NEZVYKLE VZADU. V horách ztrácel i Primož Roglič. Ne snad kvůli výkonnosti, ale...

NEZVYKLE VZADU. V horách ztrácel i Primož Roglič. Ne snad kvůli výkonnosti, ale následkům zranění. | foto: AP

Roglič odstoupil z Tour: Už to prostě nemá cenu. Končí i Van der Poel

  • 24
Patřil k favoritům Tour de France, jenže naděje Primože Rogliče odstřelil nešťastný pondělní pád. Slovinský cyklista, který si při karambolu mimo jiné bolestivě narazil kostrč, pak po několika dnech přemáhání a hodinách bolesti v sedle dospěl k logickému kroku: Nemá to smysl, odstupuji... Končí i nedávný držitel žlutého dresu Mathieu van der Poel, i když z trochu jiných důvodů.

Zástupci stáje Jumbo-Visma před nedělní 9. etapou ze 108. ročníku závodu zveřejnili, že druhý muž loňského pořadí končí.

„Už to prostě nemá cenu. Zkusil jsem to, ale bolesti jsou zkrátka příliš velké,“ uvedl jedenatřicetiletý kapitán týmu v prohlášení. „Je načase, abych se dal do pořádku a soustředil se na nové cíle. Jsem hrozně zklamaný, ale musím to akceptovat,“ dodal vítěz loňské i předloňské Vuelty.

Muka po bolestivém pádu. Sedřený Primož Roglič projíždí v potrhaném dresu cílem 3. etapy Tour de France.

V sobotní etapě, v níž se peloton poprvé dostal do větších kopců, nabral trápící se Roglič na vítěze Dylana Teunse a nového lídra Tadeje Pogačara ztrátu zhruba 35 minut. Přišel tak o šanci bojovat o celkové vítězství.

Roglič, jenž vloni ztratil žlutý dres až v závěrečné časovce, platil i letos za jednoho z hlavních favoritů. V pondělní třetí etapě ale při jednom z řady pádů v pelotonu skončil tvrdě na zemi a utrpěl pohmožděniny a odřeniny především na levé straně těla. Zatím není jasné, zda bude startovat na olympijských hrách, jak plánoval.

Do Tokia se určitě chystá Mathieu van der Poel, který jel na Tour šest dnů ve žlutém. Nizozemský cyklista už dříve avizoval, že až do Paříže pravděpodobně nedojede a bude se připravovat na olympijský start a útok na zlato mezi bikery. I proto předčasně odstoupil, poté co v sobotu v horách nabral manko přes 20 minut.

I po čtvrté etapě zůstává ve vedení Tour Mathieu van der Poel.
Mathieu Van Der Poel jede ve žlutém dresu během osmé etapy Tour de France.
Mathieu van der Poel byl před startem sedmé etapy Tour de France v dobré náladě.

Mathieu Van Der Poel při svých velkých momentech ve žluté.

Šestadvacetiletý univerzál, jenž silnici dál úspěšně kombinuje s cyklokrosem a horskými koly, si při svém debutu na Tour splnil ziskem žlutého dresu sen a překonal i svého dědečka, legendárního Raymonda Poulidora. Do čela průběžného pořadí se dostal po druhé etapě a vedení držel právě až do soboty.

„Byl to vysněný týden pro celý tým i pro mne. Uhájili jsme žlutý dres šest dní. Můžeme na sebe být hrdí,“ uvedl lídr týmu Alpecin-Fenix, kterému na Tour pomáhal i český cyklista Petr Vakoč. „Je ale v mém nejlepším zájmu, abych se teď soustředil na olympiádu. Doufám, že příště už do Paříže dojedu,“ dodal.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa