Startuje Tour v bublině. S rouškami, omezeními i spoustou favoritů

  15:59
Po přesunutí olympijských her v Tokiu i evropského šampionátu fotbalistů na příští rok je Tour de France suverénně největší sportovní akcí roku 2020. O to přísnější bezpečnostní opatření zavádí. Budou dostatečná, aby se závod dojel do konce? Co všechno na cyklisty a fanoušky čeká? Startuje 107. ročník.
NICE V ROUŠCE. Start Tour je doprovázen tvrdými bezpečnostními opatřeními.

NICE V ROUŠCE. Start Tour je doprovázen tvrdými bezpečnostními opatřeními. | foto: AP

V normální době ten závod navštíví na 10 milionů fanoušků. Stojí netrpělivě na startu a touží po podpisu svého favorita, občas se s ním dokonce i vyfotí. Pak se přesunou na trať a fandí, co to jde. Někteří často po dlouhých 23 dnů, co Tour de France trvá.

Letos ne.

Top 5 favoritů

Egan Bernal, 23 let, Ineos
Jediný muž na startu, který dovezl žlutý trikot až do Paříže, obhájce loňského prvenství. Nemá sice v týmu Chrise Frooma ani Gerainta Thomase, zato se může spolehnout na vítěze Gira Richarda Carapaze nebo mladého Pavla Sivakova. Otázkou je, co s ním udělají bolavá záda.

Primož Roglič, 30 let, Jumbo-Visma
Nebýt pádu na Critériu du Dauphiné, do závodu by šel jako jasný favorit číslo 1. Po koronavirové pauze měl ze všech mužů toužících po žlutém dresu nejlepší formu. Má také skvěle sladěný a tuze silný tým. Udrží formu po tři týdny a překoná následky pádu?

Thibaut Pinot, 30 let, FDJ
Loni byl jediným cyklistou, který dokázal Egana Bernala odpárat na dlouhém stoupání. V předposledním týdnu Tour byl suverénně nejsilnějším vrchařem v závodě. A pak se zranil. Ve 30 letech chce vrátit titul do Francie.

Nairo Quintana, 30 let, Arkéa Samsic
Kdyby se Tour jela na přelomu února a března, nejspíš by vyhrál. Měl fantastickou formu, kdykoliv se silnice zvedla, všem ujel. V červenci ho ale srazilo v Kolumbii auto a od té doby ho pobolívá koleno. Překoná to?

Tom Dumoulin, 29 let, Jumbo-Visma
Možná trochu zapomenutý šampion. Vždyť Nizozemec podobně jako Chris Froome skoro rok nezávodil. V posledním přípravném klání Critérium du Dauphiné už ukazoval zlepšující se výkonnost. Pracoval pro Rogliče a stejně skončil sedmý.

Letos na závodě nebude normální zhola nic.

Už Grand Départ, tedy slavnostní start, je celoplanetární situací poznamenaný.

Nice je kvůli zvyšujícímu se počtu nakažených koronavirem nově v červené zóně, restrikce ve městě i v celém regionu jsou obrovské.

Davy fanoušků tak v sobotu budou omezeny jak na startu a v cíli, tak také na stoupáních. Tam se diváci dostanou pouze na kole nebo pěšky a s ochranou přes ústa a nos.

„Autem se nahoru nedostane nikdo. Tušili jsme, že k něčemu podobnému budeme muset přistoupit, situace v Nice se poslední dny zhoršovala,“ řekl ředitel Tour Christian Prudhomme.

Proto si organizátoři připravili vlastní bezpečnostní protokol.

Vlastně už jeden takový měli - po teroristických útocích v roce 2015.

Tehdy řada strašlivých útoků v Paříži přiměla bezpečnostní úředníky, aby předělali manuál pro třítýdenní cyklistický závod. Mnohá z těchto opatření, mezi něž patří třeba zátarasy, policejní síly na trase či omezení provozu v hlavních přístupových bodech, zůstanou v platnosti i letos.

„Bude to poprvé, co využijeme většinu z pravidel, která v protokolu byla. A k tomu přidáme spoustu nových,“ říká šéf Tour Christian Prudhomme.

Tým ředitele závodu zaslal už v průběhu léta médiím rozsáhlý manuál, jak jim bude umožněn, respektive spíše znemožněn přístup k cyklistům.

Žádné rozhovory u týmových autobusů nebo na hotelích ani tiskové konference s osobní přítomností jezdců. Pouze krátká a vysoce střežená mixzóna.

Sportovce bude doprovázet mobilní laboratoř, která bude zkoumat vzorky cyklistů, ale i dalších členů závodu.

Závodníky pak má obklopit takřka neprodyšně uzavřená závodní bublina. Otázkou je, jak účinná bude.

Lotto poslalo mechaniky domů

Už na čtvrteční týmovou prezentaci, kde přicházeli cyklisté v rouškách, mohlo přijít pouze 1000 fanoušků. Jaký to rozdíl oproti minulým ročníkům, kdy se na různých náměstích v Evropě slézaly desetitisíce lidí.

A den před startem přišel taky první problém. Pro belgický Lotto-Soudal.

U něj totiž testy odhalily jeden pozitivní případ na covid-19 u jednoho z mechaniků. Ten další pak neměl negativní výsledek. Oba tak spolu s kolegy, kteří s nimi sdíleli pokoj, ze závodu odcestovali domů.

Cyklisté Jumbo-Visma před startem Tour v Nice.

Lotto Soudal ale do závodu odstartuje, přestože dříve bylo vydáno pravidlo, že dva pozitivní testy v týmu = konec v závodě. Tohle pravidlo bylo nicméně v posledních dnech revidováno.

Otázkou je, jak moc revidováno bude. Jednoznačná odpověď v manuálu UCI není. Organizátoři a národní zdravotní organizace mají při zvyšujícím se počtu nakažených „učinit v dané situaci nejvhodnější rozhodnutí“.

Kdo také může bojovat o žlutý trikot?

Tadej Pogačar, 21 let, UAE
Je mu teprve 21 let, ale to bylo i Eganu Bernalovi, když loni Tour vyhrál. Pogačar dokázal loni na Vueltě dojet třetí celkově a letos má znovu fantastickou formu. Vyhrál Kolem Valencie, na UAE Tour skončil druhý a na nedávném Dauphiné čtvrtý.

Richard Carapaz, 27 let, Ineos
Na Tour původně vůbec neměl být. V Ineosu s ním chtěli obhájit prvenství na Giru. Slabší forma Frooma s Thomasem ale tyhle plány změnila. V případě problémů Bernala může Carapaz zaskočit na pozici lídra. A třeba zopakovat loňské Giro.

Julian Alaphilippe, 28 let, Deceuninck Quick-Step
„Ne, letos vážně na celkové pořadí nepojedu,“ opakuje v jednom rozhovoru za druhým. Ale neříkal to samé Julian Alaphilippe i loni? Ano, říkal a byla z toho úžasná 14denní jízda ve žlutém trikotu, kterou utnul až předposlední den Egan Bernal. Zopakuje to Francouz?

Emanuel Buchmann, 27 let, Bora-hansgrohe
Loňské překvapení. V horách byl sedmadvacetiletý Němec na úrovni Bernala, Pinota a dalších, skončil čtvrtý. Letos tři z pěti závodů nedokončil, ten poslední kvůli těžkému pádu. Bude záležet, jak moc se z něj oklepal.

Daniel Martinez, 24 let, EF Pro Cycling
Další z kolumbijských mladíků. A možná ten, který má aktuálně nejlepší formu. Martinez je výborný časovkář se skvělým motorem do hor, o čemž přesvědčil na Dauphiné, kde v závěrečné etapě udolal Thibauta Pinota a dojel si pro cenný triumf.

Jenže jaké to vlastně je?

Zároveň platí, že návštěvy rodinných příslušníků na Tour, dříve běžné o volných dnech, jsou letos zakázané.

A pak je tady spousta omezení pro fanoušky.

Vezměte si roušky

Ve Francii se stále nesmí sejít víc než 5 tisíc lidí najednou, v červených regionech, kterých je ve Francii nově 20, je to číslo ještě menší. Organizátoři tak budou muset zajistit, aby tohle pravidlo bylo dodržováno.

„Lidé budou moci přijít, ale budeme je muset filtrovat. Během ceremonií se nejspíš vyhneme polibkům i obejmutím. A tenhle rok nejspíš nebude tím nejlepším pro sběrače autogramů a selfíček,“ říká na rovinu Prudhomme.

Nejtěžší práce čeká na organizátory na startu v Nice a v cíli v Paříži, kde se každoročně sejdou desetitisíce fanoušků. V menších městech půjde dav pochopitelně uhlídat lépe.

Každý z fanoušků by navíc měl mít přes nos a ústa roušku. Tohle pravidlo by prý mělo být automatické a lidé by měli brát v potaz zdravý rozum.

„Pokud milujete Tour a její šampiony, vezměte si na fandění u silnice ochranu obličeje. Na Tour to bude vypadat podobně jako na Wimbledonu nebo finále Ligy mistrů. Musíte se smířit s tím, že nedostanete podpis od Rogera Federera ani Lionela Messiho. Až pandemie skončí, skončí i tahle opatření,“ říká Prudhomme.

Na většinu stoupání se lidé dostanou pouze pěšky nebo na kole. Zrušena je i Etape du Tour, tedy akce, kdy si amatérští cyklisté mohli vyzkoušet jednu z etap aktuálního ročníku.

A třeba tradiční reklamní karavana, která celou trasu absolvuje před závodem, se zmenší o 40 procent.

Rána je to také pro Hospitality program Tour de France. Do něj patří různé VIP akce, kdy organizátoři, případně sponzoři závodu zvou na jednotlivé etapy vzácné hosty, kteří se dopoledne mohou setkat se samotnými závodníky, sportovními řediteli i legendami Tour.

I taková setkání jsou v tomto ročníku zapovězena.

„Se všemi těmi bezpečnostními opatřeními je podle mě mnohem menší šance, že se nakazíte při závodě než doma,“ myslí si Matt White, šéf týmu Mitchelton-Scott.

„Podél trati možná bude o něco méně lidí. Zato uvidíme úsměvy cyklistů jen proto, že můžou závodit. A vy se můžete usmívat i doma, když je uvidíte v televizi,“ láká na letošní ročník Prudhomme.

Jaký vlastně bude?

Nepředvídatelná Tour

Tak trochu vueltovský, chce se říct.

Pryč je itinerář, kdy si to v první polovině závodu o etapové vavříny rozdávali především sprinteři, než ve druhé půlce Tour přišly na řadu kopce a velehory.

Letos je všechno jinak, všechno je složitější.

Hned první dvě etapy nabídnou šanci pro různé typy jezdců.

Kdo může překvapit?

Mikel Landa, Miguel Ángel López, Pavel Sivakov, Sepp Kuss, Adam Yates, Enric Mas, Guillaume Martin, Sergio Higuita.

Ta úvodní bude vyloženě sprinterská na 50kilometrovém okruhu, který pojedou cyklisté třikrát. Končit by měla hromadným dojezdem na promenádě Anglais.

Muž, který tady získá žlutý dres, ale bude hned druhý den trpět.

Na 190 kilometrech čekají vrcholy Col de la Colmiane, Col de Turini a Col d’Eze. Vzrušující bitva nejlepších vrchařů hned druhý den závodu. Celkem 3 700 výškových metrů.

„Aspoň bude od začátku zajímavé sledovat největší favority,“ těší se Prudhomme.

A tak to bude pořád dokola. Jednu lehčí etapu vystřídá těžší. Peloton se vyhne všem legendárním stoupáním jako Galibier, Tourmalet, Mount Ventoux nebo Alpe d’Huez, naopak bude objevovat ta nová.

Třeba Col de la Loze ve výšce 2304 metrů, který bude střechou letošní Tour. A pokud bude závod vyrovnaný až do samého konce, vítěze určí horská časovka na Planinu krásných dívek v předposlední den závodu.

Pak už se žlutý kolos přesune na předměstí Paříže do Mantes La Jolie, odkud vyrazí směrem k Louvru a Elysejským polím.

K dekoraci nového šampiona. 

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Problém Drnovic si uvědomujeme. Americký šéf o budoucnosti Vyškova

26. dubna 2024

Premium Ještě před půl rokem o americké společnosti Blue Crow Sports Group nevěděli ani fanoušci...

Manchester City přeskočil Liverpool, výhru nad Brightonem řídil Foden

25. dubna 2024  20:50,  aktualizováno  23:07

Fotbalisté Manchesteru City udělali dnešním vítězstvím 4:0 v Brightonu důležitý krok k obhajobě...

Drama v tiebreaku na závěr. Budějovice slaví jedenáctý titul v extralize

25. dubna 2024  21:16,  aktualizováno  22:29

Volejbalisté Českých Budějovic získali jedenáctý extraligový titul. Ve čtvrtém finále porazili...

Kvapilová se loučí s Duklou. Hvězda extraligy přestupuje do Prostějova

25. dubna 2024  22:14

Nejvíce bodující volejbalistka extraligy Nikol Kvapilová po pěti sezonách opouští Duklu Liberec, s...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...