Tour na nikoho nečeká. To pochopil v páteční šílené etapě i Španěl Valverde

  11:00
Saint Amand (Od našeho zpravodaje) - Boční vítr a nebývalé úsilí tří stájí proměnily zdánlivě tranzitní páteční etapu Tour de France v bitevní pole. Ještě dlouho se bude o tomto dni hovořit. O dni, kdy tým Saxo-Tinkoff udeřil.

Alejandro Valverde po propadáku ve 13. etapě Tour de France. | foto: AP

Na samém konci páteční etapy byla k vidění úchvatná "týmová časovka" sexteta Saxo-Tinkoff. Ta 30 kilometrů před cílem způsobila dělení pelotonu, v jehož čele vznikla 14členná skupina. "Nečekali jsme, že naděláme takové škody," přiznal Alberto Contador, lídr týmu. "V jednu chvíli jsme to skoro vzdali. Měli jsme pořád 10 vteřin náskoku, jen 10 vteřin, ale dál jsme bojovali. Byla to obrovská demonstrace síly týmu."

Contadorovi, Kreuzigerovi, ale i Mollemovi a Ten Damovi z Belkinu přinesla tato akce 69 vteřin zisku na Chrise Frooma ve žlutém dresu.

Nebyl to však tým Saxo, nýbrž stáje Belkin a Omega, kdo stál u zrodu bláznivých událostí páteční etapy. Už na 55. kilometru se Belkin nastěhoval do čela pelotonu a navyšoval tempo. Brzy našel parťáky do aliance u Omega Pharmy, která chtěla distancovat z pelotonu konkurenčního sprintera Kittela.

"Věděli jsme, že prvních 55 kilometrů etapy se jede lesem, ale pak se terén otevře a přijde boční vítr," líčil Nico Verhoeven, sportovní ředitel Belkinu. "Chtěli jsme se v takových podmínkách pokusit rozdělit peloton. A Omega měla stejný nápad."

JEDÉÉÉM! Španělský cyklista Alberto Contador žene své pomocníky do cíle 13. etapy Tour de France, v níž snížil odstup od hlavního rivala Chrise Frooma.

Vznikly tři skupiny, Kittel odpadl, kompletní elitní desítka celkové klasifikace však stále šlapala v pelotonu. Jenže pak 85 kilometrů před cílem jeden z cyklistů najel zezadu do Alejandra Valverdeho, lídra Movistaru, a ten musel měnit kolo.

Zatímco Contadorovo Saxo, snad v duchu španělské mezistájové spolupráce, v tu chvíli neútočilo, jezdci Belkinu si nebrali servítky.

"Nemohli jsme čekat," řekl Verhoeven. "Jen vzpomeňte, loni byla spousta pádů a nikdo na nás nečekal. Tohle je Tour a já vždycky slýchal, že Tour na nikoho nečeká. To samí platí i pro Valverdeho, ne? Je mi líto, že měl technické potíže, ale my jsme i potom závodili."

Když bylo zřetelné, že Španěl se do čelní skupiny nevrátí, naskočil do hry tým Saxo-Tinkoff. Mollema a Ten Dam se při útoku Contadorovců pověsili na kola žlutomodré šestice a byli mezi těmi, kdo unikli zkáze. A tak Bauke Mollema po etapě přímo zářil: "Na konci dne jsme byli tam, kde jsme měli být - a výsledek je opravdu krásný. Saxo jelo tak tvrdě! Byli během dne v pelotonu za námi, a tak byli v pravý čas stále čerství."

Froome: Chyběly nám naše silné motory

Bjarne Riis, majitel stáje Saxo-Tinkoff, už několikrát v minulosti využil boční vítr ve prospěch svých jezdců. Ví, že takové podmínky jsou testem síly, koncentrace, odhodlání a taktické vyzrálosti. "Samotný útok však byl něčím naprosto spontánním. Tohle nemůžete plánovat. Jen musíte umět využít optimální situaci," tvrdil Ital Tossato z Riisova týmu.

Dokonce i Mark Cavendish, jenž naskočil do rozjetého Saxo-vlaku, doznával: "Vůbec jsme neočekávali, že Saxo něco takového vymyslí. Ptal jsem se předtím Micka Rogerse, jestli něco plánují. Ale on mi řekl, že ne. Jenže pak byli neuvěřitelně silní."

Ian Stannard z týmu Sky se s Chrisem Froomem pokusili hrozícímu nebezpečí zamezit, ale neměli dost sil, aby překlenuli most k unikající 14členné skupině.

"Na Mont Ventoux bude příležitost k získání většího množství času než na posledních 20 kilometrech této etapy," řekl poté pragmaticky Chris Froome.

Chris Froome (ve žlutém) dokončuje 13. etapu Tour de France v hlavním pelotonu.

Přesto panovala u autobusu Sky po etapě ponurá nálada. Stannard a Thomas mlčky šlapali na válcích, když dorazil Peter Kennaugh, jenž předtím nestačil tempu. "Sorry, chlapci," řekl.

Dave Brailsford, manažer týmu, k němu přišel: "Těžký den v práci, co?"

"Těžký," přitakal Kennaugh.

Sky nastoupilo do etapy oslabené, po Kiryjenkovi musel vzdát i Boasson-Hagen, jenž si zlomil při čtvrtečním pádu lopatku.

"Naši chlapci, kteří byli v pelotonu, nejsou právě specialisty na jízdu v bočním větru. Toho jsme si byli vědomi," přiznal sportovní ředitel Servais Knaven. "Omega měla plán, jak odpárat Kittela, a to učinilo etapu obtížnou. A Saxo pak šlo tvrdě za svým cílem. Neobáváme se, že tento den v našem týmu způsobí fatální škody, ale co vám mám říkat, minuta je minuta..."

Zvlášť když pro nadcházející nejtěžší týden zůstali už jen v sedmi a navíc Gerraint Thomas jede od 1. etapy s frakturou pánve.

"Někteří jezdci dnes čas ztratili, jiní získali," tvrdil v pátek večer Froome. "Přesto jsem šťastný, že před opravdu složitým víkendem mám stále více než dvě minuty k dobru. Saxo a Belkin uviděly svoji příležitost a šly po ní. Jejich jezdci jeli skvělou etapu a byli za to odměněni. My jsme si uvědomili, jak nám právě v takových etapách chybí Eddy Boasson-Hagen a Kiryjenka. Oba jsou silné motory a tým je bez nich rozhodně slabší."

Valverde: Den orazítkovaný smůlou

Snad ještě ponurejší nálada panovala po páteční etapě v táboře Movistaru. "Byl to den orazítkovaný smůlou," říkal Alejandro Valverde. "Jeli jsme vepředu tak jako jiné dny, ale pak do mě zezadu najeli a prasklo mi kolo. Snažili jsme se dostat zpět do čelní skupiny, jenže v tu chvíli pár týmů vepředu akcelerovalo."

Šéfové týmu Movistar k němu stáhli i Rui Costu, muže z Top 10 celkového pořadí, přesto jejich ztráta narostla až na 9:54 minuty. Valverde se propadl z 2. místa do druhé desítky. Neobviňoval však tým Belkin z toho, že útočil i ve chvíli jeho mechanických potíží. "Chápu je, že chtěli jet. To je Tour."

Novým lídrem Movistaru se pro zbytek Tour stal mladý a rtuťovitý Nairo Quintana, průběžně osmý. "Pomůžeme mu v nadcházejícím tvrdém týdnu. Možná nevyhrajeme Tour, ale ještě na ní něco předvedeme," slíbil Valverde.

Každopádně příštích 9 dnů slibuje strhující podívanou. "Tour ještě ani zdaleka není rozhodnuta," říká Alberto Contador. "Jsem teď blíž k Froomovi. A to nejtěžší nás teprve čeká."

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Čekání na životní slalom. Sen jsem si ještě nesplnila, říká Dubovská

29. března 2024

Premium Už dlouho sní o tom, že se jednou probojuje na stupně vítězek. I před touto zimou lyžařka Martina...

Barcelona se chytla a vyhrála na Bayernu. Němci ztratili šanci na play off

28. března 2024  23:18

Basketbalisté FC Barcelona s Janem Veselým a Tomášem Satoranským zvítězili v 32. kole Euroligy v...

Střešovice i podruhé v semifinále uspěly, Boleslav s Vítkovicemi srovnala

28. března 2024  22:13

Florbalisté mistrovského týmu a vítěze základní části Tatranu Střešovice vyhráli v druhém duelu...

Třinec se vyvaroval nemožného. Obhájci „ufackovali“ gól a Mazanec si oddechl

28. března 2024  21:58

Třinec v sedmém čtvrtfinálovém utkání porazil hokejisty Českých Budějovic 2:0. Celkově vyhrál 4:3...

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...