Tvrdý horský test. Jungels z úniku vydřel etapový triumf, Pogačar drží vedení

  12:40aktualizováno  18:49
Poslední dřina před krátkým odpočinkem. Švýcarské Alpy hostily drtivou část deváté etapy cyklistické Tour de France, která předcházela pondělnímu odpočinku. A přestože tamní stoupání nebudí takový respekt jako ta v příštím týdnu v čele s Galibierem či Alpe d’Huez, jezdcům daly pořádně zabrat. Nejlépe si poradil Lucemburčan Bob Jungels ze stáje AG2R, který útočil z úniku. Celkovému pořadí nadále vévodí Slovinec Tadej Pogačar z týmu UAE, jenž v závěru spurtoval.
Lucemburský cyklista Bob Jungels v sóloúniku během 9. etapy Tour de France

Lucemburský cyklista Bob Jungels v sóloúniku během 9. etapy Tour de France | foto: AP

Po jedenáctiti letech se malý západoevropský stát dočkal. Od triumfu Andyho Schlecka na Galibieru v roce 2011 má Lucembursko opět etapového vítěze na Tour de France.

Je jím Bob Jungels. Muž, který poslední profesionální vítězství vybojoval na jednodenním závodě Kuurne–Brusel–Kuurne před třemi lety. Jeden etapový vavřín pak rodák z velkovévodství zaznamenal v roce 2017 na italském Giru.

ONLINE

9. etapu Tour de France jsme sledovali podrobně.

Poslední dobou už tak dobré období neměl.

„Několik let jsem bojoval, poslední rok operace,“ popisoval Jungels stručně trable s kyčelní endofibrózou, tedy zúžením tepny, kterému typicky čelí právě cyklisté.

„Popravdě jsem v šoku. Je to úžasné, pro to jsem sem přijel. Tohle je můj styl závodění a já jsem moc šťastný, že forma je každým dnem lepší a lepší,“ usmíval se zaskočený devětadvacetiletý závodník.

Náročnou devátou etapu vedoucí ze Švýcarska zpět na francouzské území opanoval fantastickým způsobem.

Podívejte se na závěrečný kilometr 9. etapy Tour de France:

143 kilometrů před cílem se připojil ke čtrnáctce jezdců. Do úniku, který nastartoval francouzský závodník Thibaut Pinot. Ten poté Jungelse nakonec i proháněl.

Rodák z města Rollingen si napřed na posledních 63 kilometrů naplánoval sólo jízdu. Přejel jeden kopec. Držel více jak dvouminutový náskok.

„Musel jsem nastoupit už dřív, jinak bych proti favoritům neměl šanci, tak jsem to zkusil“ vysvětloval Jungels.

Vysílený Bob Jungels, který v úniku vydřel etapové vítězství.

Pak se za ním ovšem vydal Pinot, který ho nejprve s ostatními uprchlíky (jejichž počet se předtím ještě rozšířil na 20) nechal jet.

Dvě minuty se rázem v posledním hodnoceném stoupání na Pas de Morgins smrskly na 30 sekund. Ke štěstí lucemburského skvělého časovkáře se pak prudší kopec zmírnil a jeho výhoda přestala klesat. To bylo klíčové.

„Připomnělo mi to vítězství na Lutych–Bastogne–Lutych (2018). Zariskoval jsem a vyplatilo se to. Věděl jsem, že když přejedu kopec, tak to ve sjezdu a na rovině zvládnu, držel jsem si své tempo,“ rozpovídal se při interview.

„Poslední kilometr byl ale nekonečný,“ přiznal.

Cílová radost vítězného Boba Jungelse.

Pinotova velká stíhačka skončila „jen“ čtvrtým místem, v závěrečném nehodnoceném stoupání se přes něj ještě přehnalo španělské duo Jonathan Castroviejo (Ineos) a Carlos Verona (Movistar).

Za nimi pak spurtoval muž ve žlutém Tadej Pogačar, jemuž se povedlo vytvořit drobnou mezírku před ostatními favority v celkovém pořadí. Vyjma průběžně druhého Jonase Vingegaarda, který se slovinského soupeře pevně držel.

Zelený dres nadále patří i v neděli aktivnímu Woutu van Aertovi, který jen navýšil svůj náskok před Fabiem Jakobsenem (Quick-Step) na 135 bodů.

Majitel puntíkatého dresu se však změnil. Už jím není Dán Magnus Cort Nielsen, nýbrž Němec Simon Geschke, který vede o jediný bodík právě před etapovým vítězem Jungelsem.

Simon Geschke líbá v puntíkovaný dres pro nejlepšího vrchaře.

Další pokračování nejslavnějšího cyklistického závodu se odehraje v Alpách, cyklisté v úterý čeká kopcovitá etapa do Megève, pak už na řadu přijdou obávané velehory. Ať už půjde o dvojitý výjezd na Galibier či o cílové stoupání na Alpe d’Huez.

Jak se vše odehrálo

Naposledy mimo Francii. Etapa startující ve švýcarském městě Aigle poblíž Ženevského jezera měla být první opravdovou horskou zkouškou, o čemž svědčilo i více jak 3 700 nastoupaných výškových metrů. Profil přímo vyzýval k početnému úniku.

Profil 9. etapy Tour de France 2022

Jedenáct odstoupivších. Před startem etapy, která měla na závěrečných 20 kilometrů zajet do Francie, opustili závod další tři jezdci. Kasper Asgreen (Quick-Step), který na Tour jel po zranění kolene, Ruben Guerreiro (EF Education) a 14. muž celkového pořadí Gillaume Martin (Cofidis) kvůli nákaze covidem. Stará dáma očesala startovní pole už o 11 cyklistů z 11 týmů.

Pád Woodse či Gallopina. Hlavní balík se těžkým prostředím hnal znovu vysokou rychlostí. Vstříc mírnému protivětru letěl tempem necelých 47 kilometrů za hodinu. Všechny útoky tak rychle ztroskotaly, ať už to zkoušeli Dylan van Baarle (Ineos), Bauke Mollema (Trek) nebo Michael Woods (Israel–Premier Tech). Poslední jmenovaný navíc i s Tonym Gallopinem (Trek) skončil na silnici a zbytek etapy s potrhaným trikotem trpěl.

Po pádu ošetřovaný kanadský cyklista Michael Woods z týmu Israel–Premier Tech v 9. etapě Tour de France

Rozšiřující se grupeto. Vzadu se mezitím utvářela skupinka odpadlíků, kterou vyčerpávalo pekelné tempo. Kromě zraněného Woodse či několika sprinterů (včetně Petra Sagana z TotalEnergies) se na chvostu pole octli i závodníci jako Marc Soler z UAE či Pierre Roland z B&B. Nestačil ani Ben O’Connor z AG2R s poraněným bokem nebo Maxmilian Schachmann z Bory.

Zvučné francouzské duo útočí. Nedlouho po vítězství Jonathana Castrovieja na úvodní vrchařské prémii se dopředu vydali Francouzi Thibaut Pinot (FDJ) a Warren Barguil (Arkéa), k nimž se přidalo dalších 13 jezdců...

Neúnavný van Aert. Když peloton povolil skupince mírný náskok, najednou se ho vydal stíhat muž v zeleném, Wout van Aert. Hlavní balík zůstal chvíli zmatený, ale nakonec nechal i skupinku kolem belgického univerzála. Výhoda čerstvě 21 jezdců v čele rostla nad tři minuty.

Přijde Cort o puntíkatý dres? Zbylých až pětadvacet bodů do vrchařské soutěže pro nejlepšího dávalo vysokou pravděpodobnost některému z uprchlíků, že připraví Magnuse Corta Nielsena (EF Education) o puntíky. Do těžkého spurtu se pod Col de Moses vydal Peirre Latour (TotalEnergies), předjel soupeře a sebral pět bodů...

Náskok klesá, únik se tříští. Jenže radikálně jiná situace nastala ve stoupání na „jedničkový“ Col de la Croix. Výhoda úniku padala ke dvěma minutám, když najednou zrychlil tři kilometry před vrcholem znovu Latour, leč ještě rychleji se unavil. To Bob Jungels (AG2R) si vypracoval 25sekundový náskok. Na chvíli se před něj pustil Simon Geschke (Cofidis), dojel si pro 10 bodů a virtuálně i pro puntíkatý dres.

Puntíky mi stačí. Krátce za vrcholem si Geschke vystoupil a nechal Jungelse osamoceného, evidentně neměl o etapový triumf tak velký zájem. Časový polštář Lucemburčana stoupal k minutě a zakrátko ke dvěma. Skupina kolem van Aerta na něj nestačila ani do kopce, ani ve sjezdu. Peloton se pohyboval o další minutu a půl zpět.

Pinotova marná snaha? Francouzský jezdec po přejezdu hranic zničehonic na posledních osmnácti kilometrech zvýšil tempo. A jel parádně, Jungelse začal rychle stahovat. O dalších pět kilometrů později už zaostával pouze o 30 sekund. Elitní domácí vrchař měl však velkou smůlu, profil se najednou více srovnal a jeho ztráta už neklesala.

Geschke novým horským králem. Zatímco Jungels sebral deset bodů na Pas de Morgins, zvládl nejkritičtější chvíli a Pinot se vyčerpal, Geschke krátce nato projel prémií jako pátý. Dva body mu akorát stačily na zisk puntíkatého dresu. Jeho tah, kdy se na moment vydal před Jungelse a poté se stáhl, sehrál obrovskou roli.

Peloton v 9. etapě Tour de France

Každá vteřinka dobrá aneb Pogačar si nedá pokoj. V závěru pak postupně vynikaly obrazy pravačkou pumpujícího Lucemburčana, španělského souboje, vyčerpaného Francouze a posléze spurtujícího muže ve žlutém. Tadej Pogačar za to vzal a své soupeře zaskočil, jelikož na ně získal další tři sekundy náskoku. Pouze Vingegaard reagoval bryskně.

Cyklistický etapový závod Tour de France

9. etapa (Aigle - Chatel Les Portes du Soleil, 193 km):

1. Jungels (Luc./AG2R-Citroën) 4:46:39, 2. Castroviejo (Šp./Ineos Grenadiers) -22, 3. Verona (Šp./Movistar) -26, 4. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -40, 5. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates), 6. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) oba -49, 7. G. Thomas, 8. A. Yates (oba Brit./Ineos Grenadiers), 9. Mas (Šp./Movistar), 10. Quintana (Kol./Arkéa-Samsic) všichni -52.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar 33:43:44, 2. Vingegaard -39, 3. G. Thomas -1:17, 4. A. Yates -1:25, 5. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -1:38, 6. Bardet (Fr./DSM) -1:39, 7. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers) -1:46, 8. Mas -1:50, 9. Powless (USA/EF Education-EasyPost) -1:55, 10. Quintana -2:13.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Zlínské hokejisty povede Slovák Pardavý, Srdínko se chopí manažerské role

23. dubna 2024  13:04

Zlínské hokejisty povede v příští prvoligové sezoně slovenský trenér Ján Pardavý. Poražený...

Nepustil svůj Vsetín do extraligy. Baráž je nešťastná pro oba, říká Slováček

23. dubna 2024  12:58

Je odchovancem Vsetína, v baráži o extraligu se ale postavil proti mateřskému klubu. A obránce...

Slováci berou na přípravu s Českem třináct hokejistů z české extraligy

23. dubna 2024  12:52

Třináct hráčů z české extraligy má v pětadvacetičlenné nominaci na přípravné zápasy s českými...

Série 301 výher, kdo další to má? Nikdo. USK Praha drží mnoho rekordů

23. dubna 2024  12:15

Série 301 ligových vítězství v podání basketbalistek ZVVZ USK Praha, kterou v pondělním druhém...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...