Tour de France šplhá na svoji střechu

  3:41
A teď se pojede na krev! Závodníky čekají dvě alpské etapy, etapy mnoha nej a legendárních vrcholů. Tour de France vstupuje do závěrečné fáze. V jednom z nejdramatičtějších ročníků historie, kdy nejlepší tři dělí pouhých osm vteřin, nadchází čas pro zkoušku opravdové odolnosti.

Tour de France | foto: Reuters

Nejprve dnes. Po stoupání na Col de La Lombarde, přes nějž se peloton vrátí z Itálie, pošlapou cyklisté na střechu letošní Tour – na Cime de la Bonette, až do výšky 2 802 metrů.

Na nejvyšší místo, kde ve Francii vede zpevněná silnice.

Následuje 23,5 kilometru dlouhý sjezd do Jaussiers, s pouhým tisícem obyvatel nejmenší cílové obce letošního ročníku. Ti, kteří ve stoupání ztratí, ještě dostanou šanci zredukovat své ztráty.

Ne tak ve středu, kdy je čeká etapa všech etap. Cíl na L’Alpe d’Huez! Mytických 21 zatáček se stalo synonymem Tour. Vždyť v letech, kdy tento demoralizující výšlap výjimečně není na programu, jako by závod cosi postrádal.

Ještě předtím bude jezdcům servírován "předkrm“: Galibier a Croix de Fer, dva dvoutisícové vrcholy. To bude práce pro týmové pomocníky, než nadejdou závěrečné serpentiny.

V nich už udrží krok jen ti opravdu nejsilnější. Pomocníci odpadnou – a ryzí sprinteři budou trpět. Poprvé bylo L’Alpe d’Huez na programu v roce 1952, kdy tu triumfoval slavný Ital Coppi. Od té doby sem cyklisté šplhali pětadvacetkrát.

Naposledy předloni. Tehdy zvítězil Frank Schleck. Tentýž Schleck nyní šlape poprvé v životě na Tour ve žlutém trikotu. "Raduji se z něj, ale vím, že na Cadela Evanse musím ještě něco najet. On je lepší časovkář. Budeme útočit,“ slíbil za celý tým CSC.

Také Roman Kreuziger chce obstát v alpské zkoušce ohněm. "V neděli v horách vypadal lépe než Nibali. Má naději na bílý dres,“ věří server cyclingnews.com.

. Šest mužů jede o celkový triumf

Cyklisté mají v nohou dvě třetiny Tour de France. Plných 2 634 kilometrů "přežilo“ 153 závodníků. Ale jen šest jich nyní bojuje o celkové vítězství. Srovnali se do necelé minuty. Dvě alpské etapy a pak sobotní časovka s největší pravděpodobností určí vítěze.


Frank Schleck – lídr Starší z lucemburských bratrů dnes poprvé poveze v etapě žlutý trikot pro lídra. Hovoří pro něj podpora týmu CSC – v zádech má bratra Andyho a Španěla Sastreho. Sám je navíc silný v horách, loni vyhrál etapu na L’Alpe d’Huez. Je však slabší časovkář, v první jízdě proti času dojel na 46. místě se ztrátou přes dvě minuty.


Bernhard Kohl -7 vteřin Rakušan má skvělou formu, v neděli útočil na žlutý trikot. "Schleck byl příliš silný,“ litoval 26letý muž ze stáje Gerolsteiner. Kohl loni dokončil Tour na 31. místě a před začátkem té letošní nepatřil k favoritům. V první časovce ztratil na Evanse 1:20 minuty, ale v kopcích ztrátu smazal.


Cadel Evans -8 vteřin Australan stále zůstává největším favoritem, zejména díky tomu, že umí časovku. Z první trojice rozhodně nejvíc. Je tedy možné, že v Alpách si víc bude hlídat Meňšova s Vandeveldem. "Bude to hodně těsný závod,“ uvědomuje si.


Denis Meňšov -38 vteřin Rus je stále nenápadný. V neděli zaútočil, po pár metrech však spadl, a naopak musel dohánět soupeře. Ale nečinilo mu to větší problémy. V závěru měl síly i na nástup. 30letý lídr Rabobanku umí časovku a nezapomínejte, že dvakrát vyhrál Vueltu.


Christian Vandevelde -39 Po poslední etapě byl Američan nadmíru spokojen. "Jel jsem velmi dobře a trochu ubral z náskoku Evanse,“ pochvaloval si lídr stáje Garmin Chipotle. Časovka? Tam neztratí, spíš naopak. V té první v Cholet dojel osmý.


Carlos Sastre -49 Další muž stáje CSC. "Teď můžeme hrát se dvěma trumfy,“ říká Frank Schleck. V neděli to vypadalo, že Španěl pracuje pro Lucemburčana, ale nakonec vydatně pomohl i sám sobě. Kartami tak mohou míchat i šéfové stáje.


Ti další... Sedmý Kirchen ztrácí 2:48 vteřiny, osmý Jefimkin 3:36. Nebylo by to příliš, pokud by před nimi byl třeba jen jeden závodník. Ale šest? Když půjde do tuhého, tak si spíš favorité pomohou, navíc tým CSC udáváním ďábelského tempa zřejmě nenechá nikoho odjet. Jenže jak říká momentálně čtrnáctý Roman Kreuziger: "V posledním kopci ani silný tým nepomůže. Tam už jede každý za sebe. Rozhodují nohy, ne taktika.“

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

Perušič se Schweinerem v Tepicu přehráli Poláky, s Brazilci následně vzdali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  22:15

Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na turnaji plážového volejbalu Pro Tour kategorie Elite...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...