Reportáž skončila 19. 7. 2018 17:49

Tour de France, 12. etapa

Jak si vedou Froome, Quintana, Nibali a spol.? Alpskou etapu s výšlapem na Alpe d’Huez komentuje Tomáš Zatloukal.

38 km do cíle

Kruijswijk dál vede se značným náskokem - o 3,5 minuty před Majkou, Barguilem a Majkou, pět minut ztrácí Valverde a jeho pětičlenná skupina a šest peloton.

Takhle se bodovalo v soutěži o puntíkatý dres na Col de la Croix de Fer:

1. Steven Kruijswijk, 20 bodů
2. Warren Barguil, 15
3. Mikel Nieve, 12
4. Rafal Majka, 10
5. Pierre Rolland, 8
6. Alejandro Valverde, 6
7. Robert Gesink, 4
8. Ilnur Zakarin, 2

Kruijswijk se řítí ze sjezdu, tři minuty před Majkou, Barguilem a Nievem. Přibližně další minutu ztrácí Valverde, Rolland a Robert Gesink z LottoNL-Jumbo.

15 bodů na prémii připisuje Barguil a francouzský souboj o puntíkatý dres dostává dramatickou zápletku.

Kruijswijk to dokázal, připisuje dvacet bodů za vrchařskou prémii. Právě zdolal dosud nejvyšší bod letošního ročníku Tour.

55 km do cíle

Peloton je šest minut za Kruijswijkem, ze závodu odstupuje Marcel Sieberg z Lotto-Soudal.

Už jen dva kilometry a Kruijswijk zdolá Col de la Croix de Fer. K dobru má 2 minuty a 40 sekund na Mikela Nieveho z Michelton-Scott, Barguila a Majku.

Takhle vypadá 58 kilometrů před cílem virtuální pořadí Tour de France.

19.července 2018 v 15:59, příspěvek archivován: 19.července 2018 v 16:02

- 58 km Virtual GC // General virtuel : 1️⃣ @s_kruijswijk 2️⃣ @GeraintThomas86 3️⃣ @alejanvalverde 4️⃣ @IlnurZakarin 5️⃣ @chrisfroome #TDF2018 https://t.co/M4EvMnPeGj

Peloton nyní netáhne Sky, nýbrž AG2R-La Mondiale a také Movistar.

Pět kilometrů pod vrcholem Col de la Croix de Fer pokračuje krasojízda Kruijswijka a zároveň se vybavuje příběh jiného Nizozemce. Gert-Jan Theunisse je posledním nizozemským vítězem na Alpe d’Huez, tehdy v roce 1989 osamocen vyjel i Průsmyk železného kříže.

Gaviria slavil na letošním Tour dvě výhry a držel se na druhém místě v bitvě o zelený dres. Jaký je jeho příběh?

Jméno zločince, začátky na bruslích. Teď Gaviria vítězí na Tour

přečíst článek

.

Černý den sprinterů pokračuje, odstupuje také Fernando Gaviria z Quick-Stepu.

Kruijswijk navyšuje svůj odstup od pronásledovatelů na 2:18, z původně desetičlenné skupiny odpadl z Pierre Latour z AG2R, majitel bílého trikotu. Ten se nechal dojet pelotonem.

Col de la Croix de Fer, česky Průsmyk železného kříže, leží 2067 metrů nad mořem. Tour se tam tudy jela i loni, jako první zdolal mimořádnou vrchařskou prémii Belgičan Thomas de Gendt.

Kruijswijka dělí od mimořádné vrchařské prémie už jen 8,5 kilometru.

V popředí pelotonu dál strojovým tempem jede stáj Sky, ukázkově pracuje pro Thomase ve žlutém i obhájce titulu Frooma.

Poslední okamžik Greipela, vítěze jedenácti etap „Staré dámy“, na letošní Tour.

19.července 2018 v 15:37, příspěvek archivován: 19.července 2018 v 15:41

Le Tour loses another sprinter. After Kittel, Cavendish and Groenewegen, now André Greipel gives up. Le Tour perd un nouveau sprinteur. Après Kittel, Cavendish et Groenewegen, André Greipel jette l'éponge. #TDF2018 https://t.co/bx9Vkce2hV

66 km do cíle

Vedoucí Kruijswijk má před deseti pronásledovateli náskok už minutu, mezera mezi Nizozemcem a pelotonem činí pět minut a 30 sekund. O další dvě zpět je Sagan.

Náročný profil alpské etapy si vybírá další oběti mezi sprintery - s Tour se loučí André Greipel (Lotto-Soudal)a Rick Zabel (Kaťuša).

Nizozemec už má k dobru 20 sekund a vypadá plný sil. Ty naopak už došly Alaphillipovi, který odpadl i z pelotonu. Svou práci si ale dnes odvedl, získal do boje o puntíkatý dres důležité body. 

A je tu nástup Kruijswijka, virtuálně majitele žlutého trikotu. S nošením cenných dresů má na Grand Tours zkušenosti, vždyť před dvěma lety jel pět etap v růžovém na Giru.

20 kilometrů od vrcholu Col de la Croix de Fer má vedoucí jedenáctka náskok na peloton čtyři a půl minuty. Alaphillipe, přezdívaný Mušketýr, je tou dobou už definitivně pohlcen hlavním balíkem jezdců.

.

Ty slavnější chvíle Groenewegena na 105. ročníku Tour.

  • Potřetí v kariéře vyhrál Dylan Groenewegen etapu na Tour de France.
  • VÍTĚZ. Nizozemský cyklista Dylan Groenewegen se raduje ze svého triumfu v sedmé...

Drobná nepozornost Warrena Barguila...

19.července 2018 v 15:14, příspěvek archivován: 19.července 2018 v 15:20

Wanted to do some mountain bike @WarrenBarguil ? Des envies de VTT @WarrenBarguil ? #TDF2018 https://t.co/me8u997HPK

Ovládl dvě etapy za sebou, v sedmé a osmé etapě zastínil Sagana s Gaviriou, nyní odstupuje. Cestou na Col de la Croix de Fer se uzavřela letošní Tour de France pro Dylana Groenewegena z LottoNL-Jumbo.

Špici závodu nyní tvoří jedenáctičlenná skupinka, na čtyřku uprchlíků se dotáhli mimo jiné Amador, Majka nebo Ilnur Zakarin z Kaťuši.

Cyklisté už nabírají výškové metry, zhruba za 22 kilometrů vyjedou na další vrchařskou prémii mimořádné kategorie Col de la Croix de Fer.

Na trio lídrů se „docvakl“ Francouz Barguil.

19.července 2018 v 15:06, příspěvek archivován: 19.července 2018 v 15:07

- 80 km 4 men at the front / 4 hommes l'avant : @PierroooRolland @WarrenBarguil @alejanvalverde @s_kruijswijk #TDF2018 https://t.co/OIEHVyXCWu

Osamocen jede za pelotonem Peter Sagan, slovenský držitel zeleného dresu. Ten ve středu oznámil rozchod se svou manželkou.

Překvapení, Sagan během Tour oznámil rozchod s manželkou

přečíst článek
81 km do cíle
Lídr průběžného pořadí Tour

Valverde z Movistaru a Kruijswijk z LottoNL-Jumbo se dotáhli na Rollanda, 21 sekund za sebou nechávají 19 cyklistů, peloton na ně ztrácí 4 minuty a 31 sekund. Kruijswijk je dál virtuálním lídrem Tour, vysvlékává Brita Gerainta Thomase.

Alaphilippe a další dva cyklisté se nechávají dojet pelotonem.

Rolland jako první vjel do Saint-Jean-de-Maurienne, kde je krásná katedrála svatého Jana Křtitele, a vyhrává sprinterskou prémii.

Rolland už se řítí z kopce dolů. Pro oficiální stránky Tour před startem etapy jezdec EF Education First přiznal: „Odstoupení našeho lídra Rigoberta Urána mi dalo více svobody.“ Využívá toho do sytosti.

19.července 2018 v 14:44, příspěvek archivován: 19.července 2018 v 14:52

- 91 km ⛰ Lacets de Montvernier (cat. 2) ⛰ Pierre Rolland first on top of Lacets de Montvernier! ⚪ Pierre Rolland passe en tête au sommet ! ⚪ https://t.co/2oMEH8KMru

Takhle se bodovalo na Lacets de Monvertier:

1. Pierre Rolland, 5 bodů
2. Julian Alaphilippe, 3
3. Serge Pauwels, 2
4. Robert Gesink, 1

90 km do cíle

Ztráta pelotonu na Rollanda je už čtyři minuty. Ten si pohodlně dojel pro vrchařskou prémii druhé kategorie.

Pro Rollanda, který se drží 23 sekund před pětadvacítkou pronásledovatelů, je stoupání na Lacets de Montvernier dobře známé. Vždyť v roce 2015 vyjel serpentinami osamocen a vyhrál díky tomu 18. etapu Tour.

19.července 2018 v 14:37, příspěvek archivován: 19.července 2018 v 14:46

Lacets de Montvernier #TDF2018 https://t.co/XkLL8HWG45

Peloton už začíná stoupat serpentinami na Lacets de Montvernier, vrchařskou prémii druhé kategorie. Připomínají ty slavné huezské, byť ve skromnějším vydání.

AlaphilipeMühlbergerem byli dojeti, z 26-členné skupiny se naopak oddělil Francouz Rolland. Připomínáme, že v roce 2007 ovládl stoupání na Alpe d’Huez. Jeho náskok je už 18 sekund.

A je tu konec dnes zoufale posledního Gallopina, třicetiletý jezdec AG2R odstupuje ze 105. ročníku Tour de France. Mimochodem, Gallopin před čtyřmi lety držel po deváté etapě žlutý dres a loni si zajel na francouzské Grand tour osobní maximum - 21. místo.

19.července 2018 v 14:25, příspěvek archivován: 19.července 2018 v 14:29

@tonygallopin quits. ❌ Abandon de @tonygallopin. #TDF2018 https://t.co/aUtJfqVaJU

Alaphilippe se ve sjezdu výrazně utrhl z čelní skupiny a uhání z Col de la Madelaine jen ve společnosti Gregora Mühlbergera z Bory. K dobru mají půl minuty. Za chvíli dojedou k občerstvovací stanici.