73 km do cíle

Máme za sebou vrchařskou prémii, na které dva body sebral Nils Politt a jeden bod má z průjezdu Stefan Küng.

75 km do cíle

Pojďme si zrekapitulovat obsazení úniku i s týmovou příslušností:  André Greipel (Israel-Start Up-Nation), Edward Theuns (Trek-Segafredo), Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step), Imanol Erviti (Movistar), Nils Politt (Bora-hansgrohe), Stefan Küng (Groupama-FDJ), Stefan Bissegger (EF Education-Nippo), Connor Swift (Arkea-Samsic), Harry Sweeny a Brent Van Moer (Lotto Soudal), Luka Mezgec (BikeExchange), Sergio Henao (Qhubeka-Nexthash), Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies).

77 km do cíle

Zastoupení v úniku má hned 12 týmů. Jenom Lotto Soudal je ve skupině ve dvojici.

82 km do cíle

Udrží se také zajímavá tradice, že pokud šlo o dojezd etapy v Nimes, tak na Tour de France ho ještě nikdy nevyhrál muž v zeleném dresu, což právě nyní Cavendish je.

85 km do cíle

Připomeňme si, že dnešek měl být dnem, kdy Mark Cavendish vyrovná rekord v počtu vítězných etap na Tour de France. Teď ale můžeme říct, že Eddy Merckx může být v klidu, dnes jeho rekordní číslo 34 ještě odolá.

90 km do cíle

S více než desetiminutovým náskokem k dobru si mohou být jezdci ve skupině už pomalu jisti, že si to dnes rozdají o vítězství mezi sebou. 

95 km do cíle

Představme si jednu z hvězd třináctičlenného úniku

100 km do cíle
Lídr průběžného pořadí Tour

Na špici pelotonu šlape do pedálů sestava UAE Team Emirates, na čtvrté až páté pozici se v závětří drží vedoucí jezdec závodu Tadej Pogačar. Peloton se drží devět a půl minuty za vedoucí skupinou, a nic nenasvědčuje tomu, že by to chtěl někdo měnit.

105 km do cíle

Vraťme se k odstoupení Petera Sagana ze závodu. Potvrdil, že za jeho potížemi s kolenem stojí pád ve 3. etapě. Sagan podle svých slov věřil, že se dostane zpět do pohody, předevčírem ale kolenem udeřil do řidítek a včera si ho přetáhl na Mont Ventoux, což rozhodlo.

Sagan opustil Tour. Když nemůžu hýbat nohou, jak můžu jezdit, řekl

přečíst článek
111 km do cíle
Lídr průběžného pořadí Tour

Zajímavá zpráva přišla z týmu UAE Team Emirates. S ohledem na cirkulující spekulace o jeho dominantní výkonnosti se Tadej Pogačar rozhodl, že pojede i na podzim Vueltu, aby dokázal, že je schopen špičkově závodit během delšího časového úseku.

115 km do cíle

Skupina uprchlíků má před pelotonem k dobru už osm a půl minuty. Pochopitelně není konec, dokud není konec, ale začíná být pravděpodobné, že vítěz dnešní etapy vzejde právě z této skupiny. 

115 km do cíle

Boční vítr Cavendishe „nechytil“ a Cav je zpět v balíku. Pokojně tam dojel a pozdravil se s ostatními jezdci.

119 km do cíle

Grafika oficiálního webu Tour de France signalizuje rodící se drama! Mark Cavendish by se podle ní měl pohybovat až za pelotonem, za ním má 50vteřinový odstup! Vypadá to, že Cavendish má nějaké potíže s botou, které musí vyřešit.

124 km do cíle

Řekněme si, že na hvězdné Cavendishovo spurtování to dneska přestává vypadat. Hrají proti němu i pragmatické důvody; tým Deceuninck–Quick-Step se včera hodně vyšťavil při přejíždění Mont Ventoux a těžko se mu bude dnes chtít smazávat ztrátu, která je nyní již více než šestiminutová. 

126 km do cíle

Pět a půl minuty pro uprchlíky. 

128 km do cíle

Náskok třináctičlenné skupiny vyskočil na čtyři a půl minuty, a to už je výrazná „sekera“ pro peloton! Samozřejmě jsme viděli už daleko vyšší rozestupy a neznamenalo to, že únik dojede až do cíle, ale na bočním větru to už hodně naznačuje!

130 km do cíle

Náskok skupiny před pelotonem se dál zvyšuje, nyní už je větší než dvě a půl minuty. Z pohedu celkového pořadí není zajímavá, nejvýše postaveným „uprchlíkem“ je Sergio Henao z týmu Qhubeka-Nexthash na 22. místě. Na první místo má ztrátu 51 minut.

132 km do cíle

Pojďme se podívat na složení skupiny upchlíků: jsou v ní André Greipel, Edward Theuns,Julian Alaphilippe, Imanol Erviti, Nils Politt, Stefan Küng, Stefan Bissegger, Connor Swift, Harry Sweeny, Brent Van Moer, Luka Mezgec, Sergio Henao a Edwald Boasson Hagen. Pořádná kvalita, co říkáte? 

136 km do cíle

Po hektickém začátku se zdá, že jsou všichni spokojeni. Peloton zpomalil, za únikem se pohybuje s odstupem 90 vteřin a to asi nebude konečné číslo. 

139 km do cíle

Skupina má zhruba 20vteřinový náskok. Pohybuje se v ní i André Greipel, tedy elitní sprinter.

140 km do cíle

Na čele se utvořila skupina s drbným náskokem. Její součástí je i Julian Alaphilippe, což je uklidňující zpráva pro Marka Cavendishe. Dobrá zpráva je to proto, že Cavendishův tým podle nepsaného zákona nemusí přiložit ruku k dílu při stahování úniku a pošetří tak síly do finiše.

148 km do cíle

Informace nyní asi hlavně pro sázkaře a historiky: Cavendish je v první skupině, poblíž je vidět i žlutý dres.

150 km do cíle

Na vlajkách kolem silnice vidíme, jaký vítr na cyklisty právě nyní fučí. Peloton to okamžitě rotrhlo na tři skupiny! Jsou mezi nimi zhruba půlminutové rozestupy, a to je první velmi důležitá zpráva z trati.

155 km do cíle
159 km do cíle

Máme odstartováno!

Peloton se dal do pohybu, pokrývá právě neutrální zónu a míří k oficiálnímu startu.

Organizátoři kvůli silnému větru odložili start 12. etapy o 10 minut. I to je důkazem, že nás čeká sice téměř absolutní rovina, ale i na ní se zřejmě odehraje pěkná divočina, která klidně může promluvit i do průběžného pořadí. Jak říkají jezdci: v takové etapě Tour de France zcela jistě nevyhrajete, ale můžete ji v ní prohrát!

Pojďme si ještě jednou projít včerejší historickou 11. etapu s dvojím výstupem na Mont Ventoux z pohledu jezdců.

Nová éra na Mont Ventoux. Jak Pogačar zvýšil náskok, ale ukázal i první slabost

přečíst článek

Slovenský bohatýr není zdaleka prvním velkým jménem, které končí na letošní Tour de France. Seznam těch, co neuvidí cíl v Paříži, se výrazně rozrostl po včerejší etapě a dvojím výšlapu na Mont Ventoux. Etapu nedokončili Tony Martin (po pádu), dále pak Victor Campaenaers, Tiesj Benoot, Clément Russo, Miles Scotson, Tosh Van der Sande a Dan McLay. Do časového limitu se nevešel Luke Rowe ze sestavy Ineos Grenadiers.

Pro Petera Sagana je to první Tour de France, během které neoblékl zelený dres pro nejlepšího spurtera. Ten byl v minulých letech ve Francii jeho nejběžnějším pracovním oděvem. Nejde však o první Tour, kterou nedokončí; před čtyřmi lety byl za střet při hromadním dojezdu ze závodu vyloučen.

Než budeme pokračovat, je tady jedna horká novinka - Peter Sagan kvůli zranění končí na letošní Tour de France! Sagan uspořádal před startem krátkou tiskovou konferenci, kde oznámil, že po pádu ve 3. etapě cítil bolest v koleni.

Největším favoritem na etapový triumf je ovšem letošní fenomén hromadných dojezdů Mark Cavendish. Radoval se již třikrát, čímž navýšil svůj počet etapových prvenství na třicet tři. Pokud by to dokázal zopakovat i dnes, vyrovnal by na čele historického pořadí vyhraných etap nejslavnějšího závodu světa slavného Eddyho Merckxe.

Jenže na širokých otevřených silnicích může dojezd výrazně poznamenat velmi silný vítr, obvyklý v okolí Nîmes, jedné z nejteplejších oblastí Francie. Rýsuje se tak i šance na únik v závěrečných desítkách kilometrů a možné vítězství některého z klasikářů. Pomýšlet na něj bude i Belgičan van Aert.

Další úsek trasy vedoucí do Nîmes je sice hodnocen jako rovinatý, ale reálně je docela zvlněný. V poklidném okolí levandulových polí či nádherných jeskyní může etapa vyvolávat dojem, že se bude rozhodovat až v úplném závěru. Tak jako posledně před dvěma lety, kdy měl největší radost Caleb Ewan.

Výškový profil 12. etapy:

  • Tour de France 2021 / výškový profil 12. etapy

    Tour de France 2021 / výškový profil 12. etapy / Autor: Tour de France