Od května se tým Sky alespoň vizuálně stane minulostí.

Od května se tým Sky alespoň vizuálně stane minulostí. | foto: AP

Tým Sky se v květnu přejmenuje. Frooma a spol. koupí nejbohatší Brit

  • 9
V úterý padl definitivní verdikt. Tým Sky se od 2. května přejmenuje na tým Ineos. Chemická společnost Jima Ratcliffa, nejbohatšího Brita, tak vstupuje do cyklistiky. Jezdci se pod novým názvem představí symbolicky na domácím závodě Tour of Yorkshire.

„Cyklistika je skvělý a taktický sport, o který roste zájem po celém světě,“ řekl Sir Jim Ratcliffe pro týmový web.

„Navíc cyklistika pomáhá společnosti k zdravému životnímu stylu,“ doplnil 66letý podnikatel, jehož jmění Sunday Times vyčíslily na 21 miliard liber.

Konec jedné éry

Společnost Sky opustí cyklistiku

„Našli jsme správného partnera, který nás může učinit ještě úspěšnějšími,“ řekl Sir Dave Brailsford, šéf týmu. „S názvem Team INEOS začíná nová éra.“ 

Tým Sky vznikl v lednu 2010 s cílem mít prvního britského vítěze Tour de France.  

Za posledních sedm let ovládl slavný francouzský závod šestkrát. Díky Chrisi Froomovi vyhrál i italské Giro a španělskou Vueltu. V jeho dresu se v sezonách 2015 a 2016 ukázal i český jezdec Leopold König.

Televizní společnost Sky se rozhodla loni v prosinci po deseti letech cyklistiku opustit. Brailsford oznámil, že s novým partnerem se touží dohodnout před startem letošní Tour de France. Změna majitele týmu nakonec přijde mnohem dříve, než se čekalo.

Froome a spol. se pod novým názvem představí poprvé 2. května, kdy v Doncasteru začíná Tour of Yorkshire.

„Jsem velmi rád, že budeme společně s jezdci a realizačním týmem pokračovat do roku 2020 a dál. Těším se na pokračování jako tým Ineos,“ napsal na twitter Froome.

Podobné případy s přejmenováním názvu týmu v průběhu sezony pravidla UCI povolují. V roce 2013 například těsně před Tour de France nového titulárního sponzora představil tehdejší tým Blanco. Na nejslavnějším závodě se cyklisté poté představili s názvem Belkin.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa