Reportáž skončila 26. 6. 2021 17:41

Tour de France 2021, 1. etapa

Etapu komentuje Dan Hübsch.

Skupinku pěti závodníků na čele tvoří Franck Bonnamour z B&B Hotels, Danny van Poppel z Intermarché, Cristian Rodriguez z Totalenergies, Anthony Perez z Cofidisu a Ide Schelling z Bory

180 km do cíle

S drobným náskokem před pelotonem se utvořila skupinka pěti závodníků.

182 km do cíle

V dnešní etapě si cyklisté rozhodně neodpočinou. Po první vrchařské prémii je čeká ještě pět dalších. Přibližně po dvanácti kilometrech začne druhé stoupání čtvrté kategorie na Côte de Rosnoën.

188 km do cíle

Po dalších pokusech o únik začalo úvodní stoupání čtvrté kategorie (Côte de Trébéolin). Na jeho vrcholu vítězí Victor Campenaerts a připisuje si první bod v boji o puntíkatý dres.

194 km do cíle

První pád letošní Tour, na zemi několik jezdců.

197 km do cíle

Okamžitě po startu se někteří jezdci pokouší dostat do úniku. Mezi nimi například Max Walscheid a Victor Campenaerts z Qhubeky.

Je to tady, 1. etapa letošní Tour de France právě začala!

108. ročník Tour de France odstartuje ve 12:30. Závodníci už vyrazili, momentálně projíždí Brestem a čekají na ostrý start.

Přímo se nabízí jména jako Julian Alaphilippe či Wout van Aert. Žlutý trikot by také mohl uzmout nováček na Tour, Mathieu van der Poel, nebo loni fenomenální Švýcar Marc Hirschi. Ředitel závodu Christian Prudhomme pak upozorňuje na větrné úseky v druhé polovině etapy, které závod mohou ovlivnit.

Závěrečné tříkilometrové stoupání na Côte de la Fosse aux Loups ve své první třetině dosahuje sklonu až 14 %. Právě zde se nejspíš celý peloton roztrhá a rozhodne se o vítězi. Dá se očekávat, že závod sedne silovým a výbušným jezdcům s rychlým „vsazením“ do kopce.

Ne v Kodani, jak bylo původně v plánu, ale v Brestu (historicky už počtvrté) odstartuje letošní Tour de France. A hned hezky zostra. Autem byste se sice mezi startovním a cílovým městem pohodlně přemístili za 25 minut, závodníky ale v Bretani čeká kopcovitý terén s hned šesti vrchařskými prémiemi čtvrté či třetí kategorie.

Výškový profil první etapy:

  • Tour de France 2021 / výškový profil 1. etapy

    Tour de France 2021 / výškový profil 1. etapy / Autor: Tour de France