Vingegaardova nadvláda: zbavil se Pogačara, vyhrál a získal i puntíkatý dres

  13:25aktualizováno  18:56
Potvrdil, že ve žlutém trikotu jel poslední týden zaslouženě a jen se přiblížil celkovému vítězství. Dánský cyklista Jonas Vingegaard z týmu Jumbo Visma dominoval ve strhující 18. etapě na Tour de France, připsal si druhou etapovou výhru a v závěrečné horské výzvě navýšil svůj náskok i na druhého Tadeje Pogačara (UAE). Díky triumfu na cílovém stoupání Hautacam navíc ukořistil i puntíkatý dres pro nejlepšího vrchaře.
Dánský cyklista a lídr celkového pořadí Jonas Vingegaard slaví dominantní...

Dánský cyklista a lídr celkového pořadí Jonas Vingegaard slaví dominantní vítězství v 18. etapě Tour de France. | foto: AP

„Musím moc poděkovat svým kolegům, bez nich bych tohle nedokázal,“ uvedl Vingegaard v cílovém prostoru.

ONLINE reportáž

18. etapu jsme sledovali podrobně

Ve čtvrtek u něj byl nejvíce vidět týmový kolega Sepp Kuss a následně muž v zeleném Wout van Aert, který jej brutálním zrychlením odtrhl od Pogačara a dovezl k triumfálnímu závěru.

Poté, co sám belgický univerzál předváděl fantastický výkon a jel jakožto uprchlík o etapu i o puntíkatý dres, musel ustoupit ve prospěch lídra. Když cílem takřka 80kilový chlapík na třetím místě projížděl, stejně z něj vyzařovala upřímná radost.

Oproti van Aertovi o necelých dvacet kilo lehčí Vingegaard zvýšil náskok na Pogačara o minutu a 8 sekund na celkový odstup 3:26.

Závěrečný kilometr 18. etapy Tour de France:

„Neskutečné, přítelkyni a dceři jsem řekl, že chci pro ně vyhrát. Jsem moc hrdý, že to vyšlo,“ radoval se, ale stále se držel ve stavu bdělosti. „Nechci vůbec mluvit o tom, že jsem vyhrál Tour. Ještě není konec.“

Však měl v etapě namále, když odrážel jeden Pogačarův atak za druhým. Při následném sjezdu mu do vzduchu vyletělo zadní kolo. Tour pro něj mohla skončit. Z kritické chvíle se však dostal a sám na hlavního rivala, který v zatáčce spadl, posečkal.

„Viděl jsem, že úplně netrefil zatáčku a pak se tam svezl ve štěrku, tak jsem na něj počkal,“ prohodil v podstatě automaticky Vingegaard ke skvělému sportovnímu gestu, které přispělo k výraznému zmírnění souboje pojatého s maximální riskantností.

Pogačarův pád ve sjezdu:

Další útok od Slovince už nepřišel, s poslední rozhodující ranou přišel Vingegaard ve spolupráci s van Aertem, když Pogačar viditelně cenil zuby. Na obhájce dvou prvenství zbyla symbolická druhá pozice.

A ačkoli to tak možná ani nepůsobilo, etapa dala i pětadvacetiletému Dánovi pořádně zabrat: „Byl jsem hlavně rád, že už to skončilo, byla to strašná dřina. Ještě zbývají dva dny do Paříže, musíme zůstat soustředění,“ vyzýval se sobě vlastním ledovým klidem.

Stejně jako před osmi lety vyjel na vrchol Hautacam první muž ve žlutém. Tehdy to byl Vincenzo Nibali, nyní mladík, který má jako druhý Dán nakročeno k celkovému vítězství na Tour.

Italský cyklista v roce 2014 na Tour oslavoval už čtvrtou vyhranou etapu.

V roce 1996 se radoval Bjärne Riis, který na zmíněném kopci zase zlomil Miguela Induraina, jenže využíval zakázané látky.

Země lega a pohádek možná právě teď, o 26 let později, našla nového cyklistického hrdinu.

Naprosto suverénního. I v celkovém pořadí nově vyčnívá ohromná dvacetiminutová mezera dělící vedoucího a desátého jezdce.

Usměvavý lídr celkové klasifikace Jonas Vingegaard z Dánska na pódiu po 18....
Dánský cyklista Jonas Vingegaard na pódiu v puntíkatém dresu jakožto nový lídr...

Dánský cyklista Jonas Vingegaard si po 18. etapě Tour de France kromě žlutého trikotu oblékl i ten puntíkatý pro nejlepšího vrchaře.

Rozestupy se logicky zvětšily všude, první trio zůstává neměnné. Pódium uzavírá Geraint Thomas z Ineosu (+8:00), na čtvrté místo se posunul David Gaudu z FDJ, který se vyměnil s Nairem Quintanou ze stáje Arkéa.

Necelých sedm minut pak ztratil Romain Bardet (DSM), kterého předskočili aktivní Louis Meintjes (Intermaché–Wanty) a Alexander Vlasov z Bory. Do TOP 10 se nacpal Alexej Lucenko (Astana), kvůli němuž o jednu pozici spadl Thomasův týmový parťák Adam Yates a elitní desítku opustil Enric Mas (Movistar).

V pátek nejslavnější cyklistický závod pokračuje rovinatou etapou do Cahors. Ta je vyloženou výzvou pro sprintery, kteří ovšem musí být unavení. Kdo asi nebude mít dost, to bude nevyčerpatelný van Aert. Zaslouženě největší čtvrteční bojovník a velice pravděpodobně i největší bojovník 109. ročníku „Staré dámy“.

Lídr bodovací soutěže Wout van Aert se upřímně raduje z vítězství týmového kolegy Jonase Vingegaarda v 18. etapě Tour de France.

Jak se vše odehrálo

Horské finále: Na Hautacam! Naposledy se cyklisté vydali do hor, aby si v nich „zaspurtovali“. Organizátoři dali dohromady další poměrně krátkou etapu s třemi těžkými kopci v 80 kilometrech. Závěr po osmi letech vedl na slavný Hautacam.

Profil 18. etapy Tour de France 2022

Covid poslal domů i Froomea. Už se z toho stal smutný každodenní rituál. Ani ve čtvrtek se některým jezdcům nevyhly pozitivní výsledky testů. A nyní šlo o velká jména. Kromě takřka nezdolných Damiana Carusa (Bahrain-Victorious) a Imanola Ervitiho (Movistar), kteří Grand Tours pravidelně dokončují, peloton opustil i čtyřnásobný vítěz závodu Chris Froome. Startovní pole se zúžilo na 140 cyklistů.

Van Aert okamžitě vyráží. Jen co ředitel závodu Christian Prudhomme odmával start, bleskově kupředu vystřelil zelený van Aert, který už matematicky o svůj trikot nemohl přijít. Čtvrtečnímu pokračování nastolil pekelné tempo a zároveň mohl být kdykoli k dispozici lídru Vingegaardovi.

Bjerg mimo balík. Rychlostní průměr za první hodinu? 49,6 km/h. Asi už by to nikoho nemělo překvapovat, ale opět se naplno závodilo od začátku. Ostrý kalup neunesl ve středu aktivní Mikkel Bjerg (UAE) a Pogačarovi zbyl k ruce jediný pomocník – Brandon McNulty.

Jede na rekord? Na sprinterské prémii si pro dalších 20 bodů dojel opět van Aert. To už bylo ve chvíli, kdy se od hlavního pole přece jen odtrhla ohromná skupina čítající 36 jmen. A co by si Belgičan nevzal další body a s tím se pojící finanční prémie? S 436 body atakuje magickou 500bodovou hranici. Rekord z roku 1959 a 613 bodů Francouze Andrého Darrigadea asi nepřekoná, ale druhý nejvyšší zisk (Peter Sagan, 477) se svou formou takřka jistě ano.

Geschke nemá den. V čele pelotonu udával tempo zejména tým Cofidis. Logicky. Jel totiž na Simona Geschkeho v puntíkatém a naháněl únik. Avšak úprku Giulia Cicconeho (Trek) nezabránil. Geschke pak při stíhačce v kopci vyčerpal síly a propadl se výrazně dozadu, kdežto italský jezdec bez větší námahy vyhrál první vrchařskou prémii na Col d’Aubisque a zamotal soutěž o krále hor.

Meintjes chce výš. První vážnější atak v celkové klasifikaci rozpoutal sedmý muž pořadí Jihoafričan Meintjes, který si vypracoval až tříminutový náskok a držel se přibližně minutu a půl za vedoucími cyklisty. Reálně tak ohrožoval Bardeta, Gauduho i Quintanu.

Neexistence pelotonu. Meintjes dobře využil situace, kdy se hlavní skupina mimořádně rozmělnila v kroužek lídrů a pár jejich domestiků. Najednou ztrátu neměl moc kdo sjíždět.

Nesmrtelný McNulty. Ve středu táhl nejlepší duo letošní Tour necelou hodinu a očesal zbytek hlavních favoritů, o den později opět sedl na čelo ve stoupání na zcela nový kopec Col de Spandelles. Neuvěřitelnou výkonnost ukázal Pogačarův domestik McNulty. Meintjesův náskok se rozplýval, Bardet odpadal a Mas, který se mimochodem také v první polovině etapy vydal dopředu, nevypadal dobře a propadal se závodem.

Pogačarovy první nástupy. Zpoza McNultyho se do dalšího nástupu pustil Pogačar, leč Vingegaard se za něj opět přilepil – zase jako jediný. Pak se k dvojici připojil Vingegaardův pomocník Kuss. A co víc, Jumbo má stále na čele v úniku van Aerta a k němu ještě Tiesje Benoota... Uběhly další minutky, dotáhli se Thomas, Yates či Quintana, a Pogačar za to opět vzal.

Klidný Thomas se zvedá. Rozhodl se pro novou taktiku, čtyřikrát krátce zvýšil tempo, aby Vingegaarda uvařil. Zničehonic se do útoku pustil i tempař Thomas a předjel oba hlavní aktéry boje o žlutý trikot. Pak Pogačar znovu udeřil a Vingegaard se poprvé připojil za jeho zadní kolo po delší chvíli... Slovinec v bílém dresu udržoval vysoké otáčky, předjel Thomase a doháněl s Vingegaardem v zádech jednoho uprchlíka za druhým – včetně Benoota. Van Aert přesto zůstával v klidu a k Dánovi se nevracel.

Zelená i s puntíky? Možná to bylo proto, že chtěl jet na vítězství v etapě a vedení týmu si ohromně věřilo. V kopci navíc odpadl Ciccone a najednou byl van Aert i ve hře o puntíkatý dres, čímž by získal unikátní kombinaci podobně jako legendární Eddy Merckx v roce 1969. Prémii na Col de Spandelles totiž ovládl a připsal si 10 bodů. Velký boj ale zuřil za ním.

Maximální riziko. Na závěr kopce zase nastoupil Pogačar, leč náskok nezískal. Ve sjezdu posléze ustřelilo zadní kolo Vingegaardovi, který byl kousíček od těžkého pádu. Krátce nato už šel v ostré zatáčce k zemi Pogačar a odřel se vzadu na stehně. Dánský rival na něj však sportovně počkal, oba si podali ruku a riskantní boj se přeměnil v klidnou jízdu. K oběma favoritům se připojili i Meintjes s Thomasem, Vingegaard měl k ruce Benoota a Kusse. Gaudu, Quintana, Vlasov a Yates zaostávali o minutu.

Dotáhnutí úniku. Nastala neobvyklá situace, tým Jumbo Visma v čele s Kussem naháněl van Aerta v úniku, aby Pogačar nazaútočil na Vingegaarda. Skupinka favoritů se znovu zužovala. Uprchlíci zbyli tři, vedle lídra bodovačky ještě po triumfu lačný Thibaut Pinot (FDJ) a další skvělý vrchař Daniel Martínez z Ineosu.

Únik, nebo lídři? Pinot nastoupil, ale oba jeho soupeři bez větších obtíží zaregovali, pak se do pedálů v horách opřel van Aert a Francouz odpadl. Favorité se dál přibližovali, až nakonec osamocení Vingegaard s Pogačarem Belgičana již bez Martíneze docvakli. 4,5 kilometru před cílem se rozhodlo, mladý Slovinec zaplatil za útoky a van Aert s plným nasazením otevřel Vingegaardovi cestu k cennému etapovému vavřínu.

Tour de France 2022

18. etapa, Lurdy - Hautacam (143,5 km)

1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 3:59:50, 2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -1:04, 3. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) -2:10, 4. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -2:54, 5. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -2:58, 6. Lucenko (Kaz./Astana-Kazachstán), 7. Martínez (Kol./Ineos Grenadiers) oba -3:09, 8. Kuss (USA/Jumbo-Visma) -3:27, 9. Vlasov (Rus./Bora-hansgrohe) -4:04, 10. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -4:09.

Průběžné pořadí: 1. Vingegaard 71:53:34, 2. Pogačar -3:26, 3. Thomas -8:00, 4. Gaudu -11:05, 5. Quintana (Kol./Arkéa-Samsic) -13:25, 6. Meintjes (JAR/Intermarché-Wanty-Gobert) -13:43, 7. Vlasov -14:10, 8. Bardet (Fr./DSM) -16:11, 9. Lucenko -20:09, 10. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers) -20:17.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Kouzlo pátého duelu. Sérii neukončuje, podle čísel rozhoduje. Vzepře se Třinec?

25. dubna 2024

Premium Ač se ve středečním finále ještě nerozhodlo o šampionovi, Pardubice jsou statisticky velkým...

Barcelona s Veselým a Satoranským první čtvrtfinále s Olympiakosem prohrála

24. dubna 2024  23:44

Jan Veselý s Tomášem Satoranským v dresu Barcelony prohráli první euroligové čtvrtfinále s...

Nejen politika, Růžička už zase i trénuje. Angažoval ho druholigový Most

24. dubna 2024  23:33

Trenér hokejových mistrů světa Vladimír Růžička si ve svém rodném kraji vyzkouší střídačku dalšího...

Liverpool v boji o titul ztrácí, prohrál na Evertonu. United odvrátili blamáž

24. dubna 2024  20:40,  aktualizováno  23:01

Krušné období fotbalistů Liverpoolu pokračuje. V krátké době znovu ztratili v boji o titul. Ve...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...