Wout van Aert (vpředu) a Kenny Elissonde během úniku v 11. etapě Tour de France.

Wout van Aert (vpředu) a Kenny Elissonde během úniku v 11. etapě Tour de France. | foto: Reuters

Dvojitému výšlapu na Mont Ventoux kraloval van Aert, Pogačar dál ve žlutém

  • 159
Předvedl další ukázku své všestrannosti. Je trojnásobným mistrem světa v cyklokrosu, na silnici konkuruje nejlepším sprinterům a tentokrát předčil i všechny vrchaře. Wout van Aert ze stáje Jumbo-Visma opanoval jedenáctou etapu Tour de France s dvojitým výjezdem na Mont Ventoux. Tadej Pogačar z UAE Emirates udržel žlutý dres.

V úterní rovinaté etapě skončil po souboji s nejlepšími sprintery druhý.

Další den v horském dějství s dvěma výšlapy na Mont Ventoux vyhrál.

Wout van Aert znovu potvrdil, že nezná limity.

ONLINE

Jedenáctou etapu jsme sledovali podrobně

Šestadvacetiletý Belgičan figuroval v denním úniku. Krátce po zahájení druhého výstupu na „Větrnou horu“ nastoupil a dotáhl se na Kennyho Elissonda, který zaútočil ještě před ním.

Závodník Jumbo-Visma jel skvěle, neúnavně. Strojovým tempem ukrajoval jeden metr za druhým z náročného stoupání a po chvíli se začal vzdalovat i svému soupeři z Treku.

A jel si pro triumf.

„Mnohokrát jsme na této Tour měli smůlu. I dnes, když jsme ztratili Tonyho Martina,“ líčil Belgičan. „Chtěl jsem to proto hodit za hlavu a soustředit se jen na silnici přede mnou.“

Ve své profesionální silniční kariéře slavil už po třiadvacáté. Na Tour de France přidal k jednomu vítězství z roku 2019 a dvěma z roku 2020 čtvrtý úspěch.

„Mont Ventoux je jedním z nejikoničtějších stoupání na světě. Vítězství na něm proto považuju možná za největší v mé kariéře,“ radoval se.

Druhou a třetí příčku obsadila dvojice Treku Elissonde, respektive Bauke Mollema.

Z jezdců na celkové pořadí tentokrát nebyl nejsilnější Tadej Pogačar, ale Jonas Vingegaard, náhrada týmu Jumbo-Visma za odstoupivšího Primože Rogliče.

Čtyřiadvacetiletý Dán nastoupil zhruba kilometr a půl před vrcholem druhého průjezdu přes Mont Ventoux.

Byla to od něj ukázka síly. Ze soupeřů mu stačil jen Pogačar, jenže i on po chvíli poznal: Ne, dnes je lepší on.

I přes to však Vingegaard na Pogačara žádné sekundy nezískal. Během sjezdu do cílového Malaucéne ho dvaadvacetiletý Slovinec dojel.

Pogačar obsadil v etapě čtvrté místo, pátý byl Rigoberto Urán (Education-Nippo), šestý Richard Carapaz (Ineos) a sedmý Vingegaard.

Tadej Pogačar (ve žluté) si hlídá své soupeře během 11. etapy Tour de France.

Největší trápení si prožil Ben O´Connor z AG2R, po senzačním triumfu v Tignes druhý muž klasifikace.

Australan se Mont Ventoux protrápil, jeho výraz značil, jak trpí. Celkově se propadl na páté místo se ztrátou 5:58 minuty na Slovince.

Na druhou příčku pořadí se tak posunul Urán, který ztrácí na Pogačara 5:18 minuty. Třetí je Vingegaard (+5:32) a čtvrtý Carapaz (+5:33).

Jak se vše odehrálo

Dvakrát na Mont Ventoux. Pro jedenáctou etapu Tour si pořadatelé připravili pořádnou lahůdku: dvojité stoupání na legendární Mont Ventoux. Kromě něj cyklisté zdolávali na necelých 199 kilometrech i další výšlap první kategorie – Liguiére.

Tour de France 2021 / výškový profil 11. etapy

Čekání na únik Ještě před tím než však přišli na řadu vrchaři, se nacházela sprinterské prémie. I proto se týmy pomýšlející na zelený dres snažily blokovat prvotní pokusy o únik a udržet hlavní pole pohromadě.

Hvězdná dvojice. To se jim ale příliš nedařilo. Dopředu se totiž vydali Alaphilippe s Quintanou a vypracovali si malý náskok. První jmenovaný poté Kolumbijci pláchl a pokračoval sám.

Jumbo v pěti. Rychlé tempo balíku odnesl Tony Martin z Jumbo-Visma. Upadl, dlouho ležel s krvavými zraněními v krajnici a bylo jasné: tour pro něj skončila. Jeho stáj tak po odstoupení Rogliče a Gesinka pokračuje jen v pěti.

Francouz jede. Alaphilippe hýřil aktivitou. Nejprve vybral sprinterům prémii a poté se zapojil i do prvního vážnějšího úniku. Spolu s ním v něm jeli Dan Martin z Israele, Perez z Cofidisu a Roland z B&B Hotels.

Julian Alaphilippe (vlevo) a Dan Martin projíždějí po trati 11. etapy Tour de France.

Pronásledovatelé. Že by byl denní únik vytvořen? Kdepak. Čtveřici se z pelotonu vydalo stíhat dvanáct jezdců, mezi nimiž figurovali i van Aert z Jumba či Mollema z Treku.

Spolu. Několik kilometrů před začátkem prvního výjezdu na Mont Ventoux si dvanáctka jezdců mohla oddechnout: Dotáhli jsme se na čelo. Peloton, který táhl hlavně tým Ineos, byl tou dobou pozadu o pět minut.

Dělení. Čelní skupina však pohromadě nevydržela dlouho a během úvodního stoupání na Mont Ventoux se rozdělila na několik částí. Vepředu zůstalo osm jezdců, mezi kterými nechyběli Alaphilippe, van Aert a později se dotáhl i Mollema.

Mont Ventoux II. Právě Mollemův tým – Trek – měl velké plány. V čelní skupině měl totiž tříčlenné zastoupení. To se potvrdilo a krátce po zahájení druhého výstupu na Mont Ventoux se do sólového úniku vydal Elissonde.

Van Aert kontruje. Krátce po Elissondově nástupu se dopředu pustil i van Aert. Belgičan se na svého soka dotáhl, chvíli jel s ním a 11 kilometrů před vrcholem zaútočil. A začal se Francouzovi vzdalovat.

Tadej Pogačar jede ve žlutém dresu během 11. etapy Tour de France.

Útok Vingegaarda. Favorité se dlouho hlídali. Až kilometr a půl před vrcholem zaútočil Vingegaard z Jumbo-Visma. Čtyřiadvacetiletého Dána se držel jen Pogačar, jenže i on po chvíli nestíhal.

Belgický triumf. Van Aert si pohodlně udržoval náskok a daleko před páskou mohl slavit. Zvýraznit už tak skvělý den stáje Jumbo-Visma mohl Vingegaard, jenže ve sjezdu do cíle o svůj náskok přišel a Pogačar a spol. ho dojeli.

Cyklistický závod Tour de France

11. etapa Sorgues - Malaucene (198,9 km)

1. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 5:17:43, 2. Elissonde (Fr./Trek-Segafredo), 3. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) oba -1:14, 4. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates), 5. Urán (Kol./EF Education-Nippo), 6. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers), 7. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) všichni -1:38, 8. Lucenko (Kaz./Astana-Premier Tech), 9. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe) oba -1:56, 10. Mas (Šp./Movistar) -3:02.... 71. Vakoč (ČR/Alpecin-Fenix) -24:38.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar 43:44:38, 2. Urán -5:18, 3. Vingegaard -5:32 4. Carapaz -5:33, 5. O'Connor (Austr./AG2R-Citroën) -5:58, 6. Kelderman -6:16, 7. Lucenko -6:30, 8. Mas -7:11, 9. G. Martin (Fr./Cofidis) -9:29, 10. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -10:28....114. Vakoč -2:03:46.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa