Jihoafrický cyklista Daryl Impey na setkání v Praze

Jihoafrický cyklista Daryl Impey na setkání v Praze | foto: Ondřej Hnilica

Impey útočí v Austrálii na třetí vítězství na Tour Down Under

  • 2
Předvede vítězný hattrick? Závod Tour Down Under ovládl jihoafrický cyklista Daryl Impey v předchozích dvou ročnících a teď znovu zaútočil v předposlední etapě podniku, který v Austrálii tradičně zahajuje sezonu World Tour. Před nedělním finišem se v průběžném pořadí ujal vedení o dvě sekundy před domácím Richiem Portem.

Před pátou etapou ztrácel jezdec stáje Mitchelton-Scott na Portea tři sekundy, na trati dlouhé 149,1 kilometru se mu ale podařilo získat bonusové sekundy na sprinterských prémiích a rivala předstihl.

Dojezd hlavní skupiny, která se v závěru vytvořila po sérii pokusů o únik, vyhrál Ital Giacomo Nizzolo před krajanem Simonem Consonnim. Třetí skončil Ir Sam Bennett. Impey byl desátý a Porte osm míst za ním. 

Český jezdec Josef Černý z týmu CCC dojel na 115. místě ve skupině, která nabrala manko více než šest a půl minuty.

Cyklistický závod Tour Down Under

(WorldTour)

5. etapa (149,1 km): 1. Nizzolo (It./NTT) 3:32:45, 2. Consonni (It./Cofidis), 3. S. Bennett (Ir./Deceuninck-Quick Step), 4. Mörköv (Dán./Deceuninck-Quick Step), 5. Philipsen (Belg./SAE Team Emirates), 6. Greipel (Něm./Israel Start-Up Nation) všichni stejný čas, ...115. Černý (ČR/CCC) -6:38.

Průběžné pořadí: 1. Impey (JAR/Mitchelton-Scott) 17:12:15, 2. Porte (Austr./Trek-Segafredo) -2, 3. Power (Austr./Sunweb) -9, 4. S. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -13, 5. G. Bennett (N. Zél./Jumbo-Visma) -16, 6. Ulissi (It./SAE Team Emirates) -17, ...74. Černý -8:39.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa