Alois Kaňkovský

Alois Kaňkovský | foto: Elkov Author

Hradečtí cyklisté jedou znovu na jih, teď už začnou také závodit

  • 0
- Sezona začíná, byť s malým zpožděním, které pro ně ale nic nemění. Cyklisté hradecké stáje Elkov Kasper už v pondělí vyrážejí do chorvatské Poreče, kde je hned ve středu čeká první závod letošního roku.

Původně ale měl být druhým. „Bohužel závod nazvaný Winter cycling camp, který se měl jet už v sobotu právě v Poreči, byl zrušen, proto začneme až ve středu v Umagu,“ vysvětlil drobnou změnu v programu šéf hradecké stáje Vladimír Vávra.

I proto tým odložil na zítřek naplánovaný odjezd na jih Evropy na pondělí.

Hradecká stáj vstupuje do nové sezony s pozměněným názvem, v němž se nově objevuje jméno společnosti Kasper. Rozhodně však se stejným cílem jako do těch předcházejících, v nichž na domácích silnicích kralovala a ve své kategorie patřila k nejlepším evropským.

K tomu letos přistupuje jeden specifický závod - start pod olympijskými kruhy v Tokiu. „Samozřejmě nás láká obhajoba titulů mistrů republiky i další vítězství v UCI závodech, kterými bychom potvrdili dominantní postavení na domácí scéně a silnou pozici v rámci kontinentálních týmů, ale olympiáda je prioritou. Největší šance na start v Tokiu má z našich jezdců zcela jistě Jan Bárta v časovce,“ uvedl na startu sezony Vávra.

Tým jde do nové sezony v desetičlenné sestavě: Jan Bárta, Alois Kaňkovský, Karel Hník, František Sisr, Michal Schlegel, Michael Kukrle, Dominik Neumann, Jakub Otruba a Matej Zahálka. Chybí jen Matěj Štibingr, který ukončil závodní činnost, toho nahradil 23letý Adam Ťoupalík, jehož zatím nejlepším výsledkem je vítězství v etapě závodu kategorie HC Arctic Race of Norway.

„Ťoupalík by měl být posilou skupiny vrchařů. Není to spurter, ale v těžších kopcovitých závodech bude určitě platným členem týmu,“ řekl trenér Otakar Fiala a připomněl: „Žádného lídra určeného nemáme a opět budeme vybírat závod od závodu podle momentální formy závodníků a profilu závodu.“

Pobyt v Chorvatsku bude už čtvrtým soustředěním týmu na jihu, ale prvním, které bude protkáno závody, tým tam do poloviny března absolvuje tři. První domácí závody Hradečtí pojedou přesně za měsíc v Hlohovci a na trati Velká Bíteš - Brno - Velká Bíteš.

Předcházející tréninkové kempy hradecká stáj absolvovala ve Španělsku, první už v prosinci minulého roku, další pak v lednu a v únoru.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa