ZA TRIUMFEM. Nizozemská stáj Sunweb na trati týmové časovky na mistrovství světa v norském Bergenu. | foto: Reuters

Dumoulin je po titulu z Gira i mistrem světa. S týmem vyhrál týmovou časovku

  • 24
Hovořilo se o nich jako o černém koni týmové časovky. A nizozemský tým Sunweb i s Tomem Dumoulinem, králem letošního Gira v sestavě svou roli beze zbytku potvrdil. V norském Bergenu porazil dvojnásobné šampiony z BMC i hvězdami napěchovanou stáj Sky a dojel si pro premiérový titul mistrů světa. Od roku 2012 zůstal poprvé bez medaile belgický Quick-Step.

Týmová časovka profesionálních stájí je součástí mistrovství světa od roku 2012. A od té doby jí vládly jen dva týmy – Quick-Step s BMC.

Belgická stáj se z titulu radovala v letech 2012, 2013 a také loni, americké BMC pak v letech 2014 a 2015.

Letos ale jejich hegemonie měla skončit – hlavně kvůli Sky.

Čtvrté zlato pro van Dijkovou

Aby toho nebylo málo, i mezi ženami v týmové časovce vládla sestava nizozemské stáje Sunweb, která porazila obhájkyně titulu – Boels Dolmans. Na pódiu je doplnily cyklistky Cervélo-Bigla.

Vítězné družstvo v sestavě Lucinda Brandová, Leah Kirchmannová, Floortje Mackaijová, Coryn Riveraová, Sabrina Stultiensová a Ellen van Dijková zvládlo 42,5 kilometru dlouhou trať v čase 55:42. Obhájkyně titulu z Dauhá za nimi zaostaly o 12 sekund, tým Cervélo-Bigla měl manko 28 vteřin.

Sunweb přitom závod nerozjel nejrychleji. „Celá časovka pro nás měla i tak docela hladký průběh. Jely jsme na pódium, ale tohle nikdo z nás nečekal,“ rozplývala se van Dijková. „Bylo důležité se nezatavit při závěrečném stoupání a v tom byla naše síla – využily jsme našich předností pokaždé tím správným způsobem.“

Pro třicetiletou Nizozemku je triumf o to pikantnější, vždyť loni byla ještě členkou právě druhého Boels Dolmans. Letošní zlato je tak pro ni už čtvrtým. Zvítězila už v roce 2012, kdy týmovou časovku začaly jezdit pohromadě stáje, a také v roce 2013. Z roku 2015 má ještě stříbro a naprázdno vyšla jen před třemi lety.

I podle sázkových kanceláří totiž největším favoritem nedělní týmové jízdy proti času byl britský celek Davea Brailsforda. Stačilo se podívat na jeho sestavu.

Černé barvy totiž oblékli exmistr světa v časovce Vasil Kiryjenka, Chris Froome, majitel grandoutrového double a Geraint Thomas, vítěz zahajovací časovky Tour v Düsseldorfu.

Aby toho nebylo málo, sestavu doplnili na Vueltě v úžasné formě jezdící Gianni Moscon, polský šampion v časovce Michal Kwiatkowski a olympijský šampion z Ria v týmové stíhačce Owain Doull.

„Ta jejich sestava je monstrózní,“ nechal se unést i trenér konkurenčního BMC Marco Pinotti. „Pokud nevyhrají, budou naštvaní. Na papíře jsou jasně nejsilnější. Ale pozor také na Sunweb s Tomem Dumoulinem.“

Do 42,5 kilometrů dlouhé časovky, na které byly i úseky s kostkami, náročné stoupání 10 kilometrů před cílem nebo technické zatáčky, vyrazil jako první domácí celek Team Fixit.no.

O nejrychlejší čas dne se ale na mezičasech přetahovaly celky Movistar s LottoNL-Jumbo. Jen do té chvíle, než se přiřítila šestičlenná letka Sunwebu.

Dumoulin a spol. prolétli časovkou o minutu a 20 vteřin rychleji než cyklisté Movistaru a pak napjatě čekali, jak se vyvine situace za nimi.

Letka Sky, ještě na prvním mezičase tak suverénní, se pomalu rozpadala. Během stoupání na Birkelundsbakken odpadli Doull s Thomasem, a to stačilo. V cíli byla britská sestava o 22 vteřin za Sunwebem.

To dvojnásobní šampioni z BMC se drželi déle, ještě 10 kilometrů před cílem vedli před Sunwebem o pět vteřin, na dalším mezičase to byli vteřiny tři a Michael Matthews se svými kumpány v horkých křeslech poskakoval a bouchal pěstí do opěradel.

Tak nervózní byli!

ŠAMPIÓNI! Tom Dumoulin (druhý zleva) slaví se Sunwebem titul mistrů světa v týmové časovce.

Až kilometr před cílem se časomíra přehoupla na stranu Sunwebu, nakonec o pohodlných osm vteřin.

A když pak bylo jasné, že vedoucí tři celky neohrozí ani obhajující šampioni z Quick-Stepu, radost Dumoulina a jeho pěti kolegů propukla naplno.

„Tým byl tak jednotný, zůstali jsme celou dobu pohromadě a to rozhodlo. Všichni jsme dneska po trati letěli a vyhráli nejdůležitější týmový závod roku. Je to šílené, úžasné,“ rozplýval se vítěz letošního Gira.

Jediným českým zástupcem v týmové časovce byl Jan Bárta, který jel za německou Boru.

Českého mistra v jízdě proti času povolal tým, ze kterého po osmi letech odchází, na poslední chvíli místo nemocného Petra Sagana.

Ten onemocněl po návratu z Kanady, kde vyhrál Velkou cenu Québeku.

„Měl týmovou časovku jet, ale rozhodli jsme se, že pro něj bude lepší se moc nepřetěžovat, trénovat doma a pak přijet na hromadný závod,“ řekl Saganův trenér Patxi Vila.

17.září 2017 v 16:58, příspěvek archivován: 17.září 2017 v 17:49

not our best day, but still respectable 4th at the moment. #BORAhansgrohe #Bergen2017 https://t.co/wo2LrBg1be

Bárta tak v neděli jel spolu s Maciejem Bodnarem, vítězem časovky v Marseille na letošní Tour a také s Rakušany Konradem, Pöstelbergerem, Lotyšem Saramotinsem a Němcem Burghardtem.

Na nejlepší ale nestačili. V cíli byli desátí s téměř dvouminutovým mankem na vítězný Sunweb.

Mistrovství světa v silniční cyklistice

Bergen (Norsko)

Časovka družstev: Muži (42,5 km): 1. Sunweb (Dumoulin, Kämna, Kelderman, Kragh Andersen, Matthews, Oomen) 47:50, 2. BMC (Dennis, Dillier, Küng, Oss, Scotson, Van Garderen) -8, 3. Sky (Doull, Froome, Kirijenko, Kwiatkowski, Moscon, Thomas) -22, 4. Quick-Step Floors -35, 5. Orica-Scott -1:03, 6. Movistar -1:19, ...10. Bora-Hansgrohe (m.j. J. Bárta) -1:55.

Ženy (42,5 km): 1. Sunweb (Brandová, Kirchmannová, Mackaijová, Riveraová, Stultiensová, Van Dijková) 55:42, 2. Boels Dolmans -12, 3. Cervélo-Bigla -28.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa