Dnes si zaspurtuj sám. Jak pomocník hvězd zachránil na Tour francouzskou čest

  7:58
Cahors (Od našeho zpravodaje) - Tři týdny dohlížel na Jonase Vingegaarda nebo rozjížděl spurty Woutu van Aertovi. V pátek byl Christophe Laporte za svoji usilovnou a spolehlivou práci na Tour odměněn. „Zaspurtuj si sám, dám na Jonase pozor,“ sdělil mu van Aert pět kilometrů před cílem 19. etapy do akvitánského Cahorsu. A Laporte se za důvěru odvděčil vítězstvím.
Francouzský cyklista Chris Laporte na pódiu jako vítěz 19. etapy Tour de France

Francouzský cyklista Chris Laporte na pódiu jako vítěz 19. etapy Tour de France | foto: AP

Zachránil tím čest Francie na závodě považovaném za blyštivý národní klenot této země.

Odstranil hrozbu, že domácí jezdci nevyhrají na Tour ani jednu etapu, což se dosud událo pouze dvakrát, v letech 1926 a 1999.

Agentura Reuters před páteční etapou dokonce přejmenovala letošní ročník z pohledu Francouzů na „Tour de Lose“. Volně přeloženo: Závod kolem porážek.

„Odnaučili jsme se vítězit,“ posteskl si i pařížský list L’Equipe.

Až přišel devětadvacetiletý spasitel Christophe Laporte. Ačkoliv ještě na dopolední týmové poradě Jumba tomu před devatenáctou etapou nic moc nenasvědčovalo.

„Sportovní ředitelé nám řekli, že stěžejním úkolem je dnes dávat pozor na Jonase (Vingegaarda) až do mety tří kilometrů před cílem a teprve pokud se Jonas dostane v bezpečí do neutralizované zóny, může se někdo z nás případně o něco pokusit,“ vyprávěl.

Když si však vzal Jonase Vingegaarda do své osobní péče Wout van Aert, otevřela se před Laportem jedinečná příležitost. „Dostal jsem nakonec zelenou ke spurtu i od sportovních ředitelů.“

Francouzská radost, dominance Jumba. Devatenáctou etapu Tour ovládl Laporte

Způsob, jakým si poté pro etapový triumf dojel, nebyl součástí jakéhokoliv plánu Jumba. Rozhodoval se intuitivně. Kilometr před cílem doskočil ke trojici uprchlíků, kteří se ještě zuby nehty drželi před ženoucím se pelotonem. Načež si všiml, že nikdo v pelotonu na jeho posun vpřed nezareagoval.

Laporte na chvíli zvolnil, aby nabral dech, a potom si dlouhým spurtem uháněl pro vítězství.

Ani mocně zabírající Jasper Philipsen z Alpecinu s tím nic neudělal. Nedaleko od nádherné románsko-gotické katedrály ze dvanáctého století Laporte ve středověkém centru Cahorsu oslavoval.

NEZASTAVITELNÉ JUMBO. Vítěz 19. etapy Chris Laporte se objímá s týmovým kolegou a lídrem bodovací soutěže Woutem van Aertem (v zeleném dresu).

„Nejkrásnější den mé kariéry,“ svěřoval se na tiskové konferenci. „Vyhrál jsem sice už etapu na Paříž-Nice, ale Tour je Tour, ta je jedinečná. Francouzští fanoušci ustavičně řešili, že nám tu letos nepatřila ani jedna etapa. Snad jsem je tedy udělal trochu šťastnými.“

Ovšem co se týče celkového prvenství na Tour, čekání země galského kohouta pokračuje.

A osoba zachránce zatím není v dohledu.

Gaudu a maximum možného

Posledním domácím cyklistou, jenž v Paříži pozvedl trofej pro absolutního šampiona, byl před 37 lety Bernard Hinault. A jeho letošní následovníci?

David Gaudu útočí, ujíždí Quintanovi, rozdíl mezi nimi narůstá! Ano, dokáže to, jede skvěle,“ nesmírně emotivně komentovali reportéři francouzské televize čtvrteční horský dojezd na Hautacam. Kadence jejich hlasů vzbuzovala dojem, že Gaudu právě útočí na titul. Ve skutečnosti bojoval (velmi úspěšně) „jen“ o celkovou čtvrtou příčku s Kolumbijcem Nairem Quintanou.

„Nemohl jsem se tu měřit s Pogačarem, Vingegaardem ani s Thomasem,“ vykládal včera. „Ti tři jsou jasně silnější. Já se utkal s Nairem a s ostatními. A dosáhl jsem z mého pohledu maxima možného.“

Maximem pětadvacetiletého Gaudua na závodech Grand Tour bylo doposud osmé místo na předloňské Vueltě. „Na startu Tour bych rozhodně čtvrté místo bral,“ řekl s úsměvem. „Ti, kteří říkají, že čtvrté, páté nebo šesté místo zase tolik neznamená, si neuvědomují to úsilí, intenzitu a vysokou úroveň, jakou pro tato umístění musíte mít.“

Tak vysoko, jako je nyní on, se v absolutní klasifikaci umístil z domácích borců naposledy Romain Bardet, třetí muž v ročníku 2017.

Letos Bardetovy ambice zničily Pyreneje. A Thibaut Pinot, další člen někdejší nesmírně slibné generace, zůstal věrný svému statusu velkého smolaře, když těsně před závodem kurýroval covid a stěžoval si na úbytek sil. Třikrát poté zaútočil na etapová prvenství z úniku, leč bez efektu.

KOMENTÁŘ: Síla, rozvaha, skvělý tým. Proč Vingegaard vládne letošní Tour

Francouzům citelně chyběla ikona posledních let Julian Alaphilippe, hvězda týmu Quick-Step. Při jarní klasice v Lutychu si zlomil lopatku i žebra a na Tour se nestihl připravit. Přitom letošní itinerář nabízel tolik dojezdů, které by byly ideální pro klasikářské etapové choutky dvojnásobného mistra světa.

„Julian je pozoruhodným, charismatickým cyklistou, který je u francouzského publika mnohem populárnější než kdokoliv jiný. Proto je fanoušky na Tour nesmírně postrádán,“ podotkl Vincent Lavenu, šéf konkurenčního týmu AG2R.

Hinault: Buďte odvážnější

Nestartoval také sprinter Arnaud Démare, vítěz tří etap na Giru, protože jeho stáj Groupama-FdJ upřednostnila vrchařskou sestavu pro Gaudua. Sprintera Bryana Cocquarda vyřadil před startem Tour covid. Tentýž vir poslal v průběhu závodu domů muže pro úniky v kopcích Guillauma Martina a Warena Barguila.

Další Francouzi se sice ocitli blízko etapové radosti, jenže nedotáhli své úsilí až do konce, například Benjamin Thomas v Carcassone.

Podobně jako musel Laporte pracovat v Jumbu pro své lídry, byl národní šampion Florian Sénéchal v Quick-Stepu ve službách Fabia Jakobsena, a to i při soubojích nizozemského spurtérského rychlíka s časovým limitem v horách.

Dojatý vítěz 19. etapy Tour de France Christophe Laporte z týmu Jumbo Visma v cílovém prostoru

„Občas prostě jen Francouzi neměli v koncovkách etap štěstí,“ podotkl Lavenu. „Zároveň si musíte uvědomit, že závodí v době velikánů, kdy se o tolik etap podělí trio van Aert, Pogačar a Vingegaard.“

Legendární Hinault, mezitím již 67letý, to vidí jinak. „Řekl bych, že současní francouzští profesionálové jsou mnohem méně odvážní, než jsme bývali my,“ vyhlásil.

Bardet v duchu okřídleného rčení „dnes už není slabých soupeřů“ namítl: „Tehdy za vás byla cyklistika jiná. Teď se Tour mnohem víc internacionalizuje a prosadit se tu je nepoměrně složitější.“

Nejde pouze o problém Francie, pociťují ho i další dvě hostitelské země podniků Velké trojky. Italové na Tour nevyhráli etapu čtyři roky od triumfu Vincenza Nibaliho ve Val Thorens 2019 a Španělé od Oskara Freileho v Mende 2018.

ZATÍM POSLEDNÍ ITALSKÁ VÝHRA. Vincenzo Nibali ovládl závěrečnou alpskou etapu Tour 2019 do Val Thorens

„Spousta našich jezdců tu plní týmovou roli, takže nemohou bojovat o vítězství sami za sebe,“ konstatoval osmatřicetiletý španělský veterán Luis Léon Sánchez z Bahrainu Victorious, též marně pokoušející štěstí v únicích. „Navíc momentálně nemáme ve Španělsku žádného špičkového sprintera ani specialistu na časovky.“

Posledním italským celkovým vítězem Tour se stal Nibali před sedmi lety a španělským Alberto Contador v sezoně 2009.

Letos nemají obě tyto velmoci žádného zástupce ani v top 10. Pro Enrika Mase z Movistaru, kdysi označovaného médii za malého Contadora, bylo velkým zklamáním už dosavadní jedenácté místo, navrch včera i jeho z pelotonu vyhnal covid.

VZPOMÍNKY NA LEPŠÍ ČASY. Enrik Mas coby druhý muž Vuelty 2018 (vlevo). Simon Yates (uprostřed) se raduje z vítězství, třetí je vpravo Miguel Ángel López.

Nedostatek španělských úspěchů je možná částečně způsoben i nedostatkem španělských účastníků. Pouhých devět Španělů v pelotonu Tour je nejmenším číslem za poslední půlstoletí!

„Mapa cyklistického světa se změnila a rozšířila,“ říká Francouz Gaudu. „Vždyť koho by ještě nedávno napadlo, že celkové triumfy na závodech Grand Tour budou oslavovat ve Slovinsku nebo v Ekvádoru a ty etapové i v Eritreji.“

A koho by napadlo, že Dánsko, hostitel úvodních tří etap aktuální Tour, bude mít dva dny před jejím koncem na kontě žlutý dres, puntíkatý dres a čtyři vyhrané etapy se třemi různými jezdci.

Co by Francouzi dali třeba jen za polovinu takové bilance.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

Z Arizony bude Utah něco. Coyotes se mohou do pěti let vrátit

19. dubna 2024  20:57

Hokejový klub Arizona Coyotes bude mít v NHL po změně majitele a stěhování do Salt Lake City i nové...

Ostrava napodruhé dobyla Opavu, Nymburk ovládl defenzivní partii

19. dubna 2024  20:39

Nymburští basketbalisté vyhráli ve čtvrtfinále ligového play off oba domácí zápasy a v sérii s...

Podhráský vyhrál v Riu rychlopalbu, Přívratský byl druhý v třípolohové střelbě

19. dubna 2024  16:12,  aktualizováno  20:32

Sportovní střelec Martin Podhráský vyhrál soutěž v rychlopalné pistoli na světové olympijské...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...