Tadej Pogačar se v osmé etapě Tour de France raduje ze zisku žlutého dresu.

Tadej Pogačar se v osmé etapě Tour de France raduje ze zisku žlutého dresu. | foto: AP

Demonstrace síly. Pogačar si pohrál se soupeři a na Tour získal žlutý dres

  • 115
Celkem šest etap oblékal žlutý trikot. Další den už v něm však nepřidá. Mathieu van der Poel podle předpokladů v první horské etapě Tour de France ztrácel a v celkovém vedení ho vystřídal Tadej Pogačar. Z vítězství se v osmém dějství závodu radoval Dylan Teuns.

Nejdůležitější události v celkové klasifikaci se odehrály na Col de Romme, druhém náročném výšlapu ze tří.

ONLINE

Osmou etapu Tour jsme sledovali podrobně

Lídr Mathieu van der Poel z Alpecin-Fenix už nedokázal vzdorovat ostrému tempu favoritů a vystoupil si. Dopředu se poté naopak vydal Tadej Pogačar z UAE Emirates, pátý muž pořadí.

Od Slovince to byla přehlídka síly. Útok šampiona.

Z hlavních favoritů se ho chvíli držel jen Richard Carapaz z Ineosu. Jenže po kilometru i on poznal: Ne, nepůjde to.

Pogačar v dešti pokračoval sám, předjížděl jednoho jezdce z denního úniku za druhým… Ztráta šest a půl minuty na čelo? To nic není, řekl si a dotahoval se na vedoucí závodníky.

Na vrcholu posledního stoupání už byl před ním jen Dylan Teuns ze stáje Bahrain-Victorious. Možná by předjel i jeho, jenže dvaadvacetiletý Slovinec ve sjezdu zvolnil a nakonec finišoval jako čtvrtý.

To mu však příliš nevadilo.

Vždyť se oblékl do žluté trikotu a rázně vykročil za obhajobou titulu.

„Cítil jsem se skvěle, a tak jsem před posledními dvěma kopci řekl svým týmovým kolegům: Pojďme to zkusit a trochu rozhýbat závod,“ líčil. „Davide Formolo odvedl skvělou práci a rozjel to. A já to pak dokončil.“

Unavený, ale šťastný Tadej Pogačar v cíli osmé etapy Tour de France.

Na druhého Wouta van Aerta z Jumbo-Visma má celkově náskok 1:48 minuty, na třetího Alexeje Lucenka z Astany 4:38 minuty a na čtvrtého Rigoberta Urána z Education-Nippo 4:46 minuty.

Další favorité už mají odstup pět a více minut.

Radost propukla i v týmu Bahrainu. Ve třetí etapě mu kvůli následkům pádu odstoupil lídr Jack Haig a nyní?

Má dva triumfy v řadě!

V pátek se o něj postaral dlouhým sólem Matej Mohorič a o den později osamoceně projel cílovou páskou i Teuns.

Mathieu Van Der Poel odpadá ze skupiny favoritů během osmé etapy Tour de France. Před ním jede Wout van Aert.

Devětadvacetiletý Belgičan si připsal druhé vítězství na Tour. Celkově slavil ve své kariéře už podvanácté.

Na druhém místě v etapě skončil Ion Izagirre z Astany, třetí byl Michael Woods z Israel Start-Up Nation a pátou příčku obsadil Wout Poels, další jezdec Bahrainu.

Osmým dnem závodu se naopak protrápili Geraint Thomas z Ineosu a Primož Roglič z Jumbo-Visma, kteří ještě nejsou v pořádku po pádech v úvodu Tour.

Uběhlo jen pár kilometrů a oba se ocitli za pelotonem. A už se do něj nevrátili. Cílem poté projeli v grupetu spolu se sprintery s 35minutovým mankem na prvního.

Jak se vše odehrálo

Přichází čas hor. Poprvé v letošním ročníku se cyklisté vydali do hor. Na programu byla 150kilometrová etapa se třemi vrchařskými prémiemi první kategorie. „Den pro nejlepší vrchaře,“ vyhlásil Prudhomme, ředitel závodu.

Tour de France 2021 / výškový profil 8. etapy

Čekání na únik. Krátce po startu se z pelotonu chtělo několik jezdců vydat do úniku. Mezi nimi byli třeba Poels (Bahrain), Woods (Israel), Hart (Ineos) a další. Favorité ale zaveleli: Nikam. A balík zůstával dlouho pohromadě.

Thomas ztrácí. Tedy pohromadě… Uběhlo jen pár kilometrů a už zaostávali první jezdci. Nebyli to však jen sprinteři, pozadu se ocitl i Thomas z Ineosu, před startem Tour jeden z možných lídrů britské stáje.

Roglič v krizi. Nástupy pokračovaly a ostré tempo si vyžádalo další hvězdnou oběť – Rogliče z Jumba. Slovinec se znovu trápil, bylo patrné, že zranění, která utrpěl, ho limitují. Zanedlouho se připojil k Thomasovi.

Festival útoků. Že si jezdci útoky nechají až do kopců? Omyl. Útočilo se hned na začátku. Na chvíli se před pelotonem znovu objevil i Van Aert z Jumba. Zanedlouho se ale vrátil zpět a hlavní pole jelo stále pohromadě.

Wout Poels jede v sólovém úniku během osmé etapy Tour de France.

Dlouhé sólo. V páteční etapě se zaskvěl Mohorič. O něco podobného se tentokrát pokoušel i další člen stáje Bahrain – Poels. Čtyřiadevadesát kilometrů před cílem za to vzal a vydal se do sólové jízdy. K dobru měl až minutu.

Konečně klid. Až sedmdesát kilometrů před cílem peloton konečně polevil. Z něj se totiž oddělila 18členná skupina, v níž nefiguroval žádný jezdec, který by měl ohrozit Pogačara a spol. Denní únik byl na světě.

Známá jména. V čelní skupině figurovalo mnoho známých jmen. Jakých? Simon Yates z BikeExchange, Quintana z Arkéy, Valverde z Movistaru, Woods z Israele, Kuss z Jumba, Martin z Cofidisu či Kragh Andersen z DSM.

Útok ve sjezdu. Osmnáctka jezdců se připojila k Poelsovi a pokračovali spolu. Ne však dlouho. Během sjezdu z Mont Saxonnex zaútočila dvojice jezdců DSM Benoot a Kragh Andersen a spolupráce skupiny byla u konce.

Woods jede. Jezdci DSM však na čele nezůstali dlouho. Za nimi se ze skupiny pronásledovatelů odpoutal Woods a dostal se na čelo. Jezdec Israele pak pokračoval sám než se k němu dotáhl Teuns z Bahrainu.

Tadej Pogačar (v bílém dresu) na trati osmé etapy Tour de France.

Fenomén Pogačar. Třicet kilometrů před cílem se začalo útočit i mezi favority. Tedy útočit… Pogačar rozkmital své nohy, setřásl i Carapaze z Ineosu a ostatní závodníci na celkovou klasifikaci ho viděli až v cíli.

Další sólo. Vítězství si ale Pogačar nepřipsal. To patřilo Teunsovi z Bahrainu. Belgičan v posledním kopci dojel Woodse a poté mu i nastoupil. Zdálo se, že ho mladý Slovinec dojede, jenže ten ve sjezdu zvolnil a Teuns mohl slavit.

Cyklistický závod Tour de France

8. etapa: Oyonnax - Le Grand-Bornand (150,8 km)

1. Teuns (Belg./Bahrajn Victorious) 3:54:41, 2. I. Izagirre (Šp./Astana-Premier Tech) -44, 3. Woods (Kan./Israel Start-Up Nation) -47, 4. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -49, 5. Poels (Niz./Bahrajn Victorious) -2:33, 6. S. Yates (Brit./BikeExchange) -2:43, 7. Paret-Peintre (Fr./AG2R-Citroën), 8. Martin (Fr./Cofidis) oba -3:03, 9. Cattaneo (It./Deceuninck-Quick Step) -4:07, 10. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -4:09.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar 29:38:25, 2. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) -1:48, 3. Lucenko (Kaz./Astana-Premier Tech) -4:38, 4. Urán (Kol./EF Education-Nippo) -4:46, 5. Vingegaard -5:00, 6. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) -5:01, 7. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe) -5:13, 8. Mas (Šp./Movistar) -5:15, 9. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -5:52, 10. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -6:41.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa