Těžký otřes mozku. Kariéra na vlásku. A pak? Happy end outsidera na Giru

  9:31
Taková vítězství fanoušci milují. Triumfy všemi podceňovaných outsiderů. Z týmů, jimž se nevěřilo. V etapách, kdy únik byl na první pohled odsouzen k neúspěchu. Po naháněné s pelotonem, před kterým si vítěz přesto udrží minimální náskok. A přesně takovou podívanou naservíroval v pondělí na Giru muž jménem Taco van der Hoorn.
VÁŽNĚ SE TO STALO? Taco van der Hoorn vyhrál třetí etapu Gira.

VÁŽNĚ SE TO STALO? Taco van der Hoorn vyhrál třetí etapu Gira. | foto: Giro d´ItaliaReuters

Nizozemec z Rotterdamu, 27 let, sedm profesionálních sezon, až 655. místo ve světovém žebříčku, závodník stáje Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux, nováček na Grand Tour.

Že jste o něm zatím moc (nebo vůbec) neslyšeli? Není divu, nebylo až tolik příležitostí. Do roku 2018 jezdil Taco van der Hoorn za druhodivizní Roompot. Potom byl domestikem druhého sledu v Jumbu Visma. Ani jednou ho nevzali na závod Grand Tour. Na kontě vítězství měl ještě z časů v Roompotu tři prvenství - na menších kláních Schaal Sels a Primus Classic a ano, jeho doposud největší triumf ve 3. etapě worldtourového BinckBank Tour v roce 2018. Také z úniku.

Happy end, jehož se v pondělí na Giru dočkal, dostává ještě pohádkovější háv také proto, že už vůbec závodit nemusel. 

Na podzim roku 2017 si po pádu na horském kole způsobil vážné zranění hlavy, včetně těžkého otřesu mozku. Musel trávit několik měsíců v potemnělé místnosti, než se jeho stav zlepšil.

„Po tom pádu jsem osm měsíců nesedl na kolo,“ vyprávěl. „Má kariéra visela na vlásku, byl jsem bez kontraktu na další sezonu a málem jsem skončil. Ale vytrval jsem - a teď jsem tady.“

Ani v roce 2020, kdy oblékal druhým rokem dres Jumba, to s jeho dalším působení v elitním profipelotonu nevypadalo dobře. Smlouvu mu u žlutočerné stáje neprodloužili a když sháněl jinou, ve Wanty dostal pouze jednoletý kontrakt.

Giro 2021

Taco van der Hoorn si jede pro největší úspěch kariéry.

Přesto na svůj nový tým nedá dopustit: „Dali mi šanci, nabídli mi skvělý program a já jsem šťastný, že jsem se jim za něj mohl odměnit. Atmosféra v týmu je fantastická.“

Před úterní etapou z Bielly do Canale si z týmové porady odnesl pokyn: Zkus se dostat do úniku. Řídil se jím. Koneckonců, probil se letos do úniků i při závodech Milán - San Remo a E3 Classic, je na ně zvyklý. Šlapal tedy ve zvlněném terénu v osmičlenné skupině, která měla být na konci dne pohlcena komandy sprinterských stájí, jejichž hvězdy si to samy rozdají o etapu.

Tak zněly papírové předpoklady.

Van der Hoorn je po 190 kilometrech v úniku roztrhal.

Marně snili o etapovém prvenství nedělní premiant Tim Merlier z Alpecinu, navrátilec Dylan Groenewegen z Jumba, malý velký muž Caleb Ewan z Lotta Soudal nebo Giacomo Nizzolo z Qhubeky, který už na Giru dojel devětkrát druhý, aniž by jednou jedinkrát vyhrál.

Giro d'Italia 2021

Speciální příloha iDNES.cz

Ti všichni byli odpáráni z pelotonu ještě předtím, než jezdci vjeli na poslední stoupání.

Marně doufal v návrat na vítěznou vlnu i Elia Viviani z Cofidisu, jenž se zuby nehty v pelotonu udržel, ale v cíli později dával najevo svoji frustraci ze 4. místa.

A marně dřela na špici balíku při sjíždění uprchlíků parta Bory ve jménu Petra Sagana, pro nějž měl být úterní terén jako stvořený.

„Měli jsme perfektní strategii a pracovali nesmírně tvrdě,“ ujistil slovenský sprinter. „Vydali jsme ze sebe to nejlepší, 100 procent, všichni mí kolegové. Jsme tým, který vždy jede na vítězství, nezávodíme pro druhá nebo třetí místa.“

Inu, tentokrát se musel se třetí příčkou smířit. Snad příště.

V úniku sestava osmi mužů postupně řídla, až zbyli pouze dva. Van der Hoorn a Švýcar Simon Pellaud z týmu Androni Giocattoli. Ale ten náskok... Pětadvacet kilometrů před cílem měli uprchlíci k dobru jen minutu. 

Kdo by jim v tu chvíli věřil?

„Ani já jsem už moc nedoufal, že to zvládneme,“ přiznal van der Hoorn. „Ale řekl jsem si, že i kdybychom měli šanci jen půl procenta, pořád je to šance a já po ní půjdu.“

KVÍZ: Co víte o Giru?

Při posledním tříkilometrovém stoupání na Guarene to byl Pellaud, kdo z nich vypadal lépe. Proto mnozí nechápali, že osm kilometrů před cílem při sjezdu z Guarene zaútočil van der Hoorn - a Pellaud svěsil nohy.

„Simon jel předtím do posledního kopce velmi rychle, zatímco já tam byl na limitu,“ popisoval van der Hoorn. „Ale ve sjezdu jsem těžil ze své větší váhy a měl jsem i lepší aerodynamiku. Naopak Simon už byl unavený.“

„Pořád máš na peloton 40 sekund k dobru,“ křičel na něj do sluchátek sportovní ředitel Valerio Piva, jehož hlasivky procházely zkouškou ohněm. Jeho svěřenec zatím předváděl podivuhodné grimasy v obličeji stejně jako kdysi největší mim v pelotonu Thomas Voeckler, když ze svých nohou vymačkával poslední kousky energie. 

Když osamocený voják dobude mocné hradby

Bez efektu se Van der Hooka vydali stíhat Giulio Ciccone a Tony Gallopin. Peloton si na nich pochutnal. Ale také mu už docházely síly. Borci Bory už byli vyčerpaní, žádný tým nedokázal přitopit pod kotlem.

Ještě tři kilometry - a osamocený uprchlík měl stále 25 sekund k dobru.

„Kilometr před cílem jsem se ohlédl za sebe - a uviděl jsem: Já to zvládnu,“ vyprávěl van der Hoorn. „Poslední metry byly neuvěřitelné.“

Při hře sebevědomé kočky (rozumějte pelotonu) s malou myší vyhrávala hbitá myš.

„Přežil“ na špici i poslední dvě ostré zatáčky, zbýval jen rovný úsek do cíle. S převahou čtyř sekund a s výrazem, jenž byl směsí nedůvěry, úžasu a euforie, proťal cíl, chytl se za hlavu. Načež ruchové mikrofony zachytily, jak dlouze zařval nepublikovatelné, ovšem v tu chvíli omluvitelné anglické slůvko: „Fuuuuuuu......k.“

ŘEV RADOSTI. Já to zvládl!

Jako kdyby antický voják z jakési zapomenuté posádky na periférii říše sám pokořil opevnění mocného města. Tak si musel připadat.

„ON TO DOKÁZAL!“ zazářilo vzápětí na Twitteru stáje s nejdelším názvem mezi prvodivizními týmy Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux.

Zpravodajství z 3. etapy Gira

Od roku 2016 a triumfu Enrika Gasparotta na Amstelu nevyhráli jezdci týmu Wanty žádný závod World Tour. Od září 2020 nevyhráli vůbec žádný závod. Letos, kdy se po odkoupení licence krachujícího CCC poprvé stali worldtourovým týmem, zůstávali až do 10. května jedinou prvodivizní stájí, která neměla v sezoně na kontě ani jedno vítězství.

Ovšem to už neplatí.

„Tohle je úspěch velkého bojovného srdce,“ říkal sportovní ředitel Piva. „Aby se vám něco takového povedlo navzdory pelotonu, který vás nahání, potřebujete na to mít opravdu silné nohy.“

U hrazení za cílem kroutil vítěz etapy nevěřícně hlavou, smál se a ptal se: „Je to opravdové? Nemohu tomu uvěřit.“ S gratulacemi se k němu hrnuli týmoví parťáci včetně Jana Hirta, ale i bývalí kolegové z Jumba Visma.

Jeden z nich Paul Martens později na sociální sítě napsal: „Chytré závodění porazilo hrubou sílu.“

Chlapík, kterého chválil, na tiskové konferenci vzpomínal také na dva roky v Jumbu. „Užil jsem si ten čas,“ říkal van der Hoorn. „Hodně jsem se tam naučil a bylo opravdu pěkné jezdit pro kluky, jako je Wout van Aert. Ale je mnohem hezčí usilovat sám v úniku o etapu, než abych se snažil ten únik pro někoho jiného sjíždět.“

Maglia rosa slaví 90. narozeniny

Kráčel si na pódium pro trofej a o chvíli později jej tam vystřídal Filippo Ganna, muž v růžovém. Trikot, který obléká lídr Gira, slavil v pondělí 90. narozeniny. Přesně před 90 lety v roce 1931 byl v pelotonu italské Grand Tour poprvé představen.

Od té doby jej nosilo 256 jezdců z 27 zemí a úplně nejčastěji - osmasedmdesátkrát - Eddy Merckx.

MUŽ V MAGIA ROSA. Majitelé nejcennějších dresů, jak stáli na startu třetí etapy Gira v Bielle. Druhý zleva růžový Filippo Ganna.

Je jen dobře, že v den 90. narozenin ho měl na sobě Ital.

V úterý možná změní majitele. Série kopců a hlavně čtyřkilometrové desetiprocentní stoupání těsně před cílem v Sestole prověří jezdce pro celkovou klasifikaci.

Ganna už v neděli spurtoval proti Remkovi Evenepoelovi z QuickStepu o tři bonifikační sekundy na prémii.

„Ne proto, abych si růžový dres udržel na Giru co nejdéle, ale abych vzal čas lídrům jiných týmů, a pomohl tím v celkovém pořadí Eganovi (Bernalovi) a Pavlovi (Sivakovovi),“ zmínil lídry Ineosu. „Aby se pak nestalo, že na konci Gira ztratíme růžový dres třeba jen kvůli těm třem sekundám.“

4. etapa Gira ONLINE

V úterý si o něj určitě zkusí říci i Evenepoel, vždyť z průběžného 3. místa ztrácí na Gannu pouze 20 sekund. „Vypadal zatím na trati nesmírně silně,“ vyzdvihuje ho i dosavadní majitel maglia rosa.

Síly s mladým Belgičanem určitě poměří také vrchařské komando Ineosu. „Tým určitě nebude pracovat na mě,“ zasmál se Ganna. Zná své místo v týmové hierarchii.

Pro nejbohatší stáj pelotonu, usilující o další titul z Grand Tour, jako by Giro dnes teprve začínalo. Ještě dlouho nebudou mít splněno.

Taco van der Hoorn naopak může říci: „Já už mám přeplněno.“

Když dostal na tiskové konferenci otázku, kdo by se mohl v úterý obléci do maglia rosa, upřímně odpověděl: „Nevím. A v tuhle chvíli je mi to i úplně jedno.“

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Biatlonovou sezonu 2023/2024 ozdobilo MS v Česku, globus mají Bö a Vittozziová

17. dubna 2023  10:09,  aktualizováno  17.3 23:53

První startovní výstřel Světového poháru padl 25. listopadu 2023 ve švédském Östersundu, naposledy...

Liverpool - Sparta 6:1, sedm minut, čtyři góly, pak exhibice. Skóre mohlo být vyšší

14. března 2024  19:58,  aktualizováno  22:51

Liverpool (Od našeho zpravodaje) Ještěže už je konec. Sparťanští fotbalisté na souboj se slavným Liverpoolem s radostí vzpomínat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - AC Milán 1:3, marná snaha v deseti. Naději vzala červená pro Holeše

14. března 2024  17:41,  aktualizováno  20:47

Slávističtí fotbalisté v Evropské lize v aktuální sezoně dohráli. V osmifinálové odvetě s italským...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Ruská vláda před Paříží útočí a Bach sčítá „fašisty“ i „ničitele“

19. března 2024

První muž Mezinárodního olympijského výboru upozorňuje na rostoucí slovní agresivitu ruské vlády s...

A příští zimu o modrý dres? Voborníková o cestě vzhůru, radosti i stěhování

19. března 2024

Premium Před rokem se v konečném pohárovém pořadí našla na 43. místě. Letos už je šestnáctá a navrch i...

Stošek s Vakočem dojeli v nejdelší etapě bikerského Cape Epic šestí

19. března 2024  11:41

Martin Stošek s Petrem Vakočem obsadili šesté místo ve druhé etapě závodu Cape Epic v Jihoafrické...

Harkabus míří za rekordem. Trefil by se i ze záchodu, zírá spoluhráč

19. března 2024  11:01

S trochou nadsázky by se dalo říct, že žádný jiný z jihlavských hokejistů neměl tak pádný důvod...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...