Sagana, Frooma i Thomase zasáhl slzný plyn. Etapu Tour narušily protesty

  • 215
Šestnáctou etapu Tour de France narušily demonstrace zemědělců. Ty donutily pořadatele přerušit a neutralizovat úvod první pyrenejské etapy přibližně 30 kilometrů po startu z Carcassone. Farmáři zatarasili cyklistům trasu a donutili policisty použít i slzný plyn, který zasáhl i samotné jezdce. Po čtvrthodinové pauze byl závod restartován.

Co se přesně stalo?

Po přibližně třiceti kilometrech plných útoků najednou celý peloton zpomalil. Zařadil se za auto ředitele Tour Christiana Prudhomma.

Pak závodníci úplně zastavili.

Před nimi totiž byla silnice přehrazená balíky slámy, neprůjezdná.

Peloton stojí během šestnácté etapy Tour.
Policisté se snaží odklidit balíky slámy.
Proti protestujícím museli zasáhnout policisté, rozháněli je slzným plynem i s...

Peloton se v 16. etapě Tour po 30 kilometrech zastavil. Na cestě totiž stály balíky slámy, které tam těžkou technikou dostali protestující farmáři.

Tímhle způsobem totiž protestovali francouzští zemědělci proti vládě, která po nich požaduje plnění náročných kvalitativních standardů, což zdražuje jejich produkci.

Na dováženou agrární produkci do Francie se přitom tohle pravidlo neuplatňuje a to se místním farmářům nelíbí.

Protesty napříč Francií začaly už na začátku června, zemědělci jsou přesvědčení, že jde o nespravedlivou konkurenci a obviňují vládu, že k nim není loajální.

Nyní se demonstrace dotkly také největšího cyklistického závodu světa.

Policisté na trati Tour začali demonstranty nahánět a použili i slzný plyn. Ten ale vítr odnesl až do v tu chvíli už stojícího pelotonu.

Odnesla to spousta lidí, kteří potřebovali ošetření.

Oči si vyplachovali lídr bodovací soutěže Peter Sagan, čtyřnásobný šampion Tour Chris Froome, nebo aktuální lídr závodu Geraint Thomas.

Chris Froome při vyplachování očí po zasažení slzným plynem.

Patnáct minut se nezávodilo, celý peloton zastavil, cyklisté si vymývali oči.

Zpravodajství z 16. etapy

Etapa byla zastavena, celou situaci přímo na silnici řešili i prezident Mezinárodní cyklistické unie David Lappartient s ředitelem Tour Christianem Prudhommem.

Mezitím se policisté snažili zpacifikovat jednotlivé protestující farmáře a také odstraňovali balíky slámy z cesty, aby závod mohl pokračovat.

A JEDEME! Protesty povolily, balíky jsou odklizeny, Tour může pokračovat.

Po patnácti minutách se peloton na 33. kilometru znovu rozjel.

V úterý ho čeká celkem 218 kilometrů v Pyrenejích, na posledních 70 kilometrech pak tři náročná stoupání.

Kdo všechno byl mezi postiženými?

Lídr závodu Geraint Thomas spolu s druhým mužem pořadí Chrisem Froomem (oba tým Sky), dále také lídr bodovací soutěže Peter Sagan (Bora-hansgrohe), Taylor Phinney (EF – Education First), Arnaud Demare (Groupama FDJ), Heinrich Haussler (UAE Emirates), Sonny Colbrelli (Bahrain Merida), Omar Fraile (Astana), Rory Sutherland (UAE Emirates) a Daniele Martinez (EF-Education First). 


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa