Zdeněk Štybar během závodu v cyklokrosu. Archivní snímek

Zdeněk Štybar během závodu v cyklokrosu. Archivní snímek | foto: Michal Sváček, MAFRA

Trest kvůli pádu a Štybar skončil v prvním závodu sezony čtvrtý

  • 17
Zdeněk Štybar obsadil ve svém prvním cyklokrosovém závodu v sezoně čtvrté místo v Essenu. Český cyklista sice projel ve čtvrtém dílu série bpost bank Trofee jako první, nicméně kvůli tomu, že ve spurtu způsobil pád Jana Denuwelaereho, byl diskvalifikován a přeřazen na čtvrtou pozici.

Štybar hodlá ve své zkrácené cyklokrosové sezoně absolvovat jen sedm závodů a hned v tom prvním neměl daleko k vítězství. Na těžké rozbahněné trati se bývalý dvojnásobný mistr světa pohyboval stále v čele a na cílovou rovinu na asfaltu vjížděl jako první.

Podél levé bariéry se však před Štybara snažil dostat Denuwelaere, jehož český cyklista "zavřel". Belgičan skončil na zemi a do cíle doklouzal jako druhý. Rozhodčí se zhruba deset minut po závodě radili a nakonec vyhlásili Denuwelaereho za vítěze.

Štybara coby viníka pádu přeřadili na čtvrtou pozici ještě za Roba Peeterse a Nielse Alberta, kteří finišovali kousek za padajícím Denuwelaerem. Ten si ve 24 letech za kontroverzních okolností připsal největší výhru kariéry.

"Zatraceně, kvůli tomuhle budu hodně špatně spát. Je mi to moc líto. Byla to má chyba a čtvrté místo plně akceptuju," uvedl Štybar na Twitteru. "Jan byl zkrátka příliš rychlý. Tuhle výhru si zasloužil, byl hodně silný," dodal český cyklista, jenž se svému soupeři omlouval hned v cíli.

"Jel jsem za ním, měl jsem strach, jestli nemá něco zlomeného. Naštěstí byl jen odřený. Pak jsem s ním mluvil ještě na dopingové kontrole. Myslím, že to vzal. Tyhle věci se občas stanou, ale mrzí mě, že něco takového poprvé v kariéře potkalo i mě. Nikdy jsem takhle nikoho nesrazil a doufám, že to bylo i naposled," dodal na svém webu Štybar.

Jinak ho cyklokrosová premiéra potěšila. "Ani by mě nenapadlo, že budu hned spurtovat o vítězství. Závod jsem si až na těch posledních pár metrů neskutečně užíval."

Příštím Štybarovým závodem bude 26. prosince Světový pohár v Zolderu a zkrácenou cyklokrosovou misi zakončí 12. ledna na mistrovství republiky doma ve Stříbře. V nedělním závodu SP v Namuru startovat nebude.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa