Dvanáctá etapa Vuelty: vítězství slaví skvělý Cort, Roglič se vracel po pádu

  13:11aktualizováno  18:34
Bude z toho bitva mezi uprchlíky, jezdci na celkové pořadí, nebo snad sprintery? To před dvanáctou etapou nikdo nedokázal říct. Nakonec došlo k hromadnému dojezdu, i když největší sprinterské hvězdy v něm kvůli těžkému závěru chyběly. Z triumfu se raduje Magnus Cort z týmu Education - Nippo, pro kterého jde už o druhou vítěznou etapu letošní Vuelty. Celkově dál vede Odd Christian Eiking.
Magnus Cort Nielsen se raduje po triumfu ve dvanácté etapě Vuelty.

Magnus Cort Nielsen se raduje po triumfu ve dvanácté etapě Vuelty. | foto: Profimedia.cz

Už jedno vítězství na kontě má. Ve středu mu pak další vítězné ambice uhasilo duo Roglič-Mas v posledních metrech etapy. Dokáže Magnus Cort po těžkém dnu zregenerovat natolik, aby mohl znovu bojovat s nejlepšími? 

Dokázal to.

Vydržel ve zběsilém tempu dnešní etapy, přejel náročná stoupání a v cílové rovince před sebe nikoho z početného hlavního pole nepustil.

Peloton stoupá během dvanácté etapy Vuelty.

Ačkoliv se mezi favority celkové klasifikace žádné zásadní změny neodehrály, nemuselo to tak vůbec být. Zhruba padesát kilometrů před cílem totiž postihl přední část pelotonu pád. Mimo vozovku se ocitli jak hlavní adept na titul Primož Roglič, tak například i Adam Yates a další jeho kolegové z Ineosu.

V tu chvíli čekal na peloton ještě závěr výšlapu na Alto del San Jerónimo a následně stoupání druhé kategorie, ze kterého to měli stále ještě dvacet kilometrů do cíle. 

V závěrečném kopci chtěla peloton zaskočit čtyřka odvážlivců, mezi nimi i Romain Bardet z DSM.

ONLINE

Dvanáctou etapu Vuelty jsme sledovali podrobně

Dočasně se jim to podařilo, ještě deset kilometrů před cílem měli náskok přes půl minuty a vzorně spolupracovali. 

Jenže týmy UAE a BikeExchange byly silně proti. S vypětím všech sil se jejich jezdcům podařilo uprchlíky stáhnout. Kilometr před cílem se tak schylovalo k hromadnému dojezdu.

Jenže kdo do něj zasáhne? Fabio Jakobsen se nedokázal udržet ve stoupání, stejně tak Arnaud Démare. A Michael Matthews se zase příliš vydal při stíhání úniku.

Tím se otevřela šance pro Magnuse Corta, který se poslední dny veze na vlně. Přestože si před startem 12. etapy na vítězství nevěřil. „Domluvili jsme se v týmu, že do hromadného dojezdu nepůjdeme,“ vyprávěl za cílem. „Ale když se pak skupina zredukovala, moji týmoví kolegové ve mě věřili a podpořili mě.“

V celkovém vedení dál zůstává Nor Eiking z Intermarché – Wanty a své působení v červené si užívá: „Pohyb v balíku je teď pro mě o něco jednoduší, když vozím červený dres, ale zas takový rozdíl to není. Je to zkrátka hezké v něm jezdit.“

Zítra čeká na peloton rovinatá etapa, dres by si tak měl obléci i v sobotu. „Ale jeden nikdy neví. Udělám vše, abych ho udržel v týmu,“ plánuje.

Z Čechů dojel ve čtvrtek nejlépe Jan Hirt na 47. místě s dvacetisekundovou ztrátou, Zdeněk Štybar dokončil 87. (+ 9:12) a Josef Černý 140. (+ 16:10).

Jak se vše odehrálo

Nejprve sjezd, pak stoupání. Peloton odstartoval z historického města Jaén a prvních sedmdesát kilometrů čekal na jezdce sjezd narušený jen několika jednoduchými výšlapy. Až pak přišla dvě náročnější stoupání a po nich ještě dvacet kilometrů do cíle.

Úvod letmo a bez úniku. Téměř neustálé klesání po startu umožnilo letecký začátek dne: prvních třicet kilometrů projeli závodníci průměrnou rychlostí 57 km/h. Takový kvapík ale nedával moc prostoru pro vznik úniku. Pokusů o něj se odehrálo hned několik, žádný si však nedokázal vybojovat dostatečný náskok na peloton.

Tak nás už pustíte? Až teprve po 75 kilometrech se z pelotonu oddělila trojice jezdců, kterým se podařilo poodjet. Hlavní skupina posléze povolila ve zběsilém tempu a náskok uprchlíku začal narůstat. Toho chtěli využít další závodníci, a tak se vytvořila stíhací skupina, která se po zhruba deseti kilometrech spojila s trojicí na čele.

Únik dne. Na vedoucí pozici tak šlapalo osm jezdců: Berwick (Israel Start-Up Nation), Armee (Qhubeka NextHash), Iturria (Euskaltel), Bol (Burgos-BH), Amezqueta (Caja Rural), Dewulf (AG2R), van Gils (Lotto Soudal) a Haga (DSM). Netrvalo dlouho a jejich výhoda na peloton překonala jednu minutu.

Nepříjemný pád. Do cíle zbývalo 83 kilometrů, když došlo v pelotonu k pádu. Nepostihl mnoho závodníků, ale Tobias Bayer z týmu Alpecin-Fenix se dlouho nezvedal ze země. Seběhlo se k němu několik zdravotníků a až s jejich pomocí se dokázal posadit. Vypadal velmi otřesený a podle opatrných pohybů rukou si nejspíš také zlomil klíční kost. Vuelta pro něj skončila.

Horká šichta. Teplota vzduchu překonávala dokonce 35 stupňů. Krajina v provincii Córdoba navíc neposkytla jezdcům mnoho stínu, kde by si mohli od spalujícího slunce odpočinout.

Další pád v pelotonu. Během stoupání na první kategorizovanou prémii dne se mimo vozovku ocitl Primož Roglič a další jezdci, včetně Adama Yatese z Ineosu nebo Nelsona Oliveiry z Movistaru. Favorit na celkové vítězství Roglič se však díky pomoci týmových kolegů dokázal rychle vrátit zpět do pelotonu.

Náročné stoupání. Na druhém a posledním kategorizovaném stoupání dne peloton dovršil stíhání uprchlíků a postupně je pohltil. Náročný výšlap rozdělil balík na několik skupin. Z té první vystřelila dopředu postupně čtveřice jezdců, mimo jiné také Romain Bardet nebo Giulio Ciccone. Společně si vytvořili půlminutový náskok.

Zaspali jsme? V pelotonu po většinu dne diktoval tempo tým UAE, který věřil v Mattea Trentina. Jenže nyní to vypadalo, že rozhodující nástup už byl a Trentin v něm chyběl. Něco podobného se muselo honit v hlavách jezdců z BikeExchange, kteří zase pracovali pro Michaela Matthewse. Společně proto navýšili tempo a náskok uprchlíků začali postupně stahovat.

Těsně, ale přeci jen pohromadě. Chvíli se zdálo, že smazat celou půlminutu se hlavní skupině nepodaří. Až teprve kilometr před cílem se balík prohnal okolo čtveřice z úniku. Poslední stovky metrů pak už patřily Cortovi.

Výsledky

Cyklistický etapový závod Vuelta

12. etapa (Jaén - Córdoba, 175 km): 1. Cort Nielsen (Dán./EF Education-Nippo) 3:44:21, 2. Bagioli (It./Deceuninck-Quick-Step), 3. Matthews (Austr./BikeExchange), 4. Trentin (It./SAE Team Emirates), 5. Kron (Dán./Lotto-Soudal), 6. Grossschartner (Rak./Bora-hansgrohe), 7. Soto (Šp./Euskaltel-Euskadi), 8. Roux (Fr./Groupama-FDJ), 9. Brambilla (It./Trek-Segafredo), 10. Tusveld (Niz./DSM) všichni stejný čas, ...47. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -20, 87. Štybar -9:12, 140. Černý (oba ČR/Deceuninck-Quick-Step) -16:10.

Průběžné pořadí: 1. Eiking (Nor./Intermarché-Wanty-Gobert) 45:33:18, 2. Martin (Fr./Cofidis) -58, 3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -1:56, 4. Mas (Šp./Movistar) -2:31, 5. López (Kol./Movistar) -3:28, 6. Haig (Austr./Bahrajn Victorious) -3:55, 7. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) -4:46, 8. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers) -4:57, 9. Kuss (USA/Jumbo-Visma) -5:03, 10. Grossschartner -5:38, …69. Hirt 1:17:21, 134. Štybar -1:59:21, 166. Černý -2:28:49.

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Vysoká pokuta za nařčení Antoše. APK hlásí: Zadina zpochybnil nezávislost sudích

23. dubna 2024  15:43,  aktualizováno  15:56

Aktualizujeme Po výhře 6:2 ve čtvrtém utkání finále hokejové extraligy si postěžoval, že názory experta České...

Loučení s hokejem, nebo ne? Oficiálně ještě nekončím, vzkázal Voráček

23. dubna 2024  14:43,  aktualizováno  15:22

V NHL nenastoupil od listopadu 2022, pauzíruje kvůli otřesům mozku. Mezitím se přesunul na...

Brenda Fruhvirtová v Madridu ztratila dobře rozehraný zápas, končí i Siniaková

23. dubna 2024  13:53,  aktualizováno  15:16

Aktualizujeme Brenda Fruhvirtová podlehla v úvodním kole antukového turnaje v Madridu po dobře rozehraném prvním...

Almanach jménem Inzaghi mladší. Proč právě on dovedl Inter Milán k titulu

23. dubna 2024  15:12

Premium Nemáte šanci spočítat, kolikrát si během zápasu před střídačkou chytne pramínky ulíznutých...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...