Jumbo-Visma táhne peloton během 15. etapy Tour de France.

Jumbo-Visma táhne peloton během 15. etapy Tour de France. | foto: Reuters

Na silnicích Tour: Hirtův test těla, Jungelsovo k.o. i Kussova (ne)oslava

  • 22
Grand Colombier (Od našeho zpravodaje) - Dva týdny a patnáct etap Tour 2020 jsou za námi, peloton se zastavil ke dni volna v údolí Isere, s Alpami před očima a s dalšími covidovými testy na programu dne. Co také přinesl nedělní patnáctý závodní den?

Jan Hirt šlapal s nejlepšími

Před startem Tour doufal, že v první polovině závodu doléčí zápěstí, bolavé po srpnovém pádu, potom se rozjede a zkusí se ukázat v únicích. V pátek mu ještě únik dne těsně ujel, a tak si Jan Hirt v neděli otestoval schopnosti vlastního těla ve skupině největších favoritů.

A nebylo to vůbec zlé. 

S Rogličem a spol. se na Grand Colombieru držel do 11 kilometrů před cílem, pak zaostal a přijel v Quintanově skupině na 19. místě.

„Zkusil jsem ze sebe vydat to nejlepší, i když jsem byl trochu unavený po sobotní etapě, cítil jsem ji v nohách,“ připomněl předchozí zvlněnou 14. etapu do Lyonu, ve které tvrdě dřel na špici pelotonu pro Grega Van Avermaeta a Mattea Trentina, klasikáře své stáje CCC. 

„Na Colombieru jsem se zkusil co nejdéle držet jezdců pro celkovou klasifikaci a pak jsem jel své vlastní tempo,“ popisoval nedělní etapu. „Slyšel jsem, že Quintana je kousek za mnou, tak jsem se chytl jeho kola a pokračoval s ním. Jsem s tou jízdou spokojený, ale už se těším na volný den.“

Po něm dostane ještě tři příležitosti, aby se v horách (myšleno v Alpách) zviditelnil.

Srazil k zemi, pak byl sražen

Pro lucemburského mistra Boba Jungelse z týmu Deceuninck-Quick-Step byla naopak neděle hodně špatným dnem. Nejprve traverzoval po silnici tak nešťastně, že při tom nechtěně sejmul Sergia Higuitu z týmu Education First.

„Po pokrývání útoku jsem se přesouval do strany a Higuitu jsem bohužel neviděl,“ vysvětloval po etapě. „Musel jsem trefit jeho přední kolo. Strašně moc mě mrzí, že ho ten pád vyřadil ze závodu, nevím, co mám říci.“

Tour de France 2020

Speciální příloha iDNES.cz

Kolumbijec si bolestivě pohmoždil ruku, ještě se pokusil pokračovat, ale upadl znovu, protože nemohl pořádně brzdit, načež odstoupil. Vyšetření naštěstí vyloučilo podezření na zranění hlavy.

Jungelsovy nepříjemné zážitky tím neskončily. Později pro změnu jeho samotného srazila na zem kolem něj projíždějící ambulance z kolony Tour. „Přijela zezadu a poslala mě k zemi,“ líčil. 

Vyvázl bez zranění, do cíle přijel na 43. místě s dvacetiminutovou ztrátou - a na sociálních sítích se Higuitovi a týmu EF znovu snaživě omlouval.

Party bude v Paříži?

Sepp Kuss, velký horský motor v dresu Jumba, oslavil své 26. narozeniny tím, že vytáhl Primože Rogliče takřka až k cílové čáře na Colombieru. Ale na velkou oslavu se Američan nechystal.

„Teď se soustředím na závod. Velkou narozeninovou party uspořádáme až později,“ prohlásil bývalý biker.

Paříž prý bude dobré místo. A důvodů k oslavě tam může být i víc.

Díky, Rigo, že jsem zhubnul

Jak dokážou cyklistické hvězdy inspirovat? Na tweet Jonathana Vaughterse, v němž vyzdvihoval starého dobrého Rigoberta Urana, jehož kariéra je občas tobogánem vrcholů a pádů, odpověděl šéfovi stáje Education First fanoušek Nelsou Jaque.

„V roce 2015 jsem vážil 110 kilogramů,“ psal Jaque. „Znal jsem příběh Riga Urana (jak se dostal z města zmítaného válkami pouličních gangů do světa cyklistiky) a příběh Pantaniho, zamiloval jsem se díky tomu do cyklistiky, shodil jsem 35 kilo a byl schopný ujet na kole 145 kilometrů. Rigo je proto moje životní inspirace.“

Mimochodem, styl závodění Rigoberta Urána, nyní třetího muže celkové klasifikace, popsal Vaughters slovy: „Žádný powermetr. Žádný monitor srdečního rytmu. Nic takového, jen banány a cyklistika staré školy, kdy nasloucháte vlastnímu tělu.“

Jen osm stájí už má vítězství

A ještě trocha čísel na závěr druhého týdne. O dosavadních patnáct etapových vítězství se podělili cyklisté z pouhých osmi stájí a z deseti zemí.

Tadej Pogačar, Wout van Aert a Caleb Ewan mají dvě, dalších devět jezdců po jedné. Z týmů vévodí pořadí Jumbo a UAE Emirates se třemi etapovými primáty, následují Lotto Soudal, Quick-Step a Sunweb se dvěma, zatímco Astana, AG2R a Education First mají po jednom vítězství.

Nejúspěšnější zemí je - jak jinak - Slovinsko se třemi prvenstvími, po dvou mají Belgie, Francie a Austrálie, po jednom Norsko, Kazachstán, Irsko, Švýcarsko, Kolumbie a Dánsko.

Na nule jsou zatím i takové velmoci jako Itálie a Španělsko.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa