První alpský dojezd ovládl Zakarin. Froome znovu navýšil náskok

  14:00aktualizováno  17:32
Až v posledních dvou kilometrech sedmnácté etapy přišly útoky největších favoritů. Na chvíli se vzdálil Richie Porte, ke kterému si ale dojel Chris Froome a spolu pak projeli cílem osm minut po Ilnuru Zakarinovi, který vyhrál svou první etapu na Tour. Froome tak znovu zvýšil náskok v čele celkové klasifikace už na dvě minuty a půl před Bauke Mollemou. Roman Kreuziger dorazil do cíle jako třiadvacátý a dál zůstává na jedenáctém místě.
HRDINA SEDMNÁCTÉ ETAPY. Ilnur Zakarin si při své premiéře na Tour de France...

HRDINA SEDMNÁCTÉ ETAPY. Ilnur Zakarin si při své premiéře na Tour de France jede pro životní etapový triumf. | foto: Reuters

Už na předposledním kopci se může začít něco dít, tvrdilo se. „Je větrný a hrozně obtížný,“ říkal třeba Robert Millar, bývalý vítěz vrchařské soutěže na Tour i Giru.

Jenže nedělo, tempo se snažili zvyšovat Winner Anacona z Movistaru i Vincenzo Nibali s Diegem Rosou z Astany, ale s Chrisem Froomem to nic nedělalo. Stále s ním zůstávali další tři cyklisté. Ne tahle tvrz je neproniknutelná, museli si myslet soupeři kolem.

Jediný, kdo znovu ztrácel, byl osmý muž v pořadí Tejay van Garderen, který dojel do cíle s šestadvacetiminutovou ztrátou po boku Jana Bárty a v celkovém pořadí se propadl na sedmnáctou příčku.

V posledním stoupání na Finhaut Emosson pak přišly útoky Dana Martina i Alejandra Valverdeho, ale bez valného účinku. Odpárali tak akorát sebe, ztrácet začal i Roman Kreuziger, který si jel svým stabilním tempem.

ZNOVU UBRÁNIL SVOU TVRZ. Ani v sedmnácté etapě Chris Froome a jeho tým Sky nevykázal sebemenší známky slabosti.

Až dva kilometry před cílem přišel útok Richieho Porta, za kterým se vydal Froome s Quintanou. Kolumbijec ale znovu vydržel jen pár metrů, než si sedl, jako už tolikrát v letošní Tour a propadl se do skupiny s Yatesem a Aruem. Ale ani v té nevydržel a na Frooma ztratil další půlminutu.

„Dneska to byl dobrý den. Víte, chci být na podiu, proto musím útočit a útočit, jinak se tam nedostanu. Dneska jsem se cítil skvěle, tak jsem to zkusil a zase nějaké vteřiny najel,“ povídal už šestý muž celkového pořadí Richie Porte. Na třetího Adama Yatese aktuálně ztrácí minutu a půl.

On-line reportáž

17. etapu Tour jsme sledovali minutu po minutě

Froome dojel do cíle spolu s Portem a přebíral už čtyřicátý žlutý trikot v kariéře. Tour vede už o 2:27 minuty před Bauke Mollemou, 2:53 minuty ztrácí Adam Yates. Čtvrtý zůstává Nairo Quintana, který už má odstup téměř tři a půl minuty.

„S dneškem jsem vážně spokojený. Nikdy nevíte, co se stane v etapě po dne volna, ale já se cítil skvěle. Richie ukázal, že je jedním z nejelpších cyklistů na světě a že na podium patří,“ uznal kvality svého bývalého týmového kolegy Froome.

Roman Kreuziger zůstal na jedenácté příčce, když se před něj dostal Louis Meintjes, propadl se naopak Tejay van Garderen. Na desáté místo aktuálně český cyklista ztrácí 56 vteřin.

Souboj o vítězství v etapě se ale odehrával o osm minut před skupinou favoritů.

Nejprve jich vepředu šlapalo jedenáct, pak čtrnáct a na posledním stoupání už zůstali jen tři: Rafal Majka, Jarlinson Pantano a Ilnur Zakarin.

Už v nedělní etapě horskými průsmyky Jury to byla právě tahle trojice, která udávala tempo ve skupině uprchlíků. Zakarin tehdy se souboje o vítězství vypadl vinou problémů s kontaktní čočkou.

„Dvakrát mi vypadla, dvakrát jsem se ji snažil dát zpět, ale nešlo to. Bylo to dost hektické a já to nezvládl. Těžko se vám pak jede, když vidíte jen na jedno oko,“ vysvětloval.

Tentokrát žádné problémy s čočkou neměl.

A bylo to znát. Když poprvé nastoupil šest kilometrů před cílem, zůstal s ním jen Pantano, Majka ztrácel. Pak přišel další explozivní nástup a na ten už neměl odpověď ani kolumbijský cyklista.

„Tenhle výsledek pro mě není překvapením, už v prvním týdnu jsem se snažil vyhrát. Dneska jsem do toho dal všechno, jsem šťastný, je to sen,“ prohlásil vítěz v cíli.

Zakarin tak pro svou zemi připsal sedmé vítězství na Tour a své největší v kariéře.

Jak se vše odehrálo

Pády hned po startu. Hned na prvních kilometrech etapy došlo k pádu, po kterém zůstali na zemi Borut Božič, domácí naděje Warren Barguil a Gorka Izagirre z Movistaru, pro kterého závod kvůli zlomené klíční kosti skončil. Tvrdá rána pro Movistar hned na začátku etapy.

Ultrarychlá první hodina. Cyklisté v ní šlapali průměrem 51,8 km/h!

Žádný únik. Tempo bylo tak vysoké i kvůli tomu, že se nedařilo odjet žádné skupině. Zkoušeli to Oliveira, Navardauskas i další, přesto ještě na 70 kilometru byl celý peloton pohromadě.

Sagan s Majkou vepředu. Až na první vrchařské prémii po 70 kilometrech se vytvořila skupina uprchlíků. Bylo v ní celkem jedenáct cyklistů včetně Rafala Majky, Petera Sagana, Ilnura Zakarina nebo Jarlinsona Pantana. Později si k nim ještě doskočila trojice Lutsenko, van Avermaet a Voeckler.

Pohled na balík závodníků v sedmnácté etapě Tour de France.

Další pád Božiče. Slovinský cyklista jedoucí v barvách Cofidisu spadl znovu ve sjezdu z Col del Mosses a z Tour následně odstoupil.

Sagan sbírá body. Na sprinterské prémii si pro dvacet bodů do soutěže o zelený dres dojel Peter Sagan, po pár dalších kilometrech si z vedoucí skupiny vystoupil a do cíle si dojel svým tempem po zadním kole 29 minut po vítězi.

Útoky Gallopina s Lutsenkem. Hned při vjezdu do předposledního stoupání dne se ze skupiny uprchlíků oddělila dvojice Lutsenko, Gallopin, ale jen na chvíli, než je skupina znovu pohltila.

Astana s Movistarem zvyšují tempo. Nejprve se na čele ukázal Darwin Atapuma, který protřídil skupinu favoritů, ze které vypadl Tejay van Garderen a následně i Vincenzo Nibali s Diegem Rosou. Právě Nibaliho tempo uvařilo i Romana Kreuzigera.

Majka sbírá body. Polský cyklista vyhrál tři ze čtyř vrchařských prémií, které na trase byly, získal 46 bodů a v soutěži o puntíkovaný trikot má náskok 83 bodů.

Rafael Majka v puntíkatém dresu.

Zakarinův den. Čočky zůstaly na místě a Zakarin si to tak ve finálním stoupání mohl rozdat s Pantanem i Majkou. A byl to on, kdo měl nejvíc sil. Prvním útokem odpáral Poláka, tím druhým Kolumbijce a cílem projel s rukou nad hlavou.

Kde je starý Quintana? Alejandro Valverde mezitím vzadu rozjel tempo pro svého lídra, jenže ten znovu neměl nohy na to, aby reagoval na nástup Richieho Porta. Pak nevydržel ani s Froomem ani s Yatesovou skupinou a ztratil další drahocenné vteřiny.

Tour de France

17. etapa: Bern - Finhaut-Emosson (184,5 km)

1. Zakarin (Rus./Kaťuša) 4:36:33, 2. Pantano (Kol./IAM) -55, 3. Majka (Pol./Tinkoff) -1:26, 4. Durasek (Chorv./Lampre) -1:32, 5. Feillu (Fr./Fortuneo) -2:33, 6. Voeckler (Fr./Direct Energie) -2:46, 7. Pozzovivo (It./AG2R) -2:50, 8. Clement (Niz./IAM) -2:57, 9. Morabito (Švýc./FDJ) -4:38, 10. Porte (Austr./BMC) -7:59, ...23. Kreuziger (ČR/Tinkoff) -9:38, 65. Bárta (ČR/Bora-Argon) -26:15, 119. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) -33:12.

Průběžné pořadí: 1. Froome (Brit./Sky) 77:25:10, 2. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -2:27, 3. Yates (Brit./Orica) -2:53, 4. Quintana (Kol./Movistar) -3:27, 5. Bardet (Fr./AG2R) -4:15, 6. Porte -4:27, 7. Valverde (Šp./Movistar) -5:19, 8. Aru (It./Astana) -5:35, 9. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step) -5:50, 10. Meintjes (JAR/Lampre) -6:07, 11. Kreuziger -7:03, ...89. Bárta -2:28:14, 123. Vakoč -3:00:59.

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

Perušič se Schweinerem v Tepicu přehráli Poláky, s Brazilci následně vzdali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  22:15

Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na turnaji plážového volejbalu Pro Tour kategorie Elite...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...