Chris Froome před startem Gira 2018

Chris Froome před startem Gira 2018 | foto: Reuters

Konec jedné éry. Společnost Sky opustí cyklistiku, tým hledá sponzora

  • 56
Tým Sky na konci roku 2019 opustí hlavní partner. Jedna z nejúspěšnějších cyklistických stájí posledních let si tak musí hledat nového sponzora. „Pokud se objeví vhodná příležitost spolupráce, budeme pokračovat,“ slíbil šéf David Brailsford.

Společně s britskou satelitní společností Sky odchází z cyklistiky i mediální gigant 21st Century Fox. Obě firmy v cyklistice podle The Times utratily 180 milionů liber (přes pět miliard korun).

„Přicházeli jsme do cyklistiky proto, abychom využili úspěchů pro rozšíření na všech úrovních, ve kterých působíme,“ řekl Jeremy Darroch, výkonný ředitel Sky‘s Group. Logo Sky navlékají i britští reprezentanti.

Tým Sky v posledních letech vládl na Tour de France. Z vítězství se na nejslavnějším cyklistickém závodě planety radovali Bradley Wiggins, Chris Froome a letos Geraint Thomas.

Stáj v profesionálním pelotonu disponuje i největším rozpočtem. Před dvěma lety Brailsford hospodařil s 31 miliony euro (více než 800 milionů korun).

„Tým Sky bude závodit dál pod jiným jménem, pokud najdeme někoho, kdo poskytne od začátku roku 2020 finanční prostředky,“ uvedl v prohlášení šéf týmu David Brailsford.

„Ještě jsme neskončili, máme před sebou jistě vzrušující rok a uděláme vše, co je v našich silách, abychom dosáhli dalších úspěchů,“ dodal.

Novou smlouvu do roku 2021 letos podepsal Thomas. Pětiletým kontraktem si Brailsford pojistil i Egana Bernala, obří talent z Kolumbie. Froomovi vyprší kontrakt na konci roku 2020.

Závodníci se teď připravují na novou sezonu na Mallorce. Podle informací serveru cyclingnews.com se o konci titulárního partnera dozvěděli jezdci a realizační tým během noci. 

Nebeští jezdci

Jak funguje tým Sky, nejbohatší cyklistická stáj světa

Team Sky vznikl v lednu 2010 s hlavním cílem: dobýt Tour de France.

O dva roky později to dokázal Wiggins, který již ukončil kariéru a před třemi lety založil vlastní stáj. Na jeho úspěchy pak navázal Froome, který Tour vyhrál čtyřikrát (2013, 2015, 2016, 2017). Dominanci jezdců Sky letos v červenci v Paříži prodloužil Thomas.

Od svého vzniku dosáhla britská formace na 322 vítězství včetně osmi triumfů na Grand Tour. V letech 2015 a 2016 v týmu působil český cyklista Leopold König.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa