Zdeněk Štybar na trati závodu Světového poháru v Plzni

Zdeněk Štybar na trati závodu Světového poháru v Plzni | foto: Michal Sváček, MAFRA

Silnice, nebo cyklokros. Štybar si musí vybrat, řekl jeden z šéfů týmu

  • 6
Ten kluk si toho naložil příliš, musí si vybrat, má jasno sportovní ředitel cyklistického týmu Quick Step Wilfried Peeters. Mluví o jednom ze svých svěřenců Zdeňkovi Štybarovi a radí mu zvolit jen jednu cestu: buď zůstat u cyklokrosu, v němž je dvojnásobným mistrem světa, nebo naplno přejít k silničním závodům.

Štybar letos po přestupu do špičkové belgické silniční stáje zaujal především při své premiéře v květnovém závodu Čtyři dny v Dunkerque, v němž skončil celkově třetí. Po letních závodech na silnici se však zdaleka tolik neprosazuje v současné cyklokrosové sezoně, v níž vyhrál z elitních závodů pouze listopadový podnik Superprestige v Hamme-Zogge.

Peeters míní, že Štybar si toho naložil příliš. "Ten kluk dělá všechno s obrovským nadšením, ale někdy je to silnější než on. Člověk ho musí pořád krotit. Nic mu nevyčítám, protože se s ním pracuje výborně. Ale musí se vydat úplně jinou cestou," řekl belgickému listu Het Nieuwsblad.

"Nikdo není nezničitelný. Někde je potřeba udělat čáru. Sám musí cítit, kam až může jít," prohlásil sedmačtyřicetiletý bývalý jezdec, jehož největším úspěchem bylo vítězství v jarní klasice Gent - Wevelgem.

Na všech frontách podle Peeterse zkrátka Štybar vyhrávat nemůže. "Můžete být jakkoli silný, ale takový program, jako měl letos, je neudržitelný. Nikdo nemůže být na špici na silnici i v terénu. Takhle to kombinovat nejde. Člověk si musí v životě vybrat, je třeba myslet dopředu," dodal.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa