Tour v kuchyni. Jezdci požadují i snickersky, masové kuličky, boršč

Bar s energetickými tyčinkami nemají cyklisté na Tour k dispozici jen v týmových autobusech, ale i u pódia, kde se vždy před startem etapy podepisují. Na snímku vybírá Romain Bardet z týmu AG2R, největší francouzská naděje a pátý muž celkového pořadí. | foto: Profimedia.cz

23 2018
Carcassonne (Od našeho zpravodaje) - Neuvěřitelným osmdesátikilometrovým sólem v horské etapě do Bardonecchie zvrátil Chris Froome v květnu průběh Gira. Tým Sky tvrdí, že mu při útoku pomohl speciální nutriční program, který tým posléze i zveřejnil.

Už při snídani nabral 1000 kilokalorií ze 400 gramů rýže, omelety ze tří bílků a jednoho žloutku a čtyř palačinek s džemem.

Během etapy dlouhé 185 kilometrů spořádal i 14 energetických gelů, dvě lahve energetického nápoje a čtyři rýžové koláčky, celkem 2348 kilokalorií.

Po etapě, aby zregeneroval do dalšího dne, si v autobuse Sky dopřál stejné množství kilokalorií v regeneračním nápoji, smoothie, misce rýže a bonbonech Haribo. Načež při večeři přidal 1000 kilokalorií v lososu s rýží.

Ta čísla se zásadně liší v porovnání s údaji o Froomově stravě ve druhém týdnu Gira. Brit v závodě totiž záměrně snižoval váhu.

Jde o jev neobvyklý. „Já většinou odjedu z Grand Tour se stejnou váhou, s jakou jsem přijel,“ říká Roman Kreuziger.

Takto si ukládají cyklisté potravu pro etapy Tour de France.

Stejně tak si Vincenzo Nibali pochvaluje, že titul z Tour 2014 získal s ideální a konstantní vahou 64kilogramů. „Ale shodit do ní před startem, to je obrovská dřina.“

Dvě kila šla dolů

Froome v rámci přípravy na double Giro – Tour de France údajně přijel na první Grand Tour sezony s váhou 70,5 kilogramu, kterou před závěrečnými třemi horskými etapami srazil na 68,5. Kvůli tomu držel ve druhém týdnu speciálně pro něj vytvořenou dietu.

Například v 11. kopcovité etapě během dne spořádal jen 2566 kilokalorií, ke snídani si tehdy vystačil s jednou obyčejnou omeletou a sklenkou džusu.

Toto „senzační“ odhalení nutričních specialistů Sky nicméně další týmy nepřijaly s porozuměním.

„Sky to prodávalo jako úžasný příběh o vlastní chytrosti,“ říká René Andrle, jenž byl na Giru sportovním ředitelem týmu Israel Cycling Academy. „Teď vypadají, jako by byli pomalu jediný tým s kuchyňskou váhou, který si to umí spočítat, zatímco ostatní jsou úplní debilové.“

Podle Andrleho je přitom povědomí o zásadách stravy u všech předních týmů obdobné. „Každý má teď na Tour i vlastního kuchaře s pojízdným mrazicím boxem, který denně nakupuje jen čerstvé a kvalitní věci, ze kterých sám vaří.“

Hannah Grantová, bývalá šéfkuchařka stáje Tinkoff, byla průkopnicí mezi týmovými kuchaři. Vydala i knížku Kuchařka Grand Tour:

19.července 2018 v 18:41, příspěvek archivován: 23.července 2018 v 09:11

Beef sirloin with love - you’re welcome! Cgetbthe recipe here: https://t.co/iKMw0Hybtz #BEEF #hannahgrant #recipe #EATRACEWIN https://t.co/xR806AhI1h

Spálí až 7000 kilokalorií denně

Průměrný muž by měl při normálních denních aktivitách spotřebovat 2400 až 3000 kilokalorií. Jezdci Tour jich naopak spálí okolo 5000 v jednodušších a až 7000 v obtížných horských etapách.

Denní stravovací režim jim začíná tři hodiny před startem snídaní, která by měla být lehká a bohatá na karbohydráty. Chutě mohou být i velmi zvláštní. „Mám v týmu i jednoho jezdce, který denně požaduje omeletu ze tří vajíček s banánem,“ prozrazuje Nicki Strobel, kuchař týmu Mitchelton-Scott.

Během transferu z hotelu bývá v autobuse předzávodní stravou například rýže s medem či rozinkový chléb.

A při etapě?

Záleží na jejím typu. „Při rovinatých jsem zastáncem malých houstiček, často ani nepotřebuji gely,“ říká Kreuziger. „Zato horské etapy jezdím jen na energetické gely, protože při nich bych do sebe housky ani nedostal.“

Tyto houstičky nebo malé sendviče dostávají jezdci na sladko i na slano, aby byla strava pestrá a zároveň nedráždila žaludek.

„Rozkrojíte malou sladkou housku, dovnitř dáte med, nutellu, banán, nebo naopak šunku a sýr,“ líčí Andrle.

Hitem posledních let jsou rýžové koláčky. „My dáváme jezdcům do taštiček také malé snickersky na doplnění cukrů,“ říká Sophie Roulloisová, masérka EF Drapac. „To naši robustnější chlapci požadují do hor i masové kuličky od večeře,“ směje se Strobel z Mitcheltonu-Scott.

Tour de France 2018

Přehled etap

Z gelů se do obtížných koncovek etap doporučují ty, obsahující kofein. Velmi důležitý je příjem tekutin, v těžkých horských etapách jezdci ztrácejí potem a dechem až litr tekutin za hodinu a vypijí až 10 litrů.

Hned po etapě současní cyklističtí nutricionisté hovoří o dvacetiminutovém „zlatém oknu“ k doplňování energie a k regeneraci svalů.

Jezdci jedí už při vyjíždění na trenažerech. „Na každého čekají regenerační drinky s karbohydrátem a 25 gramy proteinu,“ popisuje Strobel. „Na cestu do hotelu dostanou od týmového kuchaře ještě malé sendviče, rýžové koláčky nebo tyčinky s cereáliemi.“

V oblibě bývala po etapě cola, nyní ji vytlačují smoothies a ovocné nápoje. Tým Trek colu zcela odboural. Jeho kuchař Barraclough tvrdí: „Neobsahuje takové karbohydráty a proteiny, které bezprostředně po etapě jezdci potřebují.“

Peter Sagan si za cílem nasype do pusy i plnou hrst gumových medvídků. Zdaleka to nedělá jen on. „Hariba jsou jezdci velmi žádaná, je to chutná a rychlá dodávka karbohydrátů,“ říká Strobel.

Barva nabuzuje chuť

Po masáži by měla večeře kromě salátu obsahovat též maso bohaté na karbohydráty. Skončila éra, kdy mnozí týmoví kuchaři i cyklisté upřednostňovali těstoviny.

12.července 2018 v 15:32, příspěvek archivován: 23.července 2018 v 09:15

Coleslaw with a Asian marinade and toasted almonds #LetsGoScott #TDF18 https://t.co/QgOAQHkkxp

„K hlavnímu jídlu nabízím vždy dvě bezlepkové přílohy,“ říká šéfkuchař Sky Sören Kristiansen. Jeho kolega Sean Fowler z EF Drapac se pochlubí: „Dnes je krocan a dýňová polévka.“

Snahou kuchařů je vytvářet hodně barevná jídla nabuzující chuť. Chyba v doplňování kalorií a kalorický deficit totiž mohou vést ke katastrofě a ztrátě svalů.

„Vždycky uspěju s lososovým sašimi s avokádem a sezamem,“ říká Strobel. Chuť může probudit i národní kuchyně. Rusové z Kaťuše s oblibou požadují boršč na dietní způsob.

Belgický cyklista Yves Lampaert se občerstvuje na Tour de France.

SVAČINKA. Belgický mistr Yves Lampaert se občerstvuje během etapy.

Ani tím to nekončí. Před spaním, okolo 23. hodiny, si ještě mnozí aktéři Tour berou malé koláčky s ovocem nebo oříšky a cereálie pomáhající jim udržet hladinu glykogenu.

Čím je závod těžší, tím však u mnohých z nich chuť k jídlu mizí. „Ke konci Grand Tour se vám žaludek od únavy stáhne, složitě potom do sebe jídlo dostáváte,“ líčí Kreuziger.

V posledních dvou dnech Gira už letos nemohl nic pozřít a na trati téměř vše vyzvracel.

Třetí týden je kritickým testem sil a výdrže celého těla. Proto v něm dochází k velkým zvratům. Proto je kladen takový důraz i na stravu.

Třetí týden na Tour právě začíná.

Autor:

Tour de France 2019

Tour de France letos startuje 7. července v Bruselu. Trasa 106. ročníku je dlouhá 3 460 kilometrů a zahrnuje hned několik dvoutisícových vrcholů. Závod končí 28. července s cílem 21. etapy v Paříži.

7. - 28. 7. - (Brusel - Paříž)
24. 8. - 15. 9. - (Torrevieja - Madrid)

Nejčtenější

Softbalisté důležitý souboj zvládli. Na domácím MS porazili Filipíny

Momentka z utkání Česko - Argentina na MS softbalistů.

Čeští softbalisté zvládli na mistrovství světa důležitý zápas s nejslabším celkem skupiny A. V...

Sparta získala Řepíka. Máme na prvotřídní hráče, těší její manažerku

Michal Řepík a generální manažerka Sparty Barbora Snopková Hauberová

Po další neúspěšné sezoně se snaží Sparta zmobilizovat a přivedla už pátou posilu. Tou se stal...

Voráček: Doceňme Krejčího, je jedním z nejlepších Čechů v historii

Vyhlášení ankety Zlatá hokejka pro nejlepšího českého hokejistu uplynulé...

Spolu s Davidem Pastrňákem a Tomášem Hertlem obsadili první tři pozice v anketě Zlatá hokejka, pak...

Olympiakos Pireus. První soupeř Plzně na cestě do Ligy mistrů

Plzeňští fotbalisté se radují z vítězství na hřišti CSKA Moskva. Tři body jim...

Olympiakos Pireus, nedávný řecký hegemon, je soupeřem plzeňských fotbalistů ve 2. předkole Ligy...

Další rána pro Ineos, ve Švýcarsku skončil Thomas. Etapu ovládl Viviani

Britský cyklista Geraint Thomas na trati 19. etapy Tour de France

Po vážné nehodě Chrise Frooma postihla stáj Ineos další rána. Obhájce prvenství na Tour, velšský...

Další z rubriky

Froome má blízko k titulu z Vuelty 2011, Cobo byl diskvalifikován

KVĚTINY PRO LÍDRA. Cyklistická Vuelta má nového muže v čele. Je jím britský

Chris Froome leží v nemocnici ve Francii po nehodě z minulého týdne na závodě Critérium du...

Kreuziger a Hirt zpět v pelotonu. Časovku ve Švýcarsku vyhrál Dennis

Rohan Dennis ovládl úvodní časovku na závodě Kolem Švýcarska.

Další z přípravných závodů na červencovou Tour de France odstartoval. Úvodní časovku závodu Kolem...

Konec špatný, všechno špatné. Kaňkovský si v Maďarsku zlomil kyčel

PŘED PRONÁSLEDOVATELI. Cyklista hradecké stáje Whirlpool Author Alois Kaňkovský...

Dva dny po etapovém vítězství v závodě Kolem Maďarska se cyklista Alois Kaňkovský vážně zranil....

Najdete na iDNES.cz