Pogačar sražen z trůnu, Vingegaard se po dni útoků obléká do žlutého

  12:15aktualizováno  18:19
Celou jedenáctou etapu Tour de France se tým Jumbo-Visma snažil dostat žlutého Tadeje Pogačara do úzkých, vyčerpat ho, ohrozit jeho suverénní průběžné vedení. Až pět kilometrů před cílem se lídrovi Jumba Jonasi Vingegaardovi podařilo slovinského cyklistu zlomit a velkým sólem si dojel pro žlutý dres i pro etapové vítězství. Pogačar v závěrečném stoupání na Col du Granon viditelně trpěl a dojel se ztrátou 2:51 minut na Dána Vingegaarda.
Jonas Vingegaard vítězí v 11. etapě Tour de France

Jonas Vingegaard vítězí v 11. etapě Tour de France | foto: AP

Jejich snažení začalo už sedmdesát kilometrů před cílem. Tam ve stoupání na Col du Télégraphe tým Jumbo-Visma poprvé nastoupil doposud nezpochybnitelnému muži ve žlutém Tadeji Pogačarovi.

Jenže Slovinec neměl problém na tento a každý z dalších útoků zareagovat.

Dalších šedesát pět kilometrů se tak zdálo, že není možné Pogačarovu pohodu narušit.

Jedenáctá etapa Tour de France

Sledovali jsme podrobně

Naopak cyklisté Jumba postupně odpadávali, včetně během dne několikrát útočícího Primože Rogliče, který se definitivně přeorientoval ze spolufavorita na domestika. A Pogačar vypadal stále plný sil, dokonce se k němu dotáhl i jeho věrný pomocník Rafal Majka, Slovinec tak nebyl na své protivníky sám.

Vystřílelo tedy Jumbo všechny své náboje zbytečně? Až pět kilometrů před cílem se ukázalo, že nikoli.

Mathieu van der Poel a za ním Wout van Aert v úniku 11. etapy Tour de France

Pokrývání neustávajících nástupů Vingegaarda a Rogliče před nájezdem na Galibier i vysoké tempo Wouta van Aerta, který táhl skupinu favoritů před posledním stoupání, vyčerpalo Pogačara natolik, že na útok Vingegaarda na svazích Col du Granon už nedokázal odpovědět.

Trpěl, postupně ho předjížděli dříve ztrácející jezdci, poprvé za tři roky na Tour de France vypadal zranitelný. Vingegaard mezitím dojížděl jednoho jezdce z úniku za druhým a nezastavitelně se blížil k premiérovému vítězství na Tour v kariéře a hlavně ke žlutému dresu.

Ze ztráty na Pogačara 39 vteřin před středeční etapou byl na vrcholu Col du Granon náskok 2:22. Před Slovince se dokonce v průběžném pořadí dostal Romain Bardet, nyní je tak až na třetím místě.

PORAŽENÝ. Zcela vyčerpaný Tadej Pogačar přijíždí do cíle 11. etapy, ve které přišel o žlutý dres.

„Těžko se mi hledají slova. Je to neuvěřitelné, o tomhle jsem celý život snil,“ neskrýval dojetí nový držitel žlutého dresu. „Průběh etapy jsme si naplánovali, asi každý ví, jaký náš plán byl. Stále útočit. Získal jsem na Tadeje hodně času, ale nikdy bych to nedokázal bez mého týmu. Ještě na Galibieru se zdál Tadej silný a všechny odpáral,“ popisoval.

„Druhé místo v celkovém pořadí je hezké, ale už jsem to zažil loni. Teď máme žlutý dres a budu o něj bojovat až do Paříže,“ slíbil nakonec Vingegaard.

Ve čtvrtek na francouzský státní svátek pojedou cyklisté nejtěžší etapu celého ročníku. Trasou do jisté míry kopíruje dnešní: opět se bude stoupat na Galibier, ovšem z druhé strany. Na závěr pak čeká slavných 21 serpentin na Alpe d’Huez.

Jak se vše odehrálo

Náročný horký den. 152 kilometrů, 4070 nastoupaných metrů a 32 °C. To čekalo na cyklisty v jedenácté etapě z Albertville na Col du Granon. S vědomím, že čtvrteční trasa bude ještě náročnější.

Profil 11. etapy Tour de France 2022

Věční rivalové kolegy. Hned po odmávnutí startu z pelotonu vystřelil vedoucí muž soutěže o zelený dres Wout van Aert (Jumbo-Visma). Jeho zadního kola se stihl zachytit Mathieu van der Poel (Alpecin-Dequenick), který byl dosud na Tour skoro úplně neviditelný. Van Aert s van der Poelem prosluli souboji v cyklokrosu a na silnici svou rivalitu jen prohloubili. O to překvapivější bylo vidět právě tyto dva závodníky, jak se střídají v tahání tempa, aby se společně odpoutali od pelotonu.

Wout van Aert a za ním Mathieu van der Poel v únik v jedenácté etapě Tour de France

Společnost pro duo na čele. Šestnáct kilometrů po startu se van Aert s van der Poelem dostali na sprinterskou prémii, na které muž v zelené získal plný počet bodů. Tím zvýšil svůj náskok na soupeře na 149 bodů. Po dalších sedmnácti kilometrech se podařilo na čelo dostat dalším třinácti jezdcům, mezi nimi i Simon Geschke (Cofidis) v puntíkatém dresu nebo dvojice týmu Bora-Hansgrohe Nils Politt a Maxmilian Schachmann.

Montvernierské tkaničky. Patnáct uprchlíků rychle získalo náskok přes tři minuty a jejich výhoda ještě vzrostla, když začali stoupat na Lacets de Montvernier, kopec tvořený sedmnácti úzkými serpentinami. Na jeho vrcholu byl jako první Pierre Latour (Total-Energies) a hned za ním puntíkatý Geschke.

TKANIČKY. Peloton šněruje stoupání na Lacets de Montvernier v 11. etapě Tour de France.

Van der Poel končí. Záhy po začátku stoupání odpadl z úniku van der Poel. Chvíli poté, co byl dojet pelotonem, se s Tour de France rozloučil definitivně a ze závodu odstoupil.

Jumbo útočí. Do cíle zbývalo sedmdesát kilometrů, když ve stoupání na Col du Télégraphe rozjel na čele pelotonu tempo Tiesj Benoot (Jumbo-Visma). Na něj navázal jeho týmový kolega Primož Roglič, jeho nástup byl však záhy smazán. Jumbo to tak zkusilo znovu na vrcholu Télégraphu a roztrhalo skupinu favoritů natolik, že k úpatí Galibieru sjížděli pouze Roglič, Vingegaard, Geraint Thomas (Ineos) a Tadej Pogačar.

Atak za atakem. Vingegaard s Rogličem zcela podle příruček využili svou převahu ve skupince a nedopřáli Pogačarovi chvíli oddychu. Nejprve zaútočil Vingegaard, když ho Pogačar dotáhl, nastoupil Roglič a takhle stále dokola. Pogačar ale dokázal na každý nástup zaragovat, také Thomas se pokaždé vrátil, a když se silnice opět zvedla, dojeli čtveřici zbylí favorité.

Tadej Pogačar ve žluté se brání útokům dvojice z Jumba Primoži Rogličovi (vlevo) a Jonasi Vingegaardovi v 11. etapě Tour de France.

Střecha Tour. Ve stoupání na nejvyšší bod letošního ročníku Col du Galibier nastoupil z prořídlé skupiny uprchlíků Warren Barguil (Arkea-Samsic). Svůj náskok udržel až do výšky 2642 metrů a získal tak cenu Henriho Desgrange. Ve skupině favoritů mezitím nastoupil Roglič, příliš škody však nenapáchal. Naopak když zrychlil Pogačar, byl to Roglič, který začal ztrácet. Nebyl ale sám. Ve stoupání postupně odpadli i Aleksandr Vlasov (Bora-Hansgrohe) nebo David Gaudu (FDJ).

Neohrožený žlutý dres. Tempu Pogačara nakonec stačil pouze Vingegaard, i když velkou sílu na svazích Galibieru předvedli i Thomas a Romain Bardet (DSM). Ti se k Pogačarovi s Vingegaardem dostali hned na začátku sjezdu. V klesání se pak ke žlutému dresu připojili i Adam Yates (Ineos), Nairo Quintana (Arkea-Samsic) i Vingegaardův domestik Kruijswijk. Pogačar k sobě naopak neměl žádného domestika.

ZATÍM SPOLU. Ve stoupání na Galibier se zdál Tadej Pogačar (ve žluté) neporazitelný. Jeho tempu stačil pouze Jonas Vingegaard.

Opět spolu. To se za okamžik změnilo, když k Pogačarově skupině dolétli závodníci vedení van Aertem, který se z úniku stáhl ke ztrácejícímu Rogličovi. S duem Jumba se mimojiné svezli Gaudu, Vlasov i Rafal Majka (UAE), čímž Jumbo ztratilo na Pogačara klíčovou výhodu.

Za vítězstvím? Dnes ne. Skvělý časovkář van Aert pokračoval ve vysokém tempu a favorité tak rychle stahovali náskok zbylých uprchlíků. Barguil se stále držel na čele, ale z jeho pětiminutového náskoku zbyly na úpatí cílového Col du Granon pouhé dvě minuty. Barguilovi navíc viditelně docházely síly a ještě k tomu ze skupiny favoritů nastoupil jeho týmový kolega Quintana, který ho posléze dojel. Ale ani jemu dnes nemělo být vítězství souzeno.

Nepředstavitelný moment. Kromě Kolumbijcova nástupu panoval dlouho mezi favority klid, jen Majkovo tempo postupně očesalo skupinu o Rogliče, Gauduho i Vlasova. Pak vystřelil Bardet, jeho nástup však nechal Majka i všichni ostatní bez povšimnutí. Následně zaútočil Vingegaard a nastal dosud nevídaný moment. Nejen, že se Pogačar svého hlavního soupeře v celkovém pořadí ihned nechytil, ani ho nedojížděl, dokonce začal ztrácet. Jedenáctá etapa převrátila všechny jistoty naruby.

Tour de France

11. etapa (Albertville - Col di Granon, 151,7 km):

1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 4:18:02, 2. Quintana (Kol./Arkéa-Samsic) -59, 3. Bardet (Fr./DSM) -1:10, 4. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -1:38, 5. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -2:04, 6. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers) -2:10, 7. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -2:51, 8. Lucenko (Kaz./Astana-Kazachstán) -3:38, 9. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) -3:59, 10. Barguil (Fr./Arkéa-Samsic) -4:16.

Průběžné pořadí: 1. Vingegaard 41:29:59, 2. Bardet -2:16, 3. Pogačar -2:22, 4. Thomas -2:26, 5. Quintana -2:37, 6. A. Yates -3:06, 7. Gaudu -3:13, 8. Vlasov (Rus./Bora-hansgrohe) -7:23, 9. Lucenko -8:07, 10. Mas (Šp./Movistar) -9:29.

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Manchester City přeskočil Liverpool, výhru nad Brightonem řídil Foden

25. dubna 2024  20:50,  aktualizováno  23:07

Aktualizujeme Fotbalisté Manchesteru City udělali dnešním vítězstvím 4:0 v Brightonu důležitý krok k obhajobě...

Drama v tiebreaku na závěr. Budějovice slaví jedenáctý titul v extralize

25. dubna 2024  21:16,  aktualizováno  22:29

Volejbalisté Českých Budějovic získali jedenáctý extraligový titul. Ve čtvrtém finále porazili...

Kvapilová se loučí s Duklou. Hvězda extraligy přestupuje do Prostějova

25. dubna 2024  22:14

Nejvíce bodující volejbalistka extraligy Nikol Kvapilová po pěti sezonách opouští Duklu Liberec, s...

Tři české jachtařky pro Paříž. Kvalifikovaly se i Burská s Tkadlecovou

25. dubna 2024  20:54

Český jachting bude na olympijských hrách po windsurfařce Kateřině Švíkové zastupovat i posádka...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...