Reportáž skončila 26. 6. 2021 17:41

Tour de France 2021, 1. etapa

Etapu komentuje Dan Hübsch.

54 km do cíle

K puntíkatému dresu chybí Ide Schellingovi už jen sedm kilometrů. Tam by měl přejet vrchol Côte de Saint-Rivoal, na který vede dva a půl kilometru dlouhé stoupání čtvrté kategorie s průměrným sklonem 3,9 %. 

Boj o další body na sprinterské prémii: 

Ide Schelling vítězí na první sprinterské prémii letošní Tour:

61 km do cíle

17 bodů za druhé místo na sprinterské prémii bere Caleb Ewan, za ním Peter Sagan s 15 body.

62 km do cíle

Třiadvacetiletý Nizozemec z týmu Bora-Hansgrohe, Ide Schelling, má náskok přibližně dvou minut a vítězí na sprinterské prémii.

65 km do cíle

Pětice jezdců z původního úniku už byla pohlcena pelotonem. Na sprinterské prémii tak budou i cyklisté z hlavního balíku bojovat o výrazně větší počet bodů.

67 km do cíle

Už teď je tak v podstatě jisté, že ani po dnešku se Anthony Perez do bílého dresu s červenými puntíky neoblékne. Naopak se k němu čím dál více přibližuje Ide Schelling.

71 km do cíle

Ide Schelling už se blíží ke sprinterské prémii v Brasparts s náskokem přes dvě minuty před pěticí jeho nejbližších pronásledovatelů. Ti budou asi brzy pohlceni pelotonem, který ztrácí necelých třicet sekund.

Porovnání rychlostí pelotonu a původní šestice na čele v prvních 90 kilometrech etapy:

78 km do cíle

Paret-Peintre se snaží dostat zpět do hlavního balíku. Pomáhá mu jeden z jeho týmových kolegů. Na zemi s ním po pádu v Châteaulinu skončili Joris Nieuwenhuis z DSM. 

80 km do cíle

Ide Schelling si velmi rychle vypracoval náskok jedné minuty před dalšími pěti jezdci z úniku.

83 km do cíle

Ide Schelling si připisuje bod do soutěže o puntíkatý trikot za vítězství na Côte de Stang ar Garront a rovnou nastupuje do samostatného úniku!

84 km do cíle

A pozor, další pád několika jezdců v pelotonu. Ze země se těžce zvedá Aurélien Paret-Peintre z AG2R.

  • Petr Vakoč pracuje na čele pelotonu během první etapy Tour de France.

    Petr Vakoč pracuje na čele pelotonu během první etapy Tour de France. / Autor: Reuters

88 km do cíle

Pět kilometrů chybí na vrchol dalšího kopce čtvrté kategorie Côte de Stang ar Garront (délka: 2 kilometry, průměrný sklon: 3,4 %).

Vedoucí šestka závodu: 

91 km do cíle

Už jen minuta a půl dělí peloton a šestici na čele.

93 km do cíle
Petr Vakoč

Hlavní skupinu před Timem Declerqem táhl pár kilometrů opět Petr Vakoč. Právě teď se však oba zmínění znovu vystřídali.

95 km do cíle

Rychlostní průměr etapy se drží lehce nad 42 kilometry za hodinu. Tímto tempem by měli závodníci do cíle dorazit přibližně v 17:13.

100 km do cíle

Peloton z první pozice nejdéle táhne asi Tim Declerq z Quick-Stepu. Neutahatelný jezdec s přezdívkou El Tractor se tak objevuje na své typické pozici a znovu odvádí skvělou práci pro svůj tým.

Anthony Perez z Cofidisu, který se pohybuje v šestici na čele, momentálně vede v pořadí vrchařské soutěže. Do jejího vedení se dostal i loni ve třetí etapě, v níž však později spadl a musel odstoupit. Obleče si po dnešní etapě puntíkatý dres?

108 km do cíle

Časová výhoda jezdců na čele klesala dokonce až k jedné minutě a čtyřiceti sekundám. Následně však peloton trošku zvolnil a náskok úniku opět vystoupal nad dvě minuty.

111 km do cíle

Po průjezdu Quimperem se cyklisté vrací zpět na sever směrem k Brestu. Cílové Landerneau je od startovního města vzdáleno opravdu jen asi 25 kilometrů.

113 km do cíle
Petr Vakoč

Na čele pelotonu se stále pohybuje i Petr Vakoč. Náskok vedoucí skupinky pomalu padá ke dvěma minutám.

117 km do cíle

Nyní se závodníci pohybují ve městě Quimper, které je známé keramikou fajáns. Ta se pokrývá bílou glazurou a následně zpravidla zdobí malbou. Právě do Quimper v roce 2018 mířila etapa naposledy a zvítězil zde Peter Sagan.

126 km do cíle

Ze skupinky uprchlíků na pár minut vypadl Danny van Poppel. Teď už je opět zpátky mezi závodníky ve vedení.

128 km do cíle

V pelotonu při průjezdu bufetem zničehonic spadl Julien Bernard z Treku. Francouzský jezdec je naštěstí v pořádku.

Peloton zatím nejvíce táhne tým kolem Juliana Alaphilippa, Deceuninck-Quick-Step:

136 km do cíle

Na Côte de Locronan vítězí Anthony Perez, který setřásl další dva soupeře v pěkném souboji o dva body do vrchařské soutěže. Jeden bod sebral druhý Ide Schelling.

137 km do cíle

Šestice na čele už vyšlapává první metry krátkého, ale zato velmi prudkého výjezdu na Côte de Locronan (délka 900 metrů, sklon 9,3 %).

Mathieu van der Poel také musel měnit tretry, vrátil se však bez problémů zpět do hlavního balíku: 

145 km do cíle

Náskok skupinky na čele závodu se snížil na zhruba 2 minuty a 40 vteřin. Peloton nyní táhnou týmy Ineos, Alpecin-Fenix a Deceuninck-Quick-Step.

Mezi největší favority dnešní etapy bude patřit jeden z pětačtyřiceti nováčků na Tour, Mathieu van der Poel. Jeho týmu, Alpecin-Fenix, dnes UCI povolila start ve fialových retrodresech se žlutými rukávy. To vše na počest van der Poelova dědečka a legendárního francouzského cyklisty, Raymonda Poulidora.

Přímo na místě máme také našeho zpravodaje, Tomáše Macka. Během první hlušší pasáže dnešní etapy se můžete začíst do jeho článku o favoritech závodu, očekáváních či situaci v hvězdami nabitém týmu Ineos Grenadiers.

Dva skvělí Slovinci versus čtyři lídři Ineosu. Začíná divadlo jménem Tour

přečíst článek

Zde se můžete ještě z trošku jiného pohledu podívat, jaká dnešní etapa bude:

163 km do cíle
Petr Vakoč

Na čele pelotonu se pohybuje také jediný český zástupce v závodě, Petr Vakoč.

166 km do cíle

Dva hodnocené kopce už máme za sebou, nyní jezdci pojedou přibližně 30 kilometrů po kopcovitém terénu zakončeném prudkým stoupáním třetí kategorie na Côte de Locronan.

170 km do cíle

Na Côte de Rosnoën vítězí Danny van Poppel a získává bod do vrchařské soutěže.

Ostrý start první etapy vyvolal okamžité zrychlení v pelotonu.

173 km do cíle

K vedoucí pětici se ještě přidal Conor Swift z týmu Arkéa Samsic. Náskok kompletní šestice nyní činí 3 minuty a 30 sekund.