Peloton ve druhé etapě cyklistického závodu Kolem Švýcarska. | foto: Reuters

Kreuziger pokořil Verbier a Kolem Švýcarska zatím šlape jako třetí

  • 179
Mezi zasněženými vrcholy Alp se Roman Kreuziger udržel na kolech svých soupeřů, obávaný vrchol Verbier zdolal jako desátý, a po druhé etapě závodu Kolem Švýcarska se už posunul na celkové třetí místo. Vítězství a průběžné vedení vybojoval Portugalec Rui Costa.

Pětadvacetiletý Costa z formace Movistar v posledních metrech předstihl Lucemburčana Franka Schlecka, který po nedokončeném Giro d´Italia schytal kritiku šéfa týmu RadioShack Johana Bruyneela, a toužil se ukázat na Verbieru.

Ze sedla se zvedl šest kilometrů před vrcholem obávané hory, nikdo z dalších vrchařů nereagoval, a tak vyrazil k sólové jízdě. Až dvě stě metrů před cílem se kolem něj prohnal energický Portugalec a vzal mu etapový triumf.

Costa se zároveň posunul do čela průběžného pořadí. Dosavadní lídr, slovenský cyklista Peter Sagan z týmu Liquigas, se vezl s ostatními spurtery v "grupettu" a nabral třináctiminutovou ztrátu.

Roman Kreuziger, který závod zahájil pátečním osmým místem v prologu, vyšlapal dlouhé stoupání jako desátý se ztrátou dvaadvaceti sekund na Costu.

Závěrečnou branou projel po boku týmového kolegy z Astany Roberta Kiserlovského a celkově se posunul už na třetí místo.

„V závěru jsme tam úplně vpředu trošku chyběli, ale s Kiserlovskim jsme neztratili moc. Jsem celkem spokojený,“ podotkl na svém webu.

Na druhého Schlecka ztrácí Kreuziger, vítěz závodu Kolem Švýcarska z roku 2008, sedm sekund, na první místo pak patnáct.

„Necítím se úplně špatně. Teď přijdou relativně lehčí etapy, i když tam není skoro metr roviny. Jde o to je nějak přežít. Rozhodovat budou až poslední tři dny. V pátek je časovka a o víkendu pokaždé dojezd na kopec. Ten závod je hodně těžký,“ prohlásil.

Druhý český zástupce ve švýcarských etapách Zdeněk Štybar nabral více než osmiminutovou ztrátu a dojel na 94. místě, celkově je na tom o jednu příčku lépe.

Cyklistický závod Kolem Švýcarska (WorldTour)

2. etapa (218,3) km: 1. Costa (Portug.) 6:21:13, 2. F. Schleck (Luc.) -4, 3. Nieve (Šp.) -12, 4. Caruso (It.), 5. Pinot (Fr.) oba -13, 6. Roche (Ir.) -16, ...10. Kreuziger -22, 94. Štybar (oba ČR) -8:25.

Průběžné pořadí: 1. Costa 6:31:22, 2. F. Schleck -8, 3. Kreuziger -15, 4. Pinot -19, 5. Roche, 6. Löfkvist (Švéd.) oba -21, ...93. Štybar -8:40.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa