Bardet se dočkal, na Vueltě slaví vítězství. Eiking udržel červený dres

  13:02aktualizováno  18:03
Před Vueltou prohlašoval, že si jede pro etapové vítězství. A skutečně ho má. Romain Bardet z DSM ovládl horské čtrnácté dějství a slaví první vítězství na španělské Grand Tour. V červeném dresu zůstal Odd Christian Eiking z Wanty-Gobert.

JE TO TAM. Romain Bardet si osamoceně jede pro vítězství ve čtrnácté etapě Vuelty. | foto: Profimedia.cz

Byla to jeho etapa.

Už v jejím průběhu byl Bardet velice aktivní. Dostal se do původně osmnáctičlenného úniku a v něm útočil na body na vrchařských prémiích. Díky tomu se oblékl do puntíkatého dresu pro krále hor, ale jen u něj nezůstal.

ONLINE

14. etapu jsme sledovali podrobně


Francouz si počíhal na vhodnou příležitost a zhruba sedm kilometrů před vrcholem závěrečného stoupání Pico Villuercas se zvedl ze sedla.

Byl to parádní útok, demonstrace síly. Bardet se rychle vzdálil svým pronásledovatelům a po kilometru předjel i dvojici, která se do té doby pohybovala na čele.

A bylo rozhodnuto.

Třicetiletý závodník pokračoval v rychlém tempu a řítil se do cíle. Pásku proťal o 44 sekund před druhým Jesúsem Herradou z Cofidisu a třetím Jayem Vinem z Alpecinu a mohl se radovat.

„Původně jsem nevěřil, že to z úniku dotáhneme, ze začátku se moc nespolupracovalo. Pak jsme ale přeci jen získávali náskok,“ líčil Bardet. „Já se následně snažil jet chytře. Společně s týmovým ředitelem jsme vybrali vhodné místo k útoku a já zabral ze všech sil. A vyšlo to.“

Až do letošní sezony vyhrával pouze ve Francii. Právě tam si připsal prvních sedm vítězství, mezi kterými byly i tři vavříny z Tour de France.

Letos ale po přestupu z AG2R do DSM ukazuje, že dokáže vítězit i za hranicemi své země a po nedávném triumfu na Burgosu má i prvenství z Vuelty.

„Snažil jsem se získat vrchařský trikot, kdyby se mi nepodařilo vyhrát etapu. Ale nakonec se zadařilo a dokázal jsem oboje. Jsem moc šťastný,“ jásal.

Až o více než deset minut později finišovali favorité celkového pořadí.

A nebyl to takový souboj, jaký se čekal.

Jezdci se až do samého závěru hlídali a jako jediný vybojoval sekundy k dobru Miguel Ángel López z Movistaru.

Primož Roglič z Jumbo-Visma, Egan Bernal z Ineosu a Enric Mas z Movistaru však dorazili na vrchol těsně za ním. Dělily je jen čtyři sekundy.

Zajímavější byl souboj o červený dres mezi prvním Eikingem a druhým Guillaumem Martinem z Cofidisu.

Martin společně se svým týmem rozjel ostré tempo a zdálo se, že se Ekingovi vzdalují. Ten však mezeru stáhl a do cíle dorazil těsně za svým největším sokem.

Eking si tak prodlužuje pohádku v červených barvách. Na druhého Martina má v celkové klasifikaci náskok 54 sekund a na třetího Rogliče 1:36 minuty. Čtvrtý Mas ztrácí 2:11 minuty, pátý López 3:04 minuty.

Z trojice českých závodníků byl ve čtrnácté etapě nejlepší Jan Hirt z Wanty, který pracoval pro lídra Eikinga a do cíle dorazil na 45. pozici se ztrátou 12:43 minuty.

Jak se vše odehrálo

Přichází čas hor. Jako den a noc. Tak se od sebe lišila první a druhá polovina čtrnácté etapy. V té úvodní cyklisty nic těžkého nečekalo a šlapali téměř po rovině, v té druhé však číhala trojice náročných výšlapů včetně jedničkového dojezdu do cíle na Pico Villuercas.

Rychlý únik. Zatímco v předešlé rovinaté etapě se do úniku nikdo nehrnul, tentokrát na něj pomýšlela celá řada jezdců. Ihned po startu proto začal nastupovat jeden cyklista za druhým a po dlouhém boji se na čele utvořila osmnáctičlenná skupina.

Známá jména. V ní se nacházelo několik známých jmen. Například Bardet z DSM, Pidcock z Ineosu, Tratnik z Bahrainu, Herrada z Cofidisu nebo sprinter Démare z Groupama-FDJ. Ten si ale chtěl pouze vytvořit náskok do hor.

Jen si jeďte. V celkové klasifikaci byl z první skupiny nejvýše postavený Champoussin z AG2R, který ztrácel přes 45 minut. Favoritům tak žádné nebezpečí nehrozilo, a proto nechali uprchlíky jet. Po 75 kilometrech už měli k dobru přes deset minut.

Hon na body. V čelní skupině chyběl lídr vrchařské soutěže Caruso z Bahrainu. Toho chtěl využít druhý muž této klasifikace Bardet a plánoval sbírat body. Na Puerto Berzocana byl úspěšný a po dílčím triumfu snížil ztrátu na jediný bod.

Stěna. Krátce po výšlapu Puerto Berzocana čekal cyklisty další kopec. A mnohem těžší. Alto Collado de Ballesteros sice svou délkou 2,8 kilometru nijak neohromovalo, svým sklonem už ale ano. V průměru totiž mělo 14 procent a místy i přes 20 procent.

Nikam! Během něj se v balíku po celé šíři silnice roztáhli jezdci Jumbo-Visma a vyhlásili: Žádné útoky, pojedeme pohromadě.

Bardet podruhé. Skupina uprchlíků se v extrémně prudkém stoupání natáhla a někteří jezdci ztráceli. Ne tak Bardet. Francouz těsně pod vrcholem nastoupil a dojel si pro další body do vrchařského žebříčku. Virtuálně se tak oblékl do puntíkatého dresu.

Nástup. Po sjezdu z kopce skončilo v čelní skupině příměří. Uprchlíci se rozpojovali a zase spojovali, nikomu se však zatím nedařilo vypracovat větší náskok.

Tak přece. Šestadvacet kilometrů před cílem se odpoutal Prodhomme (AG2R) a vydal do sólové jízdy. Když dorazil na úpatí závěrečného kopce Pico Villuercas, k dobru měl na své pronásledovatele více než jednu minutu.

Boj o pozice. Prodhomme bojoval a náskok si držel i během stoupání. Za ním se osamoceně pohyboval Zejc z BikeExchange a poté následovala osmičlenná skupina, v níž figurovali Bardet i Pidcock. Oba na začátku kopce zkoušeli útočit, zatím však neúspěšně.

Bardet jede. Sedm kilometrů před cílem se Zejc dotáhl k Prodhommovi. Ve skupině za nimi se mezitím znovu ze sedla zvedl Bardet a přidal.

A už je první. Bardet jel skvěle. Podařilo se mu odpoutat ze skupiny a po kilometru se dotáhl i na čelní dvojici. Na nic nečekal a začal se vzdalovat i jí.

Zvládne to? Bardet pokračoval sám. A nikdo už na něj nestačil. Cílem projel s náskokem přes 40 sekund a mohl se radovat z vítězství.

Cyklistický etapový závod Vuelta

14. etapa (Don Benito - Pico Villuercas, 165,7 km)

1. Bardet (Fr./DSM) 4:20:36, 2. Herrada (Šp./Cofidis), 3. Vine (Austr./Alpecin-Fenix) oba -44, 4. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers) -1:12, 5. Champoussin (Fr./AG2R-Citroën) -1:14, 6. Holmes (Brit./Lotto-Soudal) -1:16, 7. Zejc (Kaz./BikeExchange) -1:19, 8. Geniets (Luc./Groupama-FDJ) -1:46, 9. Prodhomme (Fr./AG2R-Citroën) -2:04, 10. Tratnik (Slovin./Bahrajn Victorious) -2:15, ...45. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -12:43, 136. Štybar, 152. Černý (oba ČR/Deceuninck-Quick-Step) oba -34:01.

Průběžné pořadí: 1. Eiking (Nor./Intermarché-Wanty-Gobert) 55:03:17, 2. Martin (Fr./Cofidis) -54, 3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -1:36, 4. Mas (Šp./Movistar) -2:11, 5. López (Kol./Movistar) -3:04, 6. Haig (Austr./Bahrajn Victorious) -3:35, 7. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) -4:21, 8. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers) -4:49, 9. Kuss (USA/Jumbo-Visma) -4:59, 10. Grossschartner (Rak./Bora-hansgrohe) -5:31, ...58. Hirt -1:20:43, 137. Štybar -2:23:14, 163. Černý -2:53:26.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Už bylo na čase, oddechl si Červ po premiérové trefě. Prvně chtěl přihrávat

25. dubna 2024  6:59

Navedl míč na střed hřiště, zbavil se dvou protihráčů a zpoza vápna zamířil přesně k levé tyči....

Pastrňák asistoval u výhry Bostonu, Vegas uspělo v Dallasu i podruhé

25. dubna 2024  6:52

Aktualizujeme Útočník David Pastrňák pomohl ve třetím zápase prvního kola play off NHL asistencí k výhře Bostonu...

Kouzlo pátého duelu. Sérii neukončuje, podle čísel rozhoduje. Vzepře se Třinec?

25. dubna 2024

Premium Ač se ve středečním finále ještě nerozhodlo o šampionovi, Pardubice jsou statisticky velkým...

Barcelona s Veselým a Satoranským první čtvrtfinále s Olympiakosem prohrála

24. dubna 2024  23:44

Jan Veselý s Tomášem Satoranským v dresu Barcelony prohráli první euroligové čtvrtfinále s...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...