Zdeněk Štybar

Zdeněk Štybar | foto: Profimedia.cz

Štybar zakončil sezonu desátým místem na klasice Paříž - Tours

  • 34
Cyklista Zdeněk Štybar završil svou druhou sezonu na silnici solidním výsledkem v jednorázovém závodě Paříž - Tours. Francouzskou klasiku dokončil jako desátý se ztrátou devatenácti sekund na vítězného Marka Marcata z Itálie.

Marcato při svém vítězství podle agentury AFP překonal rekordní průměrnou rychlost v jednorázových závodech výkonem 48,629 km/h. Dosavadní rekord (47,730 km) držel Španěl Oscar Freire z předloňského ročníku stejné klasiky, která tehdy byla o 2,5 kilometru kratší.

Štybar zaostal na trati dlouhé 235,5 kilometru za skupinou tří uprchlíků, kteří se v závěrečném spurtu utkali o vítězství, o 19 sekund.

Českého cyklistu z formace Omega Pharma-Quick Step nyní čeká měsíční volno. "Určitě nebudu čtyři týdny sedět na kole, pak začnu znovu s tréninkem. Počítám, že to bude někdy v půlce listopadu," uvedl na svém webu.

Chystá se také na dovolenou. "Cítím, že tělo odpočinek skutečně potřebuje. Docela na mě teď dolehla únava z Vuelty," přiznal jezdec, jenž svou první Grand Tour dokončil na celkovém 76. místě.

Poté startoval i na mistrovství světa v Nizozemsku. Letos mimo jiné dokázal vyhrát jednu etapu závodu Kolem Polska a na podniku Čtyři dny v Dunkerque obsadil celkové druhé místo.

Už po minulé sezoně se bývalý cyklokrosový šampion Štybar rozhodl, že silnice pro něj bude jasnou prioritou a v terénu bude závodit jen v rámci tréninku.

Teď počítá, že by si pár cyklokrosových závodů zajel kolem Vánoc a na přelomu roku. "Určitě pojedu mistrovství republiky, mistrovství světa v Americe nechávám otevřené," kontastoval.  

Paříž - Tours (235,5 km)

1. Marcato (It.) 4:50:34, 2. De Vreese (Belg.), 3. Terpstra (Niz.) oba stejný čas, 4. Degenkolb (Něm.) -6, 5. Pichon (Fr.), 6. Van Avermaet (Belg.) oba -9, ...10. Štybar (ČR) -19.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa