PRVNÍ. Nizozemec Mathieu van der Poel se raduje z vítězství na klasikce Strade Bianche. | foto: AP

Hvězdný souboj na Strade Bianche. Van der Poel udolal Alaphilippa i Bernala

  • 10
V posledních kilometrech hýřil aktivitou. První útok mu nevyšel. Potom ani ten druhý. Tak to Mathieu van der Poel zkusil do třetice. Hvězdný Nizozemec ze stáje Alpecin-Fenix předstihl v závěrečném stoupání klasiky Strade Bianche Juliana Alaphilippa i Egana Bernala a připsal si první titul. Spolu s ním slaví i jeho týmový kolega Petr Vakoč, který byl patnáctý.

O vítězi se rozhodovalo v sedmičlenné skupině největších favoritů. Nechyběli v ní Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Julian Alaphilippe, Tadej Pogačar, Egan Bernal, Thomas Pidcock a Michael Gogl.

Dvanáct kilometrů před cílem za to během posledního štěrkového úseku vzal Van der Poel a vypracoval si náskok. Zanedlouho se k němu dotáhl Alaphilippe a později i Bernal.

Ostatní ztráceli zhruba 10 sekund.

Čelní trojice spolupracovala. Nechtěla, aby se k ní její pronásledovatelé dotáhli, a mohla si to rozdat mezi sebou. Což se skutečně vyplnilo.

Manko Van Aerta, Pogačara a spol. vzrostlo na 20 sekund a vepředu se znovu mohlo začít útočit.

Nejprve to tři kilometry před cílem opět zkusil Van der Poel. Marně. Alaphilippe i Bernal se k němu dotáhli. Že by to však Nizozemce rozhodilo?

Ani náhodou.

Van der Poel během strmého závěrečného stoupání do cíle v Sieně zabral a tentokrát mu už nikdo nestačil. Páskou projel s náskokem 5 sekund na druhého Alaphilippa a dvaceti na třetího Bernala.

„Strade Bianche byl jeden ze závodů, který jsem chtěl vyhrát. Jsem rád, že se mi to podařilo,“ radoval se v televizním rozhovoru.

Van der Poel si v letošní silniční sezoně připsal druhé vítězství. Poprvé se radoval v úvodní etapě UAE Tour. Poté ale musel závod opustit kvůli covidu-19 v týmu.

Na konci ledna se 26letý nizozemský fenomén stal počtvrté v kariéře mistrem světa v cyklokrosu.

Na čtvrté příčce skončil Van Aert (+0:51), pátý byl Pidcock, šestý Gogl a sedmý Pogačar (všichni +0:54).

V letošním ročníku Strade Bianche byly jako už tradičně vidět i dresy českých závodníků.

Spolu s Van der Poelem se radoval z vítězství i jeho týmový kolega Petr Vakoč. Jezdec stáje Alpecin-Fenix se pohyboval ve skupině pronásledovatelů a skončil na patnáctém místě (+4:26).

Zdeněk Štybar z QuickStepu dlouho pracoval na čele pelotonu a pomáhal lídrovi stáje Alaphilippovi. Cílem nakonec někdejší vítěz závodu projel se ztrátou přes 11 minut na 65. místě.

Jak se vše odehrálo

Celkem 184 náročných kilometrů. Zhruba 3000 výškových metrů. Ale hlavně: 11 úseků o celkové délce 63 kilometrů po bílých štěrkových cestách.

Takové je Strade Bianche.

Několik kilometrů po jeho začátku se do úniku pustila sedmička jezdců. Jejich náskok v jednu chvíli narostl až na pět minut, i tak ale měli pramálo šancí na úspěch.

Peloton, na jehož čele se nejčastěji točily dresy stájí QuickStep a Jumbo-Visma, je kontroloval a když do cíle zbývalo 80 kilometrů, ztrácel už jen minutu.

Po deseti kilometrech se už značně prořídlý balík, který místy táhl i Štybar, dotáhl na poslední uprchlíky a spojil se dohromady.

Ne však na dlouho.

Po dalším neúspěšném úniku se dopředu vydala zhruba 15členná skupina, v níž kromě Van Avermaeta a Formola šlapal také Vakoč.

Peloton musel reagovat. I proto se na jeho čelo pustili Van Aert společně s Alaphilippem a rozjeli ostré tempo.

Náskok Van Avermaeta a spol. byl zanedlouho pryč. Hlavní skupina se navíc natáhla a rozdělila. Pozadu se ocitali třeba Fuglsang, Valverde…

A najednou bylo na čele jen osm jezdců.

Byla to vybraná společnost. Ti největší favorité. V první skupině jeli Van Aert, Van der Poel, Alaphilippe, Bernal, Pidcock, Pogačar, Gogl a Simmons.

Vydrží tato skupina na čele až do cíle? Určitě by mohla. Musela by ale spolupracovat. Na jejím čele však dlouho šlapal jen samotný Van Aert, což vyhovovalo pronásledovatelům.

Následující kilometry připomínaly stíhací závod. Druhá skupina, v níž byl i Vakoč, se přiblížila na deset sekund, načež její manko znovu narostlo na více než dvacet sekund.

Čelní skupina si začala více pomáhat, už to nebylo jen o Van Aertovi. Což se nedalo říct o té druhé. Fuglsang se v ní zlobil na své kolegy a jejich náskok narostl na více než 30 sekund.

Dvaadvacet kilometrů před cílem se začalo v první skupině útočit. Nejprve se ze sedla zvedl Alaphilippe a pozadu se ocitli Van Aert spolu s Pidcockem.

Oba se ale po čtyřech kilometrech vrátili zpět.

S dalšími útoky favorité otáleli, více než 160 kilometrů v sedle jim dalo zabrat, a proto šetřili síly.

Útočit se znovu začalo až 12 kilometrů před cílem, kdy skupinu rozdělil nástup Van der Poela.

A byl to právě nizozemský fenomén, kdo se po sérii dalších útoku radoval z vítězství.

Cyklistický závod WorldTour Strade Bianche

(184 km)

1. Van der Poel (Niz./Alpecin-Fenix) 4:40:29, 2. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-QuickStep) -5, 3. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) -20, 4. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) -51, 5. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers), 6. Gogl (Rak./Qhubeka-Assos) oba -54, ...15. Vakoč (ČR/Alpecin-Fenix) -4:26, 65. Štybar (ČR/Deceuninck-QuickStep) -11:08.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa