Pády favoritů, triumf neznámého Teunissena. Tour číslo 106 odstartovala

  16:52aktualizováno  17:26
Byla to pocta celé Belgii, pocta nejslavnějšímu a historicky nejúspěšnějšímu cyklistovi všech dob - Eddymu Merckxovi. Tour s číslem 106 v sobotu oficiálně z belgického hlavního města Bruselu odstartovala. A tradičně to byl velmi nervózní start, při kterém upadlo několik favoritů. Toho možná největšího na úvodní etapový triumf Dylana Groenewegena zastoupil jeho týmový kolega. Mike Teunissen je prvním mužem ve žlutém trikotu.
FINIŠ PRVNÍ ETAPY. Mike Teunissen (vpravo) v něm nakonec přespurtoval Petera...

FINIŠ PRVNÍ ETAPY. Mike Teunissen (vpravo) v něm nakonec přespurtoval Petera Sagana | foto: Reuters

Statisíce fanoušků stály podél silnic.

Všude možně vlály belgické vlajky, žluté trikoty, cokoliv spojeného s Tour.

Nejvíc ale bylo vidět jediné: „Merci, Eddy!“ Děkujeme, Eddy Merckxi. Úvodní etapa 106. ročníku Tour byla oslavou pětinásobného šampiona závodu a nejúspěšnějšího cyklisty historie.

Že by v ní mělo dojít k souboji nejrychlejších mužů pelotonu? O tom se mluvilo už před startem.

Dylan Groenewegen.

Elia Viviani.

Caleb Ewan

A Peter Sagan.

Čtyři největší favorité úvodní etapy 106. ročníku Tour podle bookemakerů si to měli rozdat o úvodní triumf a žlutý trikot vedoucího jezdce závodu k tomu.

A dlouho to vypadalo, že opravdu rozdají.

Už v polovině etapy byla dojeta trojice v úniku Meurisse, Berhane, Schmidt. Po ní ujet pelotonu zkoušel i osamocený Stéphane Rossetto, který si vypracoval až dvouminutový náskok.

Ani on však sprinterské vláčky nezaskočil.

Ty Rossetta pohltily devět kilometrů před cílem.

Jakob Fuglsang po pádu v první etapě.

To už byl zpátky v hlavním balíku i jeden z velkých favoritů na celkové prvenství - Jakob Fuglsang, který předtím nepříjemně upadl a odřel si pravý bok.

V čele pelotonu se objevovaly dresy Ineosu, Sunwebu, Bory, Dimension Data. V technicky náročném dojezdu se neustále překrývaly.

Nechyběl žádný z kvalitních spurterů.

Až na metu 1,5 kilometru před cílem. V tu chvíli totiž došlo k pádu, ve kterém zůstal Dylan Groenewegen.

Zdálo se, že je to pohroma pro Jumbo-Visma, která přišla o muže, který už letos vyhrál deset spurtů.

Jenže nizozemská stáj se nesesypala. Vepředu dál zůstávalo několik cyklistů, ideálně měl rozjetý spurt Peter Sagan, který se 200 metrů před cílem dostal do čela. Na jeho kolo se snažili dostat Caleb Ewan, Sonny Colbrelli.

Ale až Mike Teunissen to dokázal.

Bývalý kvalitní cyklokrosař na posledních metrech dokázal kolo dostat i před slovenského krále a zaskočil tak za padlého Groenewegena.

Mike Teunissen - první muž ve žlutém trikotu.

„Pracovali jsme měsíce na tom, abychom Dylanovi připravili vláček tak, aby dneska vyhrál. Bohužel kilometr a půl před cílem spadl. Já byl vepředu, cítil jsem se svěží, tak jsem tomu dal šanci. Pro mě je to něco, co jsem si nikdy nedokázal představit,“ líčil v cíli.

Pro Teunissena jde o suverénně největší úspěch kariéry. Už dokázal celkově vyhrát 4 dny v Dunkerque i ZLM Tour. V kategorii do 23 let zářil v cyklokrosu, kde se stal i mistrem světa. 

Ovládnout ale etapu na Grand Tour se mu až do této chvíle nepovedlo. O to sladší prvenství to nyní s bonusem v podobě maillot jaune je.

Druhý dojel Sagan, třetí Ewan.

Stejné je i průběžné pořadí po první etapě.

Z favoritů na celkové pořadí nakonec nikdo neztratil. Přestože do cíle dojelo několik skupin s různými rozestupy, kvůli pádu v ochranné tříkilometrové zóně obdrželi všichni stejný čas.

A to včetně jediného Čecha Romana Kreuzigera, který projel cílem na 47. místě.

„Ten závěr byl nervózní, došlo k pádům, což bylo nepříjemné. Nám se to naštěstí vyhlo, (Giacomo) Nizzolo poměrně dobře zaspurtoval, byl čtvrtý, takže určitě spokojenost,“ líčil Kreuziger po etapě.

Větší rozdíly mezi jednotlivými cyklisty způsobí až nedělní týmová časovka.

Jak se vše odehrálo

Vítej, 106. Tour. Přesně v poledne vyrazili cyklisté vstříc 7kilometrové neutrální zóně v centru Bruselu. Zastavili se i na slavném náměstí Grande-Place, kde si Greg van Avermaet, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde nebo Geraint Thomas podali ruku s krále Philipem I a také největší cyklistickou legendou Eddy Merckxem. Právě pro něj připravili fanoušci obří plakát z roku 1969, kdy Tour při svém debutu ovládl o šílených 17 minut.

HVĚZDY NA STARTU. Greg van Avermaet, Geraint Thomas, Vincenzo Nibali nebo Alejandro Valverde se sešli v první řadě na startu Tour.

Vyrážíme. Přesně ve 12.26 odstartoval 106. ročník Tour její ředitel Christian Prudhomme. Na cyklisty čekalo v úvodní den celkem 192 kilometrů vesměs rovinatých kilometrů. Na trase nechyběla ani proslulá zeď Muur van Geraardsbergen až ke slavné kapličce a peloton zavítal i k slavnému bojišti u Waterloo.

Olympijský šampion útočí. Trvalo to přesně kilometr, než se z pelotonu utrhl olympijský šampion z Ria Greg van Avermaet. Domácí cyklista okamžitě uháněl pryč spolu s Natnaelem Berhanem, Xandrem Meurissem a Madsem Würtzem Schmidtem. A jelikož v pelotonu polovina lidí zastavila, aby si odskočila, únik dne byl překvapivě rychle vytvořen.

Klídek. Vedoucí čtyřka si vypracovala skoro čtyřminutový náskok a závod se uklidnil. Na čele pelotonu se točily stáje Lotto-Soudal, Quick-Step, Jumbo-Visma, které rozestup udržovaly.

Máváme domů. Jeden z mnoha Belgičanů, kteří do letošní Tour odstartovali, byl i Laurens de Plus. Třiadvacetiletý cyklista Jumbo-Visma si 160 kilometrů před cílem vyjel před peloton, aby zamával domů. Projíždělo se jeho rodištěm - Aalstem.

Greg van Avermaet (vepředu) a Xandro Meurisse při stoupání ke slavné kapličce.

První na Kapelmuuru. Byl to jediný cíl Van Avermaeta před startem etapy - dojet si pro puntíkatý trikot ve vrchařské kategorii. K tomu musel vyjet první na slavný Muur van Geraardsbergen. A olympijský šampion to s přehledem dokázal. V čele pak projel ještě dalším kostkovým sektorem Bosbergem, než zpomalil a nechal se pohltit pelotonem. Vepředu tak pokračovala už jen trojice a náskok klesl pod dvě minuty.

Další kostky. Pětasedmdesát kilometrů před cílem přišel další kostkový úsek dne - Chaussée de Fleures. V tu chvíli už trio vepředu mělo k dobru jen půlminuty. Na čele totiž pelášila Bora, která hlavní pole totálně roztrhala. Na silnici se vytvořilo několik skupin.

Viviani v problémech. Italský spurter Elia Viviani byl jeden z mužů, kterého potkal na kostkovém sektoru defekt. Musel se pracně vracet zpátky do čela závodu, kde tempo drtila Bora. Spolu s ním ztráceli i Alexander Kristoff nebo Dan Martin, ale vrátili se zpět.

První body pro Sagana. V tomhle zmatku se bojovalo o první body do soutěže o zelený dres. Nakonec si to o 20 bodů za první místo rozdali Peter Sagan se Sonny Colbrellim. Slovenský cyklista byl rychlejší. Na třetím místě projel Greg van Avermaet. Dojet byl i tříčlenný únik dne.

Osamocený Rossetto. Prakticky okamžitě poté se z pelotonu sám vydal vpřed Stéphane Rossetto. Rychle si vypracoval téměř dvouminutový minutový náskok a jako první projel i kolem slavného bojiště Waterloo.

Stephane Rossetto u památníku bitvy u Waterloo.

Pád Fuglsanga. Osmnáct kilometrů před cílem došlo na levé straně pelotonu k pádu, ve kterém skončil i jeden z favoritů na celkové pořadí - Jakob Fuglsang. Dán měl sedřené rameno, a odřené obočí, ze kterého mu crčela krev. Počkala na něj ale skoro celá Astana, která ho dokázala vrátit zpět.

Groenewegen na zemi. Podle sázkových kanceláří byl největším favoritem. To on měl po třiceti letech přivézt Nizozemsku zpátky žlutý trikot. Jenže kilometr a půl před cílem skončil Dylan Groenewegen na zemi. Jumbo-Visma ale smutnit nemusela, zastoupil ho Mike Teunissen.

Tour de France

Cyklistický závod - 1. etapa (Brusel - Brusel, 194,5 km)

1. Teunissen (Niz./Jumbo-Visma) 4:22:47, 2. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 3. Ewan (Austr./Lotto-Soudal), 4. Nizzolo (It./Dimension Data), 5. Colbrelli (It./Bahrajn-Merida), 6. Matthews (Austr./Sunweb), 7. Trentin (It./Mitchelton-Scott), 8. Naesen (Belg./AG2R La Mondiale), 9. Viviani (It./Deceuninck-Quick Step), 10. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), ...47. Kreuziger (ČR/Dimension Data) všichni stejný čas.

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Za nejdražší lístky další rozčarování. Kometa má hodně pomalých bruslařů, říká Duda

28. března 2024  10:13

Jenom jednou za patnáct let od návratu do extraligy se hokejistům Komety Brno podařilo v základní...

Dokončí Budějovice velkolepý obrat? Kluci dýchají jeden za druhého, říká kouč

28. března 2024  9:29

Znojmo v roce 2007, Sparta v roce 2021 a Vítkovice loni. To jsou tři týmy, které v historii českého...

Hořící defenzivu Litvínov uhasil. Kluci chtěli sezonu i v dubnu, říká Mlejnek

28. března 2024  8:58

V základní části extraligy hořel v defenzivě, v play off většinu požárů uhasil. Jestli se hokejový...

Zlín odvrací semifinálový krach. Musí zlepšit zakončení, těší se na podporu fanoušků

28. března 2024  8:29

Repríza loňského finále se Zlínem, nebo překvapivá série s Litoměřicemi. Jedna věc je jistá. V...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...