíval. Historie z roku 2015 se neopakovala. „Všechno šlo dnes podle plánu,“ bilancoval Engels. „Nelson Powless se dostal do klíčového úniku. Další chlapci odvedli skvělou práci. Neustále jsme kontrolovali závod. A na posledním stoupání Primož všem ukázal, že neztratil nic ze své formy.“

Nekonečné Lópezovy útoky Rogliče neodpáraly. Etapu vyhrál Higuita

SPOKOJENOST. Primož Roglič po osmnácté etapě Vuelty.

Jeden dres se nicméně převlékal. Ten bílý. López si kráčel na pódium pro odměnu za svoji celodenní aktivitu.

„Stále jsou před námi dvě etapy v zajímavém terénu, ve kterých bych se chtěl probít až na stupně vítězů,“ sdělil lídr Astany.

Od třetího Quintany nyní Lópeze dělí 46 sekund, na pátého Pogačara má 32 sekund k dobru. A má i vzpomínky na loňskou Vueltu. Také tehdy se na stupně vítězů dostal až v poslední horské etapě v Andoře, tehdy i s pomocí Jana Hirta.

Zatímco jej nyní v Becerril de la Sierra dekorovali, Tadej Pogačar se vyjížděl na trenažeru.

„Udělal jsem všechno, co jsem mohl, abych zůstal s vedoucí skupinou,“ říkal Slovinec. Nepřipouštěl si, že by mu při debutu na Grand Tour v pouhých dvaceti letech už mohly docházet síly. „Možná jsem měl  jen jeden špatný den. V sobotu to může být v horách opět úplně jiné. Cokoliv se ještě může stát. Pořád se mohu postarat o nějaká překvapení.“

Ta by moc ráda „vyrobila“ i parta Movistaru.

Alejandro Valverde po čtvrteční etapě prohlásil: „Viděli jsme, že Roglič je silný. Ale budeme na něj útočit dál. Nic jiného nám ani nezbývá.“

V pátek čeká jezdce rovinatá etapa do Toleda se spoustou nahlášeného větru i hrozbou deště. A v sobotu přijde poslední horský test na Plataforma de Gredos s největším počtem nastoupaných metrů z letošního ročníku Vuelty.

„Budou to dva dny na plný plyn,“ řekl Roglič. 

Ale nevypadal, že by ho to obzvlášť děsilo.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa