Mlžná hra na asturijském Galibieru. Jak López útočil a „Sněhulák“ odolal

  9:38
La Cubilla/Burgos (Od našeho zpravodaje) - O organizátorech Vuelty se traduje, že když na to přijde, pošlou cyklisty klidně i na ovčí stezku (což se v minulosti skutečně už stalo), pokud z toho bude spektakulární stoupání. Jejich objevitelská schopnost nalézat ve španělských - a speciálně asturijských - horách další a další podivuhodné výšlapy, je až obdivuhodná. A nemíní s tím přestat.

Primož Roglič v červeném dresu lídra Vuelty v šestnácté etapě. | foto: Profimedia.cz

A tak Vuelta naservírovala v pondělí poprvé v historii La Cubillu.

Ve městě Campomanes zahnout doprava a pak nahoru, pořád nahoru, až do kraje  podivuhodných skal a hlubokých strží, k náhorním plošinkám, kde se široko daleko pasou krávy i koně, k polorozbořeným starým ovčáckým domům. Úzká silnice je hrbolatá, místy politá novým asfaltem, a jako by neměla skončit, 18 kilometrů stoupá výš a výš.

Výhledy do dáli jsou dechberoucí. Tedy než padne mlha.

Asturijský Galibier, dostala tato hora přezdívku.

Na vrcholu, v 1690 metrech u improvizovaného pódia a u oslíků, kteří si právě pochutnávají na uschlé trávě, čeká cíl. Takřka přesně na hranici oddělující dvě historická království, Asturii a León. 

Ovšem než sem jezdci dorazí, čeká je ještě pořádná šichta.

Na trati zatím sedm mužů ve žlutočerném „brnění“ obklopuje na špici pelotonu cyklistu v červeném dresu. Primož Roglič a jeho kohorta, dirigující peloton. Jak se ty časy mění. „Jste nový tým Sky?“ dostane Slovinec později otázku. Vždyť právě parta Sky tolikrát takovým stylem ovládala peloton.

„Chceme jím být,“ odpoví Roglič. „A rádi bychom toho vyhráli tolik jako oni.“

Letošní Vuelta je prvním krokem.

Jedničková stoupání na Puerto de La Lorenzo a Alto de la Cobertoria předcházejí výšlapu na La Cubillu. Na osmikilometrové a osmiprocentní Cobertorii je pohltí mlha, drápají se vzhůru mezi „sněhovými“ tyčemi zapíchnutými u kraje silnice a už nachystanými na zimu.

Fernando Escartin, technický ředitel závodu, tu měl v roce 1999 při sjezdu těžký pád. A v roce 2006 na vrcholu dokonce končila etapa Vuelty. Tehdy ji získal Alexander Vinokurov před Alejandrem Valverdem.

O třináct let později Valverde stále šlape v pelotonu, v duhovém dresu mistra světa a coby druhý muž celkové klasifikace. Vinokurov naopak usedá ve funkci vrchního šéfa do automobilů Astany a sleduje počínání svého týmu.

Tentokrát může být spokojen. Jezdci Astany hrají v hlavních rolích hned na dvou scénách.

Scéna první: dvacetičlenný únik dne.

Pravda, přesilovku v něm hraje tým Deceuninck Quick-Step. „Chtěli jsme mít jednoho muže v úniku a nakonec se tam dostali hned čtyři,“ přiznává překvapení i sportovní ředitel belgické stáje Rik van Slycke. Postupně připravují pozici pro boj o etapu pro mladého Jamese Knoxe.

Ale Knox ji nezíská.

Astana tu má totiž ještě mocnější palebnou sílu, dva matadory Luise Leona Sáncheze a Jakoba Fuglsanga.

„Už ráno jsme si řekli, že chceme mít vepředu mne a Luise a zkusit jet o etapu,“ poví Fuglsang. „V neděli jsem to nezvládl, neměl jsem na to v úniku nohy, tak jsem potom raději pomohl Miguelovi (Lópezovi). I dnes připadaly do úvahy obě možnosti: když nepůjde vyhrát, budeme k ruce Miguelovi.“

Už jsou na La Cubille, už se nacházejí v její polovině. První „výstřel“ na vítězství obstará Sánchez. Fuglsang vyčkává. Čtyři kilometry před cílem přichází čas jeho útoku.

Nechá sice k sobě přiblížit Tao Geoghegana Harta z Ineosu, jenže vzápětí jako zkušený hráč cyklistického pokeru přidá na plynu a mladému Britovi zase ujede.

Na vrcholu se Fuglsang vynoří z mlhy a slaví. Je mu 34 let, letos měl životní sezonu, vyhrál Lutych-Bastogne-Lutych i závod Dauphiné, v kariéře už posbíral 22 profesionálních vítězství. Až se tomu nechce věřit, že teprve tady a teď slaví své první etapové prvenství na podniku Grand Tour.

POPRVÉ! Jakob Fuglsang slaví u vlajky s asturisjkým křížem triumf v šestnácté etapě Vuelty.

Tak zdrcený byl, když po pádu v etapě kolem Nimes musel v červenci opustit Tour, kde bojoval v Top 10. 

„Po velkém zklamání na Tour jsem se chtěl vrátit na Vueltě, pomoci týmu a vyhrát svoji první grandtourovou etapu,“ vykládá. „A mám ji. Jsem superšťastný.“

Ale vraťme se na trať, na scénu číslo 2 a z pohledu bitvy o „la roja“ zároveň  scénu nejdůležitější.

Skupina favoritů celkové klasifikace. V půli cílového stoupání byla zatím pohromadě, pokud pomineme defekt Wilka Keldermana. Ale tento stav už nepotrvá dlouho.

Přichází kaskáda útoků v bleděmodrém, Made in Astana.

Útok první, jezdci Astany osm kilometrů před cílem navyšují tempo. Oběť: Nairo Quintana.

Útok druhý, tentokrát osobně v podání Miguela Ángela Lópeze. Skupina zeštíhlí, ale Primož Roglič, Tadej Pogačar, Alejandro Valverde, Rafal Majka i další jsou stále s ním.

A útok třetí, opět López dva kilometry před cílem. Oběť: Alejandro Valverde.

Pogačar se hned hrne za svým sokem v boji o 3. místo i o bílý dres. Roglič má na chvíli trable. „I Primož dnes ukázal menší slabost,“ řekne po etapě Valverde.

Skutečně? Slovinec se ohlédne po Valverdem. Nemůžeš? Nezacelíš tu díru? „López byl dnes velmi silný,“ ocení později Roglič. „Viděl jsem, že Valverde má problémy. Vytvořila se tam mezera za Lópezem a Pogačarem. Šel jsem tedy po nich sám.“

Pospolu dorazí až do cíle.

Dvacetiletý Pogačar, kterého chtěl López uštvat nejvíc ze všech, se jako klíště drží zadního kola lídra Astany.

“Dal jsem do toho všechno, věděl jsem, že se Lópeze nesmím pustit,“ poví mladý lídr týmu Emirates. „Díky tomu budu Sněhulákem i v další etapě,“ ukáže na svůj ubráněný bílý dres nejlepšího mladíka a zasměje se.

López se opodál svěřuje: „Cítil jsem se lépe než včera, to mi dodává odvahu. Zkusil jsem na Pogačara útočit, ale nefungovalo to. Musím to zkoušet na cestě do Madridu znovu a znovu.“

Skutečně nefungovalo? Jak se to vezme. Oba stáhli ztrátu na průběžně druhého Valverdeho, jenž dorazil až 23 sekund po nich, mocně tažen do cíle parťáky Markem Solerem a pak i Imanolem Ervitim.

Quintana přijíždí ještě o dvě minuty později, naprosto vyždímaný, a v celkovém pořadí sestupuje až pod Rafala Majku. „Lídři Movistaru platí daň za kombinaci Tour - Vuelta,“ usoudí López.

Valverde se nicméně nadále snaží sám sebe i celý tým udržet na pozitivní notě. „Nebyl to můj nejlepší den, ale ani nejhorší,“ bilancuje. „V neděli na Acebu jsme pro změnu Pogačarovi a Lópezovi ujeli, dnes jsem na ně ztratil, přelévá se to. Stále bude spousta příležitostí vyhrát i spousta příležitostí prohrát tuto Vueltu. Ještě to není pryč.“

Není, nicméně Rogličův náskok narostl na 2:48 minuty.

Na vrcholu fouká vítr, mlha je vlezlá, tolik cyklistů prokřehlých. Navlékají na sebe bundy, šály, čepice. Roglič si protáhne bolavá záda, kráčí na pódium a čepici pak nesundá ani na tiskové konferenci. V obličeji má opět strnulý výraz.

„Znovu jste se přiblížil k titulu. Dokážete se taky radovat?“ ptá se jej španělský reportér.

„Ale ano, uvnitř,“ odvětí. „Jsem vždycky trochu unavený, když s vámi mluvím. Ale uvnitř jsem opravdu šťastný. Vyvíjí se pro nás všechno moc dobře. Můžeme tu dokázat nádherné věci.“

Loni předvedl výborný třetí týden Tour, v němž ovládl i královskou pyrenejskou etapu.

Letos se naopak třetím týdnem Gira protrápil, i když nakonec vybojoval třetí místo.

Jaké to bude nyní?

„Vzpomínky na to, jak jsem jel loni třetí týden Tour, mi dodávají sebevědomí,“ povídá. „Těším se na třetí týden Vuelty.“

Mlha je čím dál hustší, až zcela pozře La Cubillu. Improvizované parkoviště je celé rozorané a organizátoři křikem povzbuzují ty, jejichž auta na strmém hliněném výjezdu podkluzují. Týmové automobily odvážejí jezdce pod kopec k autobusům.

Nejvíce se zdrží Astana, Fuglsang se zasekl na antidopingové zkoušce.

Opouštíme La Cubillu v hadu odjíždějících vozidel a opouštíme i Asturii. Po dálnici AP-66 projedeme masivní hradbou impozantních hor a podél jezer a skalisek, kde by se klidně mohly natáčet další filmy o Vinnetouovi. 

Za horami vjíždíme do Kastilie a Leónu. V deset večer zastavujeme u pumpy a potkáváme autobus Astany, jehož jezdci si odskočili pro nějakou tu sladkost.

Další dlouhý přesun této Vuelty, tentokrát čtyřhodinový, nás vede až do Burgosu.

John Degenkolb z Treku mezitím ve svém autobusu na Instagram píše: „Jsem si zcela jistý, že nejsem jediný na této Vueltě, kdo se opravdu těší na zítřejší den volna. Byl to zatím pekelný závod.“

Až o půlnoci v Burgosu večeří. Rafal Majka z Bory na Twitter pověsí fotografii znázorňující, v jakém stavu se právě jeho tělo nachází.

Jeden týden zbývá.

Madrid se blíží.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Biatlonovou sezonu 2023/2024 ozdobilo MS v Česku, globus mají Bö a Vittozziová

17. dubna 2023  10:09,  aktualizováno  17.3 23:53

První startovní výstřel Světového poháru padl 25. listopadu 2023 ve švédském Östersundu, naposledy...

Liverpool - Sparta 6:1, sedm minut, čtyři góly, pak exhibice. Skóre mohlo být vyšší

14. března 2024  19:58,  aktualizováno  22:51

Liverpool (Od našeho zpravodaje) Ještěže už je konec. Sparťanští fotbalisté na souboj se slavným Liverpoolem s radostí vzpomínat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - AC Milán 1:3, marná snaha v deseti. Naději vzala červená pro Holeše

14. března 2024  17:41,  aktualizováno  20:47

Slávističtí fotbalisté v Evropské lize v aktuální sezoně dohráli. V osmifinálové odvetě s italským...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Litoměřický vzkaz Zlínu: Staršímu týmu náš hokej nedělá dobře...

19. března 2024  9:06

Vybavujete si, jak kolovaly řeči o plesové sezoně, pokud se hokejovému Litvínovu nedařilo v...

Ustojí trenér Polách špatné výkony? Zbrojovka je opět v tísni

19. března 2024

Jenom tři jarní kola ve druhé fotbalové lize stačila, aby vedení Zbrojovky začalo zvažovat už...

To byl zvrat. A teď tiramisu. Jak královna Lisa I. usedla na biatlonový trůn

19. března 2024  8:58

Na stránkách italských biatlonistů září sdělení: LISA VITTOZZI, LA NUMERO UNO!!! Devětadvacetiletá...

Krejčí si proti Lakers zvedl střelecký rekord, výhru mají James a spol.

19. března 2024  7:14,  aktualizováno  8:52

Vít Krejčí si jedenácti body vytvořil sezonní maximum v NBA, s Atlantou ale podlehl domácím Los...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...