SKVĚLÉ PŘEDSTAVENÍ. Thibaut Pinot a druhé místo v patnácté etapě. Za ním Mikel...

SKVĚLÉ PŘEDSTAVENÍ. Thibaut Pinot a druhé místo v patnácté etapě. Za ním Mikel Landa. | foto: Reuters

Pohádka pokračuje. Jak se Macron ptal: Tak kdo z vás dvou vyhraje Tour?

  • 37
Foix (Od našeho zpravodaje) - Uhájí Julian Alaphilippe žlutý dres? Nebo snad vyhraje Thibaut Pinot? Francie dál sní o titulu z Tour. Mytický Tourmalet i přetěžká neděle její sen ještě umocnily. Pohled do zákulisí dvou pyrenejských etap nabízí i naše reportáž z víkendového dění na Tour.

Sobota na Tourmaletu: Jsem pořád tady

Transparenty podél trati hlásají: „Merci, Loulou.“ Francouzi děkují jezdci, který jim svojí totální cyklistikou dopřává na této Tour tunu radosti. Protože Loulou, to je Julian Alaphilippe, majitel žlutého trikotu.

Stoupají na Tourmalet a tempo sobotní etapy je vražedné. V podání stáje Movistar, která ho od 50. kilometru nastolila, je zároveň sebedestruktivní. Uvaří a zničí jím vlastního lídra Naira Quintanu.

33. místo na Tour 2018 je dosud nejlepším celkovým umístěním Juliana Alaphilippa v závodech Grand Tour.

Ale nejen jeho. Tolik velkých vrchařů dávno ztratilo kontakt: Romain Bardet, Dan Martin, Fabio Aru, Richie Porte. A já jsem pořád tady, přemítá v duchu Alaphilippe. Ano, trpí, stejně jako každý, ale při pohledu na další a další odpadlíky ze skupiny favoritů narůstá jeho psychická síla.

„Francouzská revoluce,“ opěvovaly jeho dosavadní výkony novinové titulky. Ovšem i dítkám revoluce občas nemilosrdný dav sráží hlavu. Podle listu L’Equipe jeden z Alaphilippových koučů už v sobotu varoval: „Julian si sáhne na Tour až na dno. Pokud ho však v některém z dalších dnů postihne krize, může být jeho propad masivní.“

Ale tady to nebude! Tady ne!

Tourmalet, průsmyk všech průsmyků, neuvidí kolaps žluté hvězdy. Právě naopak.

Už jede v čele pouze deset mužů, drsné tempo teď diktuje George Bennett z Jumba, až mu i jeho lídr Steven Kruijswijk říká: „Zpomal trochu.“ Bennett špatně rozumí a naopak mírně zrychlí.

BOJOVNÍK. Julian Alaphilippe dojel na Tourmalet druhý a s přehledem udržel...

DO POSLEDNÍHO DECHU. Julian Alaphilippe, za ním Steven Kruijswijk.

Bránou posledního kilometru jich projíždí šest. Pohyby obhájce titulu Gerainta Thomase jsou najednou čím dál strnulejší. Pět ostatních včetně týmového kolegy Egana Bernala mu uniká. Kolumbijští reportéři se u televize za cílem neudrží a vykřikují: „Vámos, Egan!“ Objektivita jde stranou, vycítili šanci, že Bernal může převzít roli jedničky týmu Ineos.

Thibaut Pinot, další francouzský hrdina, 250 metrů před cílem na Tourmaletu akceleruje a uhání si pro etapu.

„Jeď, jeď, jeď, jeeeeď!“ křičí u cíle Marc Madiot, manažer jeho týmu jako smyslů zbavený a málem při tom zboří ochranou bariéru.

Povedlo se, je dobyvatelem Tourmaletu.

Francouzský cyklista Thibaut Pinot se raduje z vítězství ve 14. etapě Tour de...

JE TO MOJE. Pinot triumfuje na Tourmaletu.

Alaphilippe ho nestíhá. „Už jsem byl na limitu,“ vysvětlí později. Dostane však své kolo před Bernala a je druhý. „Imperátorská jízda,“ chválí ho za cílem masér Quick-Stepu.

Zatímco lídra Tour hnala k vrcholu žlutá euforie, Pinota v dresu týmu FdJ hnal vztek. Jen si ho poslechněte: „To, jak mě odpárali v 10. etapě na bočním větru, mi připadalo tak nespravedlivé. V duši jsem nosil obrovskou touhu po revanši.“

Teď ji má. Je zpět ve hře o titul, stoupá pořadím. Francouzská pohádka pokračuje. A malý velký muž, který se mezi dva hrdiny u pódia vmísí, je... prezident Emmanuel Macron.

Položí pravou ruku kolem Alaphilippova ramene, levou kolem Pinotova a říká jim: „Vím, že jeden z vás vyhraje v Paříži. Tak který to bude?“

Macron se zasměje, Pinot vypadá nervózně. Alaphilippe zamumlá: „Thibaut. Thibaut. Thibaut. On přijel na Tour s takovým cílem. Já ne.“

Nesázej na mě, uděláme párty

Ti dva už nejsou spojenci jako při drtivém společném útoku v 8. etapě. Rozděluje je vidina stát se prvním Francouzem po 34 letech, jenž pozdvihne na Champs-Elysées trofej pro šampiona. Tolik věcí se za poslední dny změnilo. Alaphilippa najednou každý bere vážně.

3. místo na Tour 2014 je zatím životním maximem na závodech Grand Tour pro Thibauta Pinota.

„Kdyby vám teď nejlepší přítel řekl, že chce vsadit velké peníze na vaše vítězství v Paříži, co byste mu odpověděl?“ dostává otázku.

„Řekl bych mu: Schovej ty peníze a v Paříži za ně uspořádáme párty, ať už to dopadne jakkoliv. Protože tahle Tour pro mě bude úžasná v každém případě.“

Pro Thomase momentálně úžasná není: „Zklamání,“ říká o sobotní ztrátě 36 sekund na Alaphilippa. „Na posledním kilometru jsem se už jen snažil, abych co nejvíc limitoval škody. Naštěstí Tour bude ještě dlouhá.“

20.července 2019 v 19:57, příspěvek archivován: 22.července 2019 v 07:58

Not the best day but there’s still lots more to come. I’ll keep fighting Thanks for all the support #tdf2019 https://t.co/KN1GhAsAPN

Mezi zaparkovanými auty se v průsmyku pasou ovce, na strmých svazích na trávě leží a přežvykují krávy, nad vším ční masiv Pic du Midi. Uprostřed horské idyly se na chvíli ocitlo epicentrum světa cyklistů.

„Tady máš píšťalku,“ podává fyzioterapeutka týmu Dimension Data důležitou pomůcku Romanu Kreuzigerovi, v cíli dvacátému, když opět sedá na kolo. Zbývá sjet do La Mongie, tři kilometry pod vrchol na parkoviště týmových autobusů.

Prudce se svažující silnice je rázem plná pískajících závodníků, upozorňujících tak fanoušky, že se řítí do údolí. Tisíce dalších lidí se z přírodního amfiteátru přesouvají pěšky dolů, hledají zkratky po loukách, přeskakují potoky. Podsaditému divákovi podjedou nohy a sesune se z 10metrového srázu na silnici. Po pádu hlasitě naříká, zasahuje sanitka.

20.července 2019 v 22:41, příspěvek archivován: 22.července 2019 v 08:06

Tourmalet nejen cyklistický (1): Hlavně nám tu trávu moc nezničte, jo?... 300 metrů od cíle. https://t.co/iAb5JYvWt2

Komentátoři mezitím opěvují jednu z nejlepších cyklistických atmosfér za dlouhá léta. Jen George Bennett z Jumba na ní nachází kaz. Večer na Twitter píše: „Kousek před cílem jsem jel s Geraintem Thomasem a slyšel, jak na něj pár idiotů píská. Jestli jste nepřijeli povzbuzovat, zůstaňte doma, ano?“

Thomas v autobuse, jímž se přesouvá do hotelu, opět nachází svoji vtipnou povahu. „A já si myslel, že pískají na tebe,“ odepíše Bennettovi.

„Nejlepší tweet této Tour,“ reaguje Tim Declercq z Quick-Stepu.

Neděle ve východních Pyrenejích: Učím se za pochodu

Nastává krátký čas na vydechnutí. Nedělní pyrenejské menu bude ještě bolavější. „Vypětí na Tourmaletu mnozí odnesou,“ věští Richie Porte z Treku a nemýlí se. Patnáctá etapa do Foix není ani v polovině a z pelotonu se nenávratně propadá Enric Mas, ještě v sobotu vlastník bílého trikotu pro nejlepšího mladíka. Nabere půlhodinové manko!

21.července 2019 v 22:59, příspěvek archivován: 22.července 2019 v 07:56

PIC OF THE DAY Powered by @century21fr #TDF2019 - © A.S.O / @PaulineBallet https://t.co/86sA1iwdD9

Proplétají se mlhou, buší do nich déšť, zmáhají je čtyři náročná stoupání a 187 kilometrů patnácté etapy. A pak se to stane. Pět kilometrů pod cílovým vrcholem Prat D’Albis je Julian Alaphilippe sám, supí za Landou, Pinotem, Bernalem a posléze i za Thomasem.

První známka slabosti žlutého muže na letošní Tour je tady.

Konečně, řeknou někteří.

Ale vlastně bychom měli spíše říci: Není divu. Protože úsilí, které v předchozích dvou týdnech při svých útocích i obraně maillot jaune vynaložil, bylo monstrózní.

Jiný Francouz, na jehož rameni měl o den dříve ruku prezident země, je naopak dál při chuti. „Festival Thibauta Pinota!“ křičí nadšeně hlasatel. Těží z tempa, které mu stejně jako na Tourmaletu jel neúnavný mladý superdomestik David Gaudu, načež se v mlze na Prat D’Albis sám vydá do útoku.

Zanechá za sebou Thomase a Kruijswijka, zbaví se Bernala i Buchmanna, dojede Landu a přijíždí do cíle druhý hned za uprchlíkem Simonem Yatesem, který není pro celkové pořadí hrozbou.

„Bylo nemožné Pinota následovat,“ říká Steven Kruijswijk. „Byl tak rychlý, když akceleroval. Nikdo se ho nedokázal držet.“

„Pokračujeme v cestě vzhůru,“ vyhlašuje Pinot. Ztrátu 3:12 minuty na čelo Tour, kterou měl v celkovém pořadí před nedělní etapou, rázem snižuje na 1:50 minuty.

„Byl to typ etapy, která mi sedí,“ libuje si. „Navíc v počasí, které dokáže být mojí výhodou. Cítil jsem se dobře, tak jsem se snažil vytěžit co nejvíc.“

Tour de France 2019

Speciální příloha iDNES.cz: zpravodajství, rozhovory, reportáže, komentáře, startovka, přehled etap, historie závodu, ...

Alaphilippe se opět zmátoří. Tentokrát je on jezdcem, kdo se zoufale snaží limitovat ztráty.

„Ztuhly mi nohy,“ vypráví za cílem. „Neměl jsem předtím chodit za hranu a snažit se stíhat Thibauta. Učím se z chyb za pochodu. Nezapomínejte, nikdy předtím jsem o celkové pořadí na Tour neusiloval.“

Teď vede o 1:35 minuty před Thomasem, za nímž jsou v pořadí namačkáni pěkně za sebou Kruijswijk, Pinot, Bernal.

Jak si teď porovnají své role dva lídři Ineosu, se můžeme jen dohadovat. „Geraint mi řekl, ať si jedu svoji vlastní Tour,“ sděluje Egan Bernal.

Thomas dojel v neděli s odstupem za ním. Nenásledoval Kolumbijce, když s Pinotem odjížděl. V okamžiku dělení čelní skupinky největších favoritů se nacházel dokonce až za Alaphilippem.

„To byla trochu i má smůla,“ svěřuje se Velšan. „Měl jsem dnes dobré nohy, ale nechtěl jsem pomoci Alaphilippovi přitáhnout se zase zpět. Tak jsme s Woutem Poelsem zůstali za ním a nechali ho jet samotného. Až dva kilometry před cílem jsem ho přeskočil. Bylo to taktické rozhodnutí. Nemínil jsem k Eganovi přitáhnout ostatní.“ 

21.července 2019 v 19:32, příspěvek archivován: 22.července 2019 v 07:57

Legs were good in the final. It’s some race this Bring on the Alps #lookafterthepenniesandthepoundslookafterthemselves #letshaveit https://t.co/EfWJ9aNogk

Zda to bylo i správné taktické rozhodnutí, pozná teprve tehdy, až se po Alpách sečtou všechny zisky i ztráty.

Alaphilippe zatím reportérům na tiskové konferenci říká: „Mise splněna. Cílem bylo dnes uhájit žlutý dres. Jsem pořád tady. Sen pokračuje.“

Uvědomuje si, že mezi ním a Paříží ční šest alpských vrcholů nad 2000 metry. „To bude komplikované,“ uznává. „Není tajemstvím, že začínám dost trpět. Ale pokud dres ztratím, tak věřím, že to bude Thibaut, kdo si ho vezme.“ 

Nejdramatičtější Tour posledních let zdaleka nekončí.

„Nejtvrdší dny teprve přijdou,“ říká Pinot a myslí na Alpy.

Ale ještě předtím dorazí další hrozba. Teplý africký fén přináší do Nimes, kde se karavana Tour zastavila a kde absolvují také úterní 16. etapu, teploty dosahující ke 40 stupňům.

Dehydratace znavených těl se stane velkým strašákem. „A může sejmout nejednu hvězdu,“ varuje Matt White, sportovní ředitel Mitcheltonu-Scott.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa