Cyklokrosař Tomáš Paprstka slaví celkový triumf na domácím poháru.

Cyklokrosař Tomáš Paprstka slaví celkový triumf na domácím poháru. | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Cyklokrosový hattrick. Domácí pohár opanoval potřetí v řadě Paprstka

  • 0
Vítězem českého cyklokrosového poháru je potřetí za sebou Tomáš Paprstka. Poslední závod v Kolíně vyhrál Belgičan David van der Poel, Paprstkovi stačilo třetí místo k tomu, aby udržel první příčku v celkovém pořadí. Kolegu z týmu Expres-Scott Kolín Jana Nesvadbu porazil o deset bodů.

Van der Poel rozhodl o vítězství v závěrečném spurtu, v němž si poradil s Belgičanem Dietherem Sweeckem. Paprstka ztratil na vítěze 40 sekund. 

„Rozhodlo se v technické pasáži, kde to bylo rozbahněné. Pak už to nešlo sjet. Ale jsem rád i za třetí místo. No a pohár, to je paráda,“ radoval se v rozhovoru pro České televizi Paprstka, který na cestě za celkovým triumfem nasbíral tři vítězství a tři třetí místa.

Van der Poel v Kolíně vylepšil třetí příčku z úvodního pohárového závodu, který se jel v září ve Slaném. „Chtěl jsem odjet už dvě kola před koncem, ale Sweeck byl moc silný a musel jsem počkat až na spurt. Trať byla náročná, nebylo to nic jednoduchého,“ uvedl starší bratr nejlepšího cyklokrosaře současnosti Mathieua van der Poela.

Až v sedmém závodě skončila neporazitelnost Pavly Havlíkové, která měla technické problémy a dojela druhá za Nikolou Noskovou. Díky šesti výhrám a jednomu druhému místu se však zkušená čtyřiatřicetiletá cyklistka stala suverénní vítězkou Toi Toi Cupu.

„Kolínská trať mi vždycky seděla, s hodně rovinkami mi to připomíná silniční závody. I když si Pavla vybudovala menší náskok, nevzdávala jsem se a vyplatilo se to. Ve druhém kole jsem ji předjela a náskok dovezla až do cíle,“ pochvalovala si Nosková, bronzová medailistka ze závodu žen do 23 let na listopadovém mistrovství Evropy v Táboře.

Výsledky Českého poháru v cyklokrosu v Kolíně

Muži: 1. D. van der Poel (Niz.) 1:01:35, 2. D. Sweeck (Belg.) -3, 3. Paprstka (Expres-Scott Kolín) -40, 4. Bína (Kolokrám.cz-Svijany) -59, 5. Nesvadba (Expres-Scott Kolín) -1:29, 6. Hoeyberghs (Belg.) -2:05.

Konečné pořadí (po 7 závodech): 1. Paprstka 201, 2. Nesvadba 191, 3. Konwa (Pol.) 165, 4. Bína 144.

Ženy: 1. Nosková (Donen Vondelmolen) 44:41, 2. Havlíková (Kooperativa Jablonec n.N.) -1:17, 3. Bajgerová (Eleven Mercedes-Benz Mitas) -1:51, 4. Heiglová (Rak.) -2:09, 5. Keseg Števková (SR) -3:07, 6. Janů (ČEZ Tábor) -3:13.

Konečné pořadí (po 7 závodech): 1. Havlíková 209, 2. Heiglová 178, 3. Ungermanová (Kooperativa Jablonec n.N.) 160.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa