Nezničitelný Cort. Na Tour se dočkal vítězství, Pogačar dál ve žluté

  13:30aktualizováno  17:39
Nejprve šedesátikilometrový souboj o denní únik, pak startovní pole zastavené několika demonstranty a nakonec parádní souboj o vítězství. Desátá etapa Tour de France nabídla mnohé. Prvenství si nakonec zajistil Dán Magnus Cort, Slovinec Tadej Pogačar udržel žlutý dres.
ODMĚNA. Dán Magnus Cort se raduje z vítězství v desáté etapě Tour de France.

ODMĚNA. Dán Magnus Cort se raduje z vítězství v desáté etapě Tour de France. | foto: AP

Je to pro něj obrovská odměna. Tolikrát to už Cort zkoušel, tolikrát v únicích bavil fanoušky svými neohroženými kousky.

Dopředu se vydal ve druhé, třetí, čtvrté i páté etapě. Tehdy mu byly vavřínem „pouze“ puntíkatý dres pro nejlepšího vrchaře či ocenění Bojovník dne.

Nyní slaví mnohem víc.

ONLINE

Desátou etapu Tour jsme sledovali podrobně

Devětadvacetiletý Dán ze stáje EF Education-EasyPost vyhrál spurt do kopce skupiny uprchlíků. Nejprve udolal finišujícího Španěla Luise Léona Sáncheze a těsně před čárou se dostal i před Australana Nicka Schultze.

Kolik rozhodlo?

Pár centimetrů.

„Když jsem dojížděl do cíle, viděl jsem pódium s nápisem Tour de France. Řekl jsem si: To bude moje, musí být. Bez ohledu na úsilí a cenu,“ popisoval Cort. „Je to obrovský úspěch.“

Cort se tak mohl radovat z třiadvacátého profesionálního triumfu v kariéře, na Tour slavil podruhé. Ve sbírce má i šest triumfů z Vuelty, z nichž tři posbíral v loňském ročníku.

„Jsem typ jezdce, který jde po etapách. A kde jinde ji vyhrát než zde? Tour de France je největší závod a zopakovat si na ní vítězství je skvělé,“ dodal Dán.

TĚSNÝ FINIŠ. Dán Magnus Cort (v růžové) a Australan Nick Schutz během finiše desáté etapy Tour de France.

Na desátém místě proťal pásku další bojovník - Němec Lennard Kämna. Pochopitelně byl zklamaný, chtěl zvítězit. Nechybělo ale mnoho a i on se mohl radovat.

Tadej Pogačar a spol. totiž po náročném začátku pojali etapu vlažněji a povolili uprchlíkům skoro desetiminutový náskok.

A právě ten znamenal, že Kämna (před etapou ztrácejí 8:43 minuty) mohl pomýšlet na celkové vedení.

Během posledního kopce ale peloton přeci jen zrychlil a Pogačar nakonec žlutý dres udržel. Pásku proťal s náskokem 11 sekund na Kämnu.

Němec ze stáje Bora-hansgrohe tak po desáté etapě figuruje na celkovém druhém místě. Třetí je Dán Jonas Vingegaard, který má manko 39 sekund. Další závodníci už ztrácejí přes minutu.

V etapě se ale dělo mnohem víc.

Nejprve nabídla tuhý souboj o denní únik. Peloton zprvu všechny pokusy zachytával a první hodinu jel více než padesátikilometrovou rychlostí.

Až po šedesáti kilometrech se konečně vytvořila skupina uprchlíků, která nakonec čítala 25 jezdců. Že by ale pak nastal klid?

Kdepak.

Když do cíle zbývalo zhruba 35 kilometrů, startovní pole zastavila sedmička demonstrantů, kteří podle oficiálních kanálů Tour vběhli na trať.

Desátou etapu Tour de France narušili demonstranti, i lídr Tadej Pogačar musel zastavit.

Všechny skupiny postupně sesedly z kola, čekaly, až se situace uklidní. „Budeme pokračovat, až bude silnice volná,“ sdělovali organizátoři.

Až zhruba o 15 minut později se mohlo znovu jet. Nejprve začal šlapat Ital Alberto Bettiol, který předtím zaútočil, pak s předchozím časovým odstupem pronásledovatelé a nakonec se do závodu vrátil i peloton.

Jak se vše odehrálo

Vzhůru do Alp! Nečíhala v ní taková stoupání jako Galibier, Col du Granon či Alpe d´Huez, ty přijdou později. Přesto desátá etapa Tour žádným odpočinkem nebyla. Na 148 kilometrech čekala čtveřice vrchařských prémií – dvě čtvrté, jedna třetí a jedna druhé kategorie.

Profil 10. etapy Tour de France 2022

Covid úřaduje. Když se cyklisté začali v Morzine řadit ke startu, chyběli mezi nimi Novozélanďan Bennett a Australan Durbridge. Pokračování jim překazily pozitivní testy na covid-19.

Boj o únik. Etapa byla vhodná pro zdárný únik. Proto se krátce po startu z pelotonu odpojoval jeden za druhým a snažili se odjet vpřed.

Nikdo nepojede. Balík ale všechny pokusy pokrýval a nikdo z odvážlivců si nevypracoval více než dvacet sekund k dobru. První hodina závodění proto nabídla urputný boj a cyklisté se v průměru pohybovali více než padesátikilometrovou rychlostí.

Tak teď? Až čtveřice Španěl Sánchez, Belgičan Gilbert, Francouz Rolland a Nizozemec van Baarle si vypracovala větší náskok. Že by denní únik?

My chceme taky. Kdepak. Během druhého stoupání dne z hlavní skupiny vystřelili další jezdci a chtěli se dotáhnout vpřed. I ty peloton nejprve stíhal, po několika kilometrech ale konečně zpomalil a denní únik byl na světě. Trvalo to šedesát kilometrů!

Známé tváře. Nakonec únik čítal pětadvacet závodníků. A byla to různorodá směsice. Jeli zde třeba Italové Ganna a Bettiol, Dánové Cort a Pedersen, Němec Kämna, Španěl Sánchez, Nizozemec van Baarle, Francouz Laporte…

Náskok roste. Tým UAE mezitím na čele pelotonu svěsil nohy a náskok první skupiny letěl vzhůru. Ani ne po dvaceti kilometrech už měla k dobru přes čtyři minuty.

Bettiol jede sólo. Zatímco náskok uprchlíků stále rostl, z čelní skupiny se odpoutal Bettiol a vydal se do sólové jízdy.

Stop. Demonstrace! Ta byla ale po chvíli přerušena. K Bettiolovi přijel motocykl pořadatelů a oznámil mu: Musíš zastavit, skupinu pronásledovatelů zastavili demonstranti!

Desátou etapu Tour de France narušili demonstranti.

Pokračujeme. Po Bettiolovi a stíhací skupině musel zastavit i peloton a závod byl zhruba na patnáct minut přerušen. Když se situace uklidnila, pořadatelé pustili cyklisty zpět na trať. Pokračovalo se podle předchozích rozestupů.

Nástup za nástupem. Bettiol setrvával osamoceně na čele i při vjezdu na závěrečnou vrchařskou prémii. Za ním se rozpoutal boj. Ze skupiny pronásledovatelů to zkoušeli van Baarle, Kämna… A grupa se začala rozpadat.

Máme ho. Jedenáct kilometrů před cílem se k Bettiolovi připojila sedmička, v níž byl i van Baarle. Po chvíli se ještě rozrostla a dotáhl se do ní i Kämna. Ten měl motivaci navíc – peloton totiž ztrácel už přes devět minut, což by znamenalo, že se oblékne do žlutého.

Sánchez jede. Bettiol za to poté vzal ještě jednou, jenže už neměl dost sil. A zatímco se propadal, do útoku přešel Španěl Sánchez. 5,7 kilometru před páskou zabral a získal přes deset sekund k dobru.

Zase spolu. Ani on ale svůj pokus nedotáhl do zdárného konce. Nejprve ho dojela druhá skupina, během posledního kilometru i třetí.

Nezničitelný Cort. O vítězi tak rozhodl až závěrečný spurt. A byl to parádní souboj. Nejprve za to znovu vzal Sánchez, pak Schulz. Všechny ale pokořil Dán Cort, který si po dnech strávených v únicích připsal etapové vítězství.

Cyklistický závod Tour de France

10. etapa (Morzine - Megéve, 148,5 km)

1. Cort (Dán./EF Education-EasyPost) 3:18:50, 2. Schultz (Austr./BikeExchange-Jayco) stejný čas, 3. Sánchez (Šp./Bahrajn Victorious) -7, 4. Jorgenson (USA/Movistar) -8, 5. Van Baarle (Niz./Ineos Grenadiers) -10, 6. Zimmerman (Něm./Intermarché-Wanty-Gobert) -15, 7. Thomas (Fr./Cofidis) -18, 8. Leknessund (Nor./DSM) -20, 9. Wright (Brit./Bahrajn Victorious), 10. Kämna (Něm./Bora-hansgrohe) oba -22.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 37:11:28, 2. Kämna -11, 3. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -39, 4. Thomas -1:17, 5. A. Yates (oba Brit./Ineos Grenadiers) -1:25, 6. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -1:38, 7. Bardet (Fr./DSM) -1:39, 8. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers) -1:46, 9. Mas (Šp./Movistar), 10. Sánchez oba -1:50.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Verstappen ovládl sprint v Číně, daleko za ním druhý Hamilton a třetí Pérez

20. dubna 2024  7:01

Nizozemský jezdec Max Verstappen vyhrál sprint v rámci Velké ceny Číny formule 1 a upevnil si...

Pro čtrnáctý titul za sebou, pro 303. výhru v řadě. Anebo USK zaskočí Žabiny?

20. dubna 2024  5:58

Basketbalistky ZVVZ USK Praha zaútočí čerstvě po zisku bronzových medailí v Eurolize na 18. český...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

Perušič se Schweinerem v Tepicu přehráli Poláky, s Brazilci následně vzdali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  22:15

Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na turnaji plážového volejbalu Pro Tour kategorie Elite...

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...