JE TO TAM. Romain Bardet slaví první francouzské vítězství na Tour a posun na...

JE TO TAM. Romain Bardet slaví první francouzské vítězství na Tour a posun na druhé místo v celkovém pořadí. | foto: AP

Den plný pádů. Na zemi skončil i Froome, přesto zvýšil náskok v čele Tour

  • 523
Velké změny v celkovém pořadí přinesla devatenáctá etapa na Tour de France. Ve sjezdu k závěrečnému stoupání spadl Chris Froome i druhý v pořadí Bauke Mollema. Brit dostal kolo svého kolegy Gerainta Thomase a do cíle došlapal kousek za všemi favority, zato Mollema ztratil víc než čtyři minuty a propadl se na desátou příčku. První vítězství pro Francii zajistil Romain Bardet, který se tak posunul na druhé místo v celkovém pořadí. Roman Kreuziger dál zůstává dvanáctý.

Pořadí před 19. etapou?

1. Froome, 2. Mollema, 3. Yates.

Po 19. etapě?

1. Froome, 2. Bardet, 3. Quintana.

On-line reportáž

19. etapu Tour jsme sledovali minutu po minutě

Zdálo se, že z toho bude další z těch dnů, kdy letka týmu Sky doveze Chrise Frooma na poslední kilometry, on pak zaútočí a do cíle dojede jen s tím, kdo se jeho tempa udrží. „Dneska se obávám hlavně sjezdů a počasí. V závěru by mohlo hodně pršet,“ tvrdil vedoucí muž ještě před startem. Kdyby tak tušil...

Patnáct kilometrů vzdušnou čarou od cílového stoupání v Saint-Gervais leží nejvyšší hora Evropy Mont Blanc. Za krásného počasí jde odsud tento bájný vrchol vidět, tentokrát ho ale cyklisté nespatřili.

Sto kilometrů přitom jeli za krásného slunečného počasí, až na posledních čtyřiceti se obloha zatáhla a přišel déšť.

Déšť, který zatřásl celkovým pořadím.

DÍKY, KAMARÁDE! Chris Froome plácá po zádech svého týmového kolegu Wouta Poelse, který ho dotáhl do cíle 19. etapy.

Nejprve spadli Reichenbach, následně Bauke Mollema a pak i Chris Froome s Vincenzem Nibalim. Britský cyklista okamžitě popadl kolo Gerainta Thomase a vrátil se do skupiny favoritů, kde celý den na čele strávila Astana.

„Chris do rádia při sjezdu říkal: Klídeček, hoši, klídek. Ale až takový klid to nebyl, co?“ glosoval po závodě situaci právě Thomas. „Dal jsem mu kolo a čekal na své, ale tým kolem mě profičel. Vážně se mi nechtělo jít až do cíle pěšky, naštěstí po pár set metrech zastavili a já dostal náhradní.“

Naopak Bauke Mollema už se vrátit do skupiny favoritů nedokázal, do cíle přijel až čtyři minuty za vítězem a propadl se na desátou příčku. „Spadl jsem a pak i hodně lidí přede mnou, kterým jsem se musel vyhýbat. Celková klasifikace je pryč. Jsem desátý, ale to nebyl cíl,“ smutnil devětadvacetiletý Nizozemec.

Vepředu naopak šlapal Romain Bardet, kterému sjezd vyšel úžasně. Ve finálním stoupání si za pomoci Michaela Chérela dojel i posledního muže z úniku Ruie Costu a spěchal za prvním triumfem pro domácí Francii na letošním ročníku.

„Michael Chérel nasadil ve sjezdu ďábelské tempo. Když jsem pak ve stoupání dojel Costu, věřil jsem, že si můžu nejen polepšit celkově, ale získat i etapu. A povedlo se obojí,“ radoval se v cíli pětadvacetiletý Francouz. Jeho kolega Chérel pak cílem projel osm minut za svým lídrem se zaťatou pěstí. Tenhle tah vyšel.

Bardet se totiž díky tomuto útoku posunul až na druhé místo v celkovém pořadí za Chrise Frooma.

JE TO TAM. Romain Bardet slaví první francouzské vítězství na Tour a posun na druhé místo v celkovém pořadí.

Ten celý závěrečný kopec s potrhaným dresem na zádech a pravém rameni plápolal na konci nebo uprostřed skupiny, na zbytek favoritů ale ztratil jen 13 vteřin. Dál tak neochvějně vládne Tour.

„Jsem v pohodě,“ hlásil hned v cíli. „Ztratil jsem jen nějakou kůži, ale dnes jsem rád za svůj čtyřminutový náskok, který jsem si v předešlých etapách vypracoval. Bylo skvělé mít pořád kolem sebe kluky z týmu, až do cíle mě pak dotáhl Wout (Poels). Zítra nás čeká poslední náročná etapa, snad to zvládneme.“

Ze třetího místa se propadl i Adam Yates, který je aktuálně čtvrtý. Na Quintanu ale ztrácí jen devět vteřin.

Roman Kreuziger dojel do cíle na sedmnáctém místě s odstupem 1:58 minuty a zůstává tak na dvanáctém místě v celkovém pořadí.

Je to pět let, co organizátoři Tour přišli s inovací. Tehdy do itineráře zařadili devatenáctou, jen 109 kilometrů dlouho, ale výživnou etapu na Alpe d ́Huez. Od té doby tuhle ideu krátkých a intenzivních horských etap převzaly všechny Grand Tour.

Letos připravili na Tour dvě takové etapy na úplný závěr. Právě ony měly rozhodnout o tom, kdo přijede do Paříže ve žlutém trikotu.

V té páteční na cyklisty čekalo 146 kilometrů a 4100 nastoupaných metrů. Startovalo se z Albertville, dějišti zimních olympijských her v roce 1992 a na trati čekaly čtyři vrchařské prémie včetně té závěrečné na Saint-Gervais. Tady končila loňská sedmá etapa na Critérium du Dauphiné, kde Chris Froome ujel všem a učinil tak důležitý krok k celkovému triumfu.

„Bude to velká bitva,“ předpovídal Richie Porte.

A byla, jen ne taková, jakou všichni předpokládali.

Momentka z 19. etapy Tour de France. Vepředu ve žlutém jedoucí Chris Froome.

Hned po startu se z pelotonu oddělila dvacetičlenná skupina i s Rafalem Majkou a Thomasem de Gendtem. Belgičan ještě zkusil zabojovat o puntíkovaný trikot, ale Polák byl jako jeho stín a de Gent to po druhé prémii vzdal.

Celý den strávila na čele hlavního balíku Astana, která tak držela dvacetičlenný únik na uzdě. Pětadvacet kilometrů před cílem byla většina uprchlíků pohlcena, s minutovým odstupem ujížděl už jen Rui Costa, který ujel ve sjezdu z Montéé de Bisanne.

Právě tenhle sjezd udělal v celkovém pořadí paseku.

Problémy měl Richie Porte, ten se ještě stihl vrátit zpět, následně i Bauke Mollema, který takové štěstí neměl.

Pak spadl i Chris Froome a cyklisté v pořadí za ním ucítili šanci. V závěrečném stoupání útočili Porte, Martin, Rodríguez, Quintana. Ale jednatřicetiletý Brit si za vydatné pomoci Wouta Poelse všechny nástupy hlídal. Až v posledních metrech zvolnil. To mu ale stačilo, dál vede Tour už s více než čtyřminutovým náskokem.

Podřený Chris Froome se drží zadního kola svého vrchního pomocníka Wouta...

Jak se vše odehrálo

Defekt Rodrígueze. Ještě v neutrální zóně postihl jedenáctého muže celkového pořadí Joaquima Rodrígueze defekt. Bez problémů se ale vrátil zpět do hlavního pole.

Start do stoupání. Collet de Taimé – sedmikilometrový kopec se sklonem více než 7 % čekal na cyklisty hned po startu. Žádné body za něj ale na vrcholu na cyklisty nečekaly, na to byl v alpské etapě příliš krátký...

Únik na prvním kilometru. Hned po startu odjela dvacetičlenná skupina. Byl v ní i Rafal Majka, který si chtěl pohlídat svůj puntíkovaný trikot před Thomasem de Gendtem. Kromě nich z pelotonu odjížděli i Jarlinson Pantano nebo Peter Sagan.

Chystá něco Astana? Od úvodních kilometrů se na čele točila sestava Astany vedená Paolem Tiralongem a Luisem Leonem Sánchezem. Letka týmu Sky zůstávala v klidu za ní.

Únik na dostřel. Astana ve spolupráci s Kaťušou jela takové tempo, že úniku dovolila odjet maximálně na čtyři a půl minuty.

Dumoulin odstupuje. 62 kilometrů před cílem přišel na první pohled nevinný pád Toma Dumoulina s Danielem Teklehaimanotem. Nizozemský vítěz dvou etap na letošní Tour ale s podezřením na zlomené zápěstí ze závodu odstoupil.

Yates s Martinem trpí? Třetí a desátý muž celkového pořadí Adam Yates s Danem Martinem se při výstupu na Montée de Bisanne drželi na úplném konci skupiny favoritů. Ale zvládli to až na vrchol.

Déšť a problémy favoritů. Při sjezdu z mimořádně ohodnocené prémie spadli dva cyklisté FDJ – Morabito s Reichenbachem. Richie Porte zase musel řešit defekt a ztrácel na skupinu favoritů půl minuty. Za pomoci tří stájových kolegů se ale dotáhl zpět. To už nezvládl Bauke Mollema. Naopak žlutý Chris Frooma dostal po pádu kolo Gerainta Thomase a pokračoval dál.

Ujíždí Costa. Pětadvacet kilometrů byl skoro celý únik dojetý. S minutovým odstupem ještě zůstal na čele mistr světa z roku 2013 Rui Costa, za nímž se ve sjezdu vydala dvojice Chérel, Bardet.

Froome vlaje na konci. Astana i v závěrečném stoupání udávala vysoké tempo. Chris Froome zůstával na konci skupiny favoritů, kde ho táhli Wout Poels se Sergiem Henaem.

Podřený Chris Froome během devatenácté etapy na Tour de France.

Bardet spásou Francie. Francouzský mladík si v polovině stoupání dojel k tuhnoucímu Costovi, záhy mu nastoupil a jel pro první vítězství Francie na letošním ročníku.

Bezzubé útoky. Na zjevně ne úplně zdravého Frooma útočili Aru, Porte, Dan Martin, Brit si ale všechno díky svým stájovým kolegům hlídal a v cíli pak poplácal Wouta Poelse po ramenou. Už jen jedna alpská etapa schází.

Tour de France

19. etapa: Albertville - Saint-Gervais Mont Blanc (146 km)

1. Bardet (Fr./AG2R) 4:14:09, 2. Rodríguez (Šp./Kaťuša), 3. Valverde (Šp./Movistar), 4. Meintjes (JAR/Lampre) všichni -23, 5. Quintana (Kol./Movistar) -26, 6. Aru (It./Astana), 7. Martin (Ir./ Etixx-Quick-Step) oba -28, 8. Poels (Niz./Sky), 9. Froome (Brit./Sky) oba -36, 10. Porte (Austr./BMC) -53, ...17. Kreuziger (ČR/Tinkoff) -1:58, 79. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) -23:00, 92. Bárta (ČR/Bora-Argon) -27:38.

Průběžné pořadí: 1. Froome 82:10:37, 2. Bardet -4:11, 3. Quintana -4:27, 4. Yates (Brit./Orica) -4:46, 5. Porte -5:17, 6. Aru -6:00, 7. Valverde -6:20, 8. Meintjes -7:02, 9. Martin -7:10, 10. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -7:42, ...12. Kreuziger -9:45., 91. Bárta -2:57:31, 113. Vakoč -3:28:08.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa