Alois Kaňkovský (vlevo) bude patřit k největším hvězdám East Bohemia Tour.

Alois Kaňkovský (vlevo) bude patřit k největším hvězdám East Bohemia Tour. | foto: Archiv MF DNES

Do Královéhradeckého kraje se po roce vrátí cyklistická elita

  • 1
Začátek září patří v Královéhradeckém kraji už tradičně cyklistice a ani letošní rok nebude výjimkou. Ve čtvrtek 7. září se odstartuje prodloužený cyklistický víkend tradiční kritérium Elkov 52. Velká cena města Hradce Králové, na nějž naváže etapový závod East Bohemia Tour, zařazený do 2. kategorie UCI Europe Tour.

V dresu domácí stáje Elkov Author nebude na startu chybět ani Josef Černý, vítěz závodu první kategorie Czech Cycling Tour a Alois Kaňkovský, získal letos sedm vítězství na UCI závodech.

Program závodu

Čtvrtek 7. 9. 2017 - Hradec Králové
Elkov 52. Velká cena města Hradec Králové
13:00 Dětské kategorie závody základních škol
14:00 Žáci a kadetky
14:30 Kadeti a juniorky
15:10 Junioři a ženy
16:00 Hobby cyklisté
17:00 Muži Elite

Pátek 8. 9. 2017 - Lázně Bělohrad
1. etapa East Bohemia Tour UCI 2.2
start 14:00, cíl 17:30
sobota 9. 9. 2017 - Opočno
Hobby maraton Grand Prix Královéhradeckého kraje
start 11:00
2. etapa East Bohemia Tour UCI 2.2
start 13:00, cíl 17:30

Cyklistika v ulicích Hradce Králové

Elkov 52. Velká cena města Hradec Králové je jeden z nejstarších silničních závodů v České republice. Východočeská metropole přivítá cyklistickou elitu již po dvaapadesáté. „Na východ od Německa jsme jedinou zemí, která takovéto kritérium - navíc s jeho bohatou historií - pořádá,“ prozrazuje Miloš Židík, ředitel závodu.

Velká cena se i letos uskuteční pod hlavičkou UCI a diváci se tak mohou těšit na týmy a závodníky z celé Evropy.

V rámci kritéria absolvují cyklisté celkem čtyřicet okruhů centrem města Hradec Králové. Start i cíl jsou umístěny na Ulrichově náměstí a trať povede po tradičním plně uzavřeném okruhu centrem města.

Před startem kategorie Elite budou na 1200m dlouhém okruhu kroužit i závody, dětí juniorů a hobby cyklistů, do nichž se může přihlásit každý, a startovné je zcela zdarma.

Etapový závod v Orlických horách

Cyklistický svátek bude pokračovat třetím ročníkem East Bohemia Tour, dvouetapovým závodem zařazeným do 2. kategorie UCI Europe Tour. Celkem čeká na cyklisty 342 kilometrů napříč Královéhradeckým krajem.

Cyklista Josef Černý

První etapa se uskuteční v pátek 8. září u Lázní Bělohrad. Peloton v rámci první etapy absolvuje jedenáct okruhů dlouhých 15,5 km a projede přes obce Tetín, Vidoň, Červená Třemešná, Dobeš, Lukavec u Hořic a Černín. Start i cíl je situován v Lázních Bělohrad.

Celkového vítěze East Bohemia Tour korunuje závěrečná sobotní etapa v Opočně a okolí. Trať dlouhá 171 km vede tradičně přes Orlické hory.

Ještě před elitními cyklisty se na stejnou trať vydají hobby závodníci v rámci Hobby maratonu Grand Prix Královéhradeckého kraje. Každý zdatný cyklista si tak může vyzkoušet náročnou, profesionálně zabezpečenou trať a srovnat tak svoje výkony s profesionály.

“Cílem East Bohemia Tour není dělat cyklistiku pouze pro profesionály. Chceme ji nabídnout všem! Aktivním i pasivním sportovním fanouškům v nejširší možné podobě,” vysvětluje Židík a dodává: “Proto vznikl Hobby maraton Grand Prix Královéhradeckého kraje a Velká cena Hradce zůstává otevřená i ostatním kategoriím. Každý si vybere a může se přihlásit na www.ebtour.cz.”

Na startu East Bohemia Tour se očekává více než 150 profesionálních cyklistů z 22 týmů z devíti zemí: České republiky, Norska, Švédsko, Ázerbajdžánu, Rakouska, Velká Británie, Polska, Turecko a Lotyšsko.

Poprvé se na startu objeví všechy domácí celky v čele z letos dominujícím domácím týmem Elkov Author. A v dresu domácí stáje Elkov Author nebude na startu chybět ani Josef Černý, vítěz závodu první kategorie Czech Cycling Tour a Alois Kaňkovský, získal letos 7 vítězství na UCI závodech. Bývalý mistr světa v omniu bude útočit na další tituly ve čtvrtečním kritériu Elkov 52. Velká cena města Hradec Králové i v úvodní etapě East Bohemia Tour.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa