Chcete vyhrát Vueltu, pane Carthy? Ano! Časovka opět servíruje drama

  8:20
Byla zralá na zapsání do červené knihy vyhynutí ohrožených disciplín. Cyklistická časovka, stále častěji organizátory opomíjená a některými fanoušky kritizovaná jakožto málo akční.

Hugh Carthy si v časovce na Vueltě vedl výborně. | foto: Profimedia.cz

Zato letos? 

Časovka přímo kvete, zažívá renesanci.

Vzpomeňte na předposlední den Tour. Desetimiliony televizních diváků při časovce na Planinu krásných dívek omámeně hleděly na ohromující zvrat a na grimasy euforie i bolesti, když Tadej Pogačar sebral titul Primoži Rogličovi.

V poslední den Gira to potom byla znovu časovka, která u impozantního milánského Dómu definitivně rozsekla setinový thriller outsiderů Taa Geoghegana Harta a Jaie Hindleyho. Brit vysvlékl z maglia rosa Australana.

A nezklamala ani v úterý na Vueltě. Primož Roglič ji ovládl o jednu jedinou sekundu před americkým specialistou Willem Bartou z týmu CCC (který do té doby stále neměl nikde smlouvu na další sezonu) a současně sebral červený trikot lídrovi závodu Richardu Carapazovi.

„Šlo to docela dobře,“ pochvaloval si Slovinec.

Zároveň však ekvádorského soupeře neporazil natolik jasně, aby Vueltu už na prahu třetího týdne víceméně rozhodl. Carapaz nyní ztrácí 39 sekund a na dosah zůstává i Hugh Carthy s mankem 47 sekund.

Tak si to organizátoři přáli.

Zvraty na Vueltě

Ztratili dres lídra a získali ho zase zpět

1948 Bernardo Ruiz
1962, 1968 Rudi Altig
1970 Luis Ocaña
1987 Sean Kelly
2013 Vincenzo Nibali
2013 Chris Horner
2015 Tom Dumoulin
2019 Miguel Angel Lopez
2020 Primož Roglič

Loni na Giru, kde také spolu bojovali o vítězství, najel Roglič na Carapaze v podobně dlouhé časovce 1:55 minuty. Letos, přestože Ekvádorec ujišťoval, že se na tuto disciplínu speciálně zaměřil, mnozí experti očekávali, že Slovinec ho porazí aspoň o minutu.

Nestalo se. 

Carapaz sice podle očekávání přišel o „la roja“, který po neděli držel s náskokem 10 sekund, ale dokázal limitovat hrozící ztráty a dojel sedmý.

„Byla to tvrdá časovka a my jsme vážně spokojení s jejím výsledkem,“ ujišťoval pak lídr týmu Ineos. „Přijeli jsme sem s cílem vyhrát tuto Vueltu, a o to se budeme snažit i nadále. Připravení jsme dobře.“

A Hugh Carthy? „Mé tělo se cítí dobře a hlava ještě lépe,“ prohlásil Brit z týmu Education First po své zatím životní časovce, ve které obsadil skvělé čtvrté místo.

Jen brutální test koňské síly?

U zrodu individuální časovky stál roku 1932 reportér Gaston Bénac z listu Paris Soir, když v ní uspořádal závod na 170 kilometrů a nazval jej Velká cena národů.

Nápadu se chytli organizátoři Gira a do programu ročníku 1933 zařadili 62kilometrovou časovku do Boloni, ve které exceloval legendární Alfredo Binda.

Henri Desgrange, ředitel Tour, sice zprvu takové novoty odmítal, ale už v následující sezoně se po Giru opičil a měl v itineráři závodu časovku rovněž. Miláček fanoušků René Vietto ji pokazil a brblal: „Je to jen brutální test koňské síly. Tour přece nemá testovat jen nohy, ale i hlavu.“

Desgrange se ovšem do časovky rychle zamiloval a opakovaně vyhlašoval: „Je etapou pravdy.“ 

Nová disciplína si razila vítěznou cestu světem.

Triumf a červený dres k tomu. Roglič ovládl časovku a opět vede Vueltu

V 70. až 90. letech minulého století měla na scéně Grand Tour dominantní roli. Extrémem byla Tour 1979 s pěti individuálními a třemi týmovými časovkami o celkové délce 341 kilometrů. 

Později se časovka stala i základním stavebním kamenem pěti triumfů Španěla Miguela Induraina.

Ale všeho do času. 

Nové trendy a upřednostňování soubojů muže proti muži vytlačovaly tuto nekontaktní disciplínu z itinerářů Tour a Vuelty, často nabízely jen jedinou v každém ročníku. Pouze Giro, závod staré školy, k ní bylo mnohem milosrdnější.  

Až letošní dramata opět polila časovku živou vodou. K čemuž pomohly atraktivní profily. Ať už v září na Planině krásných dívek nebo i v úterý, kdy po 32 kilometrech rovinaté trati čekalo krátké, drsné a v některých pasážích dokonce až 30procentní stoupání do cíle na Ézaro.

„V této etapě budou muset favorité vyložit všechny karty na stůl,“ připomínal před úterním startem Miguel Indurain

Dva muži se už na Vueltě dva týdny přetahují o červený dres. Od úvodní etapy ho vlastnil Roglič, pak Carapaz, potom znovu Roglič a po nedělním výšlapu na Angliru znovu Carapaz.

Přesto Jonathan Vaughters, manažer týmu Education First, před 13. etapou upozorňoval: „Nepodceňujte časovkářské schopnosti Hugha Carthyho. Může předvést cosi mimořádného. A může na konci tohoto týdne bojovat o titul z Vuelty.“

Vuelta 2020

Speciální příloha iDNES.cz

Carthy vzal svého šéfa za slovo. Na prvním mezičase, tedy po 12 z 33 kilometrů, Rogliče o dvě sekundy porážel! Evidentně velmi vzrušený Vaughters nadšeně oznamoval: „Hugh jede ještě lépe, než jaké byly naše propočty před startem.“ 

Na druhém mezičase zůstával o pouhé dvě sekundy za Rogličem.

„A výměna časovkářského speciálu za klasické kolo se nám pod Ézarem povedla perfektně, ještě lépe, než když jsme ji ráno třikrát nebo čtyřikrát nacvičovali,“ hlásil Carthy.

Až na závěrečném prudkém stoupání měl Roglič přece jen výrazněji navrch a v cíli byl o 25 sekund dříve než Carthy. Slovincova přilba tentokrát na rozdíl od Tour pevně držela na jeho hlavě a jeho projev působil mnohem energičtěji.

„Na rovinaté pasáži jsme byli nervózní, čekali jsme, že už tam bude mít Primož větší náskok,“ líčil Frans Maassen, sportovní ředitel Jumba. „Naštěstí nakonec se ukázalo, že Primož výdej své energie dávkoval skvěle.“ 

Což tak trochu překvapilo i samotného Rogliče.

Vyhráli ve čtyřech a více etapách

na Vueltě za posledních 20 let

Pět:
2003 Alessandro Petacchi
2005 Alessandro Petacchi
2012 John Degenkolb

Čtyři:
2004
Alessandro Petacchi
2009 Andre Greipel
2014 John Degenkolb
2017 Matteo Trentin
2020 Primož Roglič

„Cítil jsem se nečekaně silný,“ líčil. „Myslel jsem si, že budu trpět mnohem víc. Po časovce na Tour jsem měl o svých schopnostech trochu pochybnosti. Ale byl to mimořádně povedený den. Je bláznivé, že už jsem na téhle Vueltě vyhrál čtyři etapy.“

Nebývá obvyklé, aby všichni tři nejlepší jezdci celkové klasifikace dávali po časovce najevo, jak moc jsou s vlastním výkonem spokojeni.

Tentokrát se to stalo.

„Byla to tvrdá časovka. Vypořádali jsme se s ní dost dobře,“ pronesl Carapaz. „Naštěstí ani ta rovinatá část nebyla až tak plochá, jak na papíře vypadala, což nám vyhovovalo.“

Vše pro červenou

René Vietto se před 87 lety pletl. Časovka není jen hrubým testem koňské síly. Přináší bolest fyzickou, ale i psychickou. Je osamělou bitvou. S materiálem, terénem, počasím, vlastním tělem i pochybnostmi. Je záležitostí strategie a rozložení sil. 

Na Vueltě si jich jezdci museli ponechat dostatek pro zbylých pět dnů závodu.

Také proto Roglič za cílem pronesl: „Rozhodně je lepší mít náskok 39 sekund než 39 sekund ztrácet, ale ještě to bude boj.“

Carapazova stáj Ineos hned hlásala: „Zůstáváme ve hře o titul.“ 

14. etapa Vuelty

Podrobná online reportáž

Jonathan Vaughters jásal: „Naděje žije.“ K čemuž přidal na Twitteru scénu z Hvězdných válek, kde princezna Leia říká: „Jsi má jediná naděje.“

Že Vaughtersovo eso Hugh Carthy nyní aspiruje na madridské pódium pro tři nejlepší, je nesporné. Před průběžně čtvrtým Danem Martinem si vypracoval náskok 55 sekund, před pátým Enrikem Masem 2:36 minuty.

„Chcete ještě víc?“ zeptal se ho reportér v úterý večer.

„Ano.“

„Chcete vyhrát Vueltu?“

„Myslím, že ano. Budu o to usilovat až do Madridu.“

Před pelotonem jsou tři zvlněné etapy v Galicii a Extremaduře a potom v sobotu poslední horský dojezd na La Covatillu, obtížnou prémii první kategorie. Právě tam vybojoval v roce 2018 červený dres jiný britský cyklista Simon Yates.

Vuelta byla vždy zrozena pro překvapení, k nimž docházelo i ve zdánlivě nezákeřných etapách. Tak jako v případě rozhodujícího útoku Alberta Contadora na prémii 3. kategorie Fuente Dé v ročníku 2012.

„Už v minulosti jsme viděli, že i ve snazších etapách se tu dá červený dres ztratit,“ uvědomuje si Frans Maassen z Jumba. „Ale pokud se nám povede dojet s náskokem 39 sekund pod La Covatillu, tak věřím, že Primož tam naši práci úspěšně dokončí.“

„Stále je to zcela otevřené,“ je přesvědčen Richard Carapaz.

„Vše pro červenou,“ burcuje náladu v Ineosu i Chris Froome.

Časovka ani Vueltě na dramatičnosti rozhodně neubrala. 

Naopak.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Z výjimky pravidlo? UEFA schválí širší týmy pro Euro, Hašek vybere 26 hráčů

23. dubna 2024  13:41

Reprezentační trenér Ivan Hašek bude mít při výběru týmu pro mistrovství Evropy volnější ruce. UEFA...

Zlínské hokejisty povede Slovák Pardavý, Srdínko se chopí manažerské role

23. dubna 2024  13:04

Zlínské hokejisty povede v příští prvoligové sezoně slovenský trenér Ján Pardavý. Poražený...

Nepustil svůj Vsetín do extraligy. Baráž je nešťastná pro oba, říká Slováček

23. dubna 2024  12:58

Je odchovancem Vsetína, v baráži o extraligu se ale postavil proti mateřskému klubu. A obránce...

Slováci berou na přípravu s Českem třináct hokejistů z české extraligy

23. dubna 2024  12:52

Třináct hráčů z české extraligy má v pětadvacetičlenné nominaci na přípravné zápasy s českými...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...