Cyklistická stáj BMC ovládla na mistrovství světa ve španělské Ponferradě

Cyklistická stáj BMC ovládla na mistrovství světa ve španělské Ponferradě týmovou časovku. | foto: AP

Konec panování Omegy, týmovou časovku na mistrovství světa ovládlo BMC

  • 69
Časovka týmů na mistrovství cyklistů = Omega Pharma-Quick Step, tým trojnásobného mistra světa Tonyho Martina, tým hvězd. Tak to platilo předchozí dva roky, letos už to však neplatí. Největší esa pro souboj s časem do Ponferrady přivezl americký tým BMC, suverén úvodní disciplíny světového šampionátu.

Rohan Dennis, dvojnásobný mistr Austrálie v kategorii do 23 let. Švýcar Silvan Dillier, bývalý dráhař a letos celkově druhý na Tour de Wallonie. Ital Daniel Oss, na letošním Trentinu vítěz týmové časovky. Ital Manuel Quinziato, patnáctinásobný účastník Grand Tours. Američan Tejay Van Garderen, s týmem šampion týmové časovky na USA Pro Cycling Challenge. A Peter Velits, mistr Slovenska v časovce.

To je letos zlatá parta mistrovství světa.

I když do cíle dojeli jen ve čtyřech, což je povolené minimum, byli nejrychlejší. "Neuvěřitelné," radoval se Van Garderen. "Věřili jsme si, ale cestou na start jsme byli nervózní. A teď jsme mistry světa. Co víc říct? Bylo to dynamický závod a museli jste být silní na všech frontách."

Trať dlouhá 57 kilometrů, na ní 29 šestičlenných týmů, mezi nimi 4minutové intervaly. A na konci jeden titul. Omega coby obhájce vyrážel na trať jako poslední. Čechovi Petru Vakočovi zůstala jen pozice náhradníka, protože Belgičan Vermote se dostal ze svých zdravotních problémů.

Jenže Bakalův tým jako by byl nemocný od prvního do posledního muže. Tony Martin dřel jako nikdy, přesto jeho parta ztrácela. Pak ještě začalo krápat a závodníci museli na vlhkém asfaltu přidat na opatrnosti. Do toho manažer stáje Lefevere na Twitter psal: Vítr nás zabíjí.

Dvakrát suverénní formace musela tentokrát uznat porážku. A dokonce dvojnásobnou. O necelé 3,5 sekundy byli rychlejší muži z Oriky, před rokem o 84 setin sekundy poražení právě Omegou. Zcela suverénní byla červeno-černá mašina z BMC.

„Jsem na své kluky hrdý,“ dopsal v cíli Lefevere. „Udělali vše, co mohli.“

Na nové krále týmové časovky však neměl nikdo. Zasloužené bylo prvenství BMC, titul dostali za absolutní vyrovnanost. Na mezičasech byli první, třetí, první... A v cíli jim pak na krk věšeli stužky se zlatými medailemi.

Co se nepovedlo Omeze, dokázala v ženské kategorii stáj Specialized-Lululemon. Potřetí v řadě slaví titul. Stříbro získala vloni třetí australská Orica-AIS před italským týmem Astana BePink.

Pádem skončil závod pro nizozemský Rabo-Liv, stáj v závěrečných kilometrech útočila na pódiové umístění, Annemiek van Vleutenovou však vynesla zatáčka a vrazila do bariéry, která ji katapultovala z kola. Přes ni pak upadly i její kolegyně a Anna Van Der Breggenová si v pádu zlomila lopatku.

VÝSLEDKY

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Ponferradě (Španělsko)

Časovka družstev

Muži (57,1 km): 1. BMC Racing (Dennis, Dillier, Oss, Quinziato, Van Garderen, P. Velits) 1:03:29, 2. Orica-GreenEdge -31, 3. Omega Pharma-Quick-Step -35, 4. Team Sky -37, 5. Tinkoff-Saxo -46, 6. Movistar -51.

Ženy (36,15 km): 1. Specialized-Lululemon (Blaaková, Brennauerová, Canuelová, Stevensová, Smallová, Worracková) 43:33, 2. Orica-AIS -1:17, 3. Astana-BePink -2:19.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa