Pogačar ukázal na kostkách sílu, pátou etapu ovládl Clarke, Roglič ztratil

  13:55aktualizováno  21:53
Všechna očekávání vyplnila pátá etapa cyklistické Tour de France po úsecích na kočičích hlavách. Napínavou bitvu o vítězství, zmatek v pelotonu, ztráty největších favoritů. Spurt čtyřčlenného úniku v Arenbergu vyhrál Simon Clarke (Israel-Premier Tech). Z favoritů na celkové pořadí si zcela suverénně počínal Tadej Pogačar, který útokem v závěru etapy najel na konkurenty několik cenných sekund. Zcela opačný den prožíval tým Jumbo-Visma, který sice udržel žlutý dres Wouta van Aerta, oba jeho lídři na celkové pořadí však ztratili, Primož Roglič dokonce dvě minuty.
Tadej Pogačar útočí na kostkách v páté etapě Tour de France

Tadej Pogačar útočí na kostkách v páté etapě Tour de France | foto: AP

Středa na Tour nabídla všechno, jen ne bezstarostnou a přehlednou etapu.

Totální chaos nastal nejen v pelotonu, ale i mezi organizátory, kteří na chvíli přiřkli za cílem dres jednomu z uprchlíků Neilsonu Powlessovi, než ho zase vrátili na záda Wouta van Aerta.

Pátá etapa Tour de France

Sledovali jsme podrobně

Na první pohled se toho tedy na předních příčkách průběžné klasifikace příliš nezměnilo. Na druhý pohled ovšem proběhlo velké zemětřesení.

Obhájce celkového vítězství Tadej Pogačar (UAE) ukázal absolutní dominanci, když se na všech pavé sektorech pohyboval mezi prvními v hlavní skupině, aby následně společně s Jasperem Stuyvenem zhruba dvacet kilometrů před cílem zaútočil a vybudoval si asi 45 sekund náskoku.

Z něj nakonec zbylo v cíli jen 13 vteřin, přesto jasně ukázal konkurentům, v jaké pohodě a kondici se momentálně nachází.

Tadej Pogačar útočí na kostkách v páté etapě Tour de France

Rogličova ztráta

Naopak spokojený nemůže být po páté etapě tým Jumbo-Visma, který tentokrát jen těsně neztratil žlutý dres, ale možná ztratil celou Tour. Oba jeho lídři na celkové vítězství přijeli do cíle se ztrátou, Jonas Vingegaard po technických problémech, Primož Roglič po pádu.

Vingegaardovi se podařilo za mohutného přispění také van Aerta minimalizovat ztráty a na Pogačara ztratil 13 sekund. Zato Roglič zůstal po pádu otřesený (po etapě se ukázalo, že si pádem vykloubil rameno) a i přes pomoc týmových kolegů zaostal za Pogačarem v cíli o dvě minuty.

Dlouho se zdálo, že van Aert svou pomocí týmu o žlutý dres přijde. „Byl jsem hodně překvapen, že ho stále mám,“ říkal v cíli. Kromě problémů svých kolegů musel řešit také vlastní pád zhruba sto kilometrů před cílem.

Vyčerpaný Primož Roglič v cíli páté etapy Tour de France

„Nechtěl jsem být v čele pelotonu, silnice mi přišly příliš nebezpečné. Tak jsem se držel vzadu a zrovna, když jsem se začal přesouvat dopředu, měl jsem pád. Tím jsem trochu ztratil sebevědomí a také jsem kvůli tomu nebyl k ruce ostatním klukům. Celý den jsem bojoval hlavně sám se sebou,“ přiznal Belgičan. „Dnešek nedopadl tak, jak jsme doufali. Včera jsme tvořili závod, dnes jsme bojovali se ztrátou.“

Přesto je Tour teprve na začátku a on poveze žlutý dres další den. „Je pěkné, že jsem ho udržel. Zvlášť, když se zítra startuje z Belgie,“ připomněl.

První úspěch úniku

Zmatku v hlavním poli dokonale využila šestka uprchlíků na čele, která si během dne vypracovala dvou minutový náskok, který se jí dařilo držet i většinu úseků na kostkách, a peloton z něj ukrajoval jen velmi pomalu.

Nakonec o vítězství v Arenbergu bojovala jen čtveřice jezdců, ze které nejprve kilometr před cílem nastoupil Neilson Powless. Tomu šlo kromě vítězství také o žlutý dres, ke kterému měl podle virtuálního pořadí blízko. Powlessův náskok ale nevydržel dlouho.

Simon Clarke (čelem) slaví s týmovými kolegy vítězství v páté etapě Tour de France

Jako první otevřel spurt Edvald Boasson Hagen, neměl ale dost sil vydržet ve vysokém tempu až do cíle. Kolem něj se prohnali Taco van der Hoorn a Simon Clarke. Van der Hoorn se dlouho držel na první příčce, na pásce ho však těsně překonal Clarke, který tak ve 35 letech slaví první etapové vítězství na Tour de France.

„Řekl jsem si, že dnes je den, kdy půjdu do úniku,“ líčil Clarke v cíli. „Stále tomu nemůžu uvěřit. Na posledních metrech jsem už měl křeče v obou nohách. Hodil jsem kolo tak daleko na pásku, jak jsem jen mohl, a doufal, že to bude stačit. Už jsem v Evropě dvacet let, a dneska se můj sen konečně vyplnil,“ říkal šťastný Australan.

Jak se vše odehrálo

Krásný obávaný den. Pátá etapa musela svými jedenácti pavé úseky vzbuzovat obavy u většiny jezdců na celkové pořadí. Alespoň malou útěchou pro ty, kteří se v jízdě po kočičích hlavách nevyžívají, mohlo být, že na trase mezi Lille a Arenbergem panovalo krásné počasí a nehrozil déšť, který by den ještě více zkomplikoval.

Profil 5. etapy Tour de France 2022

První boj o únik. Zájemci o pobyt v úniku to při úvodních čtyřech etapách letošní Tour měli relativně snadné. Stačilo hned po startu vyjet před peloton, který se okamžitě zavřel a zpomalil. Ve středu si museli jezdci poprvé vybojovávat náskok několik kilometrů a mnoho závodníků se i přes velkou snahu do úniku nedostalo.

Šest odvážlivců. Jako první se z pelotonu odpoutala trojice Edvald Boasson Hagen (TotalEnergie), Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty) a nezmar úniků Magnus Cort (EF Education). Asi po dvaceti kilometrech se k nim připojilo ještě trio ve složení Simon Clark (Israel-Premier Tech), Neilson Powless (EF Education) a Alexis Gougeard (B&B Hotels).

Sprinterská prémie. Městem Merignies 120 kilometrů před cílem se sprinterskou prémií projela šestice uprchlíků zcela v poklidu. Klid před bouří panoval také v pelotonu, který prémií projel o tři minuty později. Jen Fabio Jakobsen s Wouten van Aertem a Peterem Saganem si lehce zasprintovali o zbývající body do soutěže o zelený dres.

Žlutý dres na zemi. Dvacet kilometrů zbývalo do prvního pavé sektoru, když se v problémech ocitl Wout van Aert. Muž ve žlutém a vítěz úterní etapy se dostal do kontaktu s jiným závodníkem a skončil na zemi. Při dojíždění ztráty se pak jen těsně vyhnul kolizi s jedním z doprovodných vozů. Téměř minutový odstup na peloton musel stáhnout s minimální podporou svého týmu.

Peloton na kostkách v páté etapě Tour de France

Vzhůru na kostky. Prvních pár pavé úseků zvládli jak uprchlíci, tak peloton bez větší újmy. Z favoritů na vítězství ztratil především Peter Sagan, který těsně před nájezdem na první kostky spadl. Mezi jezdci na celkové pořadí nejvíce zaostal Ben O’Connor (AG2R).

Tragédie Jumba. Zatímco v úterý předvedli perfektní týmovou strategii, v páté etapě se plány týmu Jumbo-Visma zcela rozpadly. Po pátém pavé sektoru musel měnit kolo Jonas Vingegaard, což proběhlo všelijak, jen ne koordinovaně, a rázem ztrácel 50 vteřin na hlavní pole.

Další komplikace. Před nájezdem na sedmý kostkovaný úsek se Primož Roglič přimotal do pádu s Calebem Ewanem (Lotto-Soudal) a Jackem Haigem (Bahrain-Victorious) způsobeném balíkem slámy. Haig na následky pádu z celé Tour odstoupil, zatímco Roglič se propadl až za skupinu s Vingegaardem a na hlavní konkurenty ztrácel minutu a půl.

Útok obhájce titulu. Naopak všem problémům se vyhýbal Tadej Pogačar, který se celou dobu držel na prvních místech hlavní skupiny. Na osmém pavé se přesunul do úplného čela balíku, zatím se od něj ale neodpoutal. Rozhodující moment nastal až na dalším sektoru, kde zaútočil Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) a Pogačar se bez problému zavěsil za jeho zadní kolo. Společně pak rychle odjeli tomu, co zbylo z pelotonu.

Uprchlíci na kostkách v páté etapě Tour de France

O vítězství bez Corta. Mezitím bylo stále jasnější, že si to o vítězství rozdají uprchlíci. V té chvíli už pokračovali pouze v pěti bez Gougearda. Šest kilometrů před cílem na posledním pavé začal ztrácet i Magnus Cort. Vedoucímu muži soutěže o nejlepšího vrchaře se tak možnost vyhrané etapy na kostkách vzdalovala.

Záchranná akce. Skupina Vingegaarda, kterému přispěchal na pomoc i Wout van Aert, začala v závěru etapy na Pogačara stahovat. Přispělo k tomu také zapojení týmu Ineos, který měl ve skupině své lídry Thomase, Martíneze i Yatese. Ztrácel rovněž Romain Bardet (DSM) nebo David Gaudu (FDJ). Naopak ztráta Rogličovy skupiny neklesala, naopak s přibývajícími kilometry dál rostla.

Taco van der Hoorn (vlevo) a Simon Clarke bojují o vítězství v páté etapě Tour de France z Lille do Arenbergu.

Přeživší zaprášeného pekla. Sucho je pro jízdu na kostkách nejspíš o něco příznivější než déšť, týmy navíc ušetří za občerstvení. Kolik prachu rozvířeného karavanou Tour museli ve středu jezdci spolykat? Nejvíc energie dodal Simonu Clarkovi, který po celém dni v úniku dokázal vyhrát nad svými soupeři. Nejdéle zřejmě zůstane na jazyku Primoži Rogličovi jako hořká připomínka toho, s jakou ztrátou ze severní Francie odjede.

Tour de France - 5. etapa

Lille - Arenberg, 157 km

1. Clarke (Austr./Israel-Premier Tech) 3:13:35, 2. Van der Hoorn (Niz./Intermarché - Wanty-Gobert Matériaux) stejný čas, 3. Boasson Hagen (Nor./TotalEnergies) -2, 4. Powless (USA/EF Education-EasyPost) -4, 5. Cort (Dán./EF Education-EasyPost) -30, 6. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), 7. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) oba -51, 8. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck), 9. Jakobsen (Niz./Quick-Step Alpha Vinyl), 10. Mozzato (It./B&B Hotels-KTM) všichni -1:04.

Průběžné pořadí: 1. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 16:17:22, 2. Powless -13, 3. Boasson Hagen -14, 4. Pogačar -19, 5. Lampaert (Belg./Quick-Step Alpha Vinyl) -25, 6. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo) -36, 7. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -40, 8. A. Yates -48, 9. Pidcock -49, 10. Thomas (všichni Brit./Ineos Grenadiers) -50.

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

Perušič se Schweinerem v Tepicu přehráli Poláky, s Brazilci následně vzdali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  22:15

Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na turnaji plážového volejbalu Pro Tour kategorie Elite...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...